≫ 

Srbi su u ovom gradu pomirili svet posle rata: U Hitlerovom zavičaju živi 5.000 naših ljudi, ori se "Tamo daleko", slavi slava i igra u FK "Balkan"

U austrijskom mestu Braunauu, gde je Hitler odrastao, Srbi su najbrojniji i najcenjeniji doseljenici

  • 1

Adolf Hitler u Drugom svetskom ratu pobio je oko 500.000 jugoslovenskih vojnika i više od milion civila, a Srbi su danas, u njegovom rodnom gradu, najbrojniji i najcenjeniji doseljenici.

U austrijskom mestu Braunauu, gde se Hitler rodio i odrastao, živi više od 5.000 naših ljudi, što je čak četvrtina od ukupnog broja stanovnika. Srbi tamo doslovno - dominiraju!

Naime, Austrijanci iz Braunaua koji se stide Hitlera i fašističke prošlosti, Srbe veoma cene i poštuju. Dozvolili su im da koriste prostorije stare katoličke crkve, a postoje i dva folklorna kluba gde se igraju srpska kola, kao i jedan fudbalski klub simbolično nazvan FK „Balkan”. Srbi u Hitlerovom rodnom gradu slave slavu i sve pravoslavne praznike, uključujući i Svetog Savu.

Otac Danilo okuplja meštane i tu je za sve što treba Foto: Privatna arhiva

A na Vidovdan, otac Dalibor Brnzej služi pomen našim nastradalim vojnicima. Otkud toliko Srba u Braunauu, prvo je što smo ga zamolili da nam objasni.

- Srbi su ovde došli još u vreme SFRJ. Uglavnom rade u dve ogromne livnice aluminijuma, hemijskom gigantu i fabrici za proizvodnju motora za motocikle. Nedavno sam otkrio da u jednoj kući živi peta generacija Srba, što samo potvrđuje da smo najstariji doseljenici Braunaua - priča za Telegraf otac Dalibor.

Crkva je središte okupljanja naših ljudi. Tu dolaze da popričaju, traže savet, dobiju informaciju. Često se posle liturgije organizuju i veselja.

Ovako se vesele Srbi u Braunauu Foto: Privatna arhiva

- Svira se harmonika i pevaju naše pesme. Najčešće „Tamo daleko” i „Odakle si, sele”... Lepo se slažemo i međusobno pomažemo - ponosno napominje otac Dalibor.

Hitlerovo ime retko se pominje, a njegova rodna kuća je zatvorena. Gradonačelnik, koji je sa ocem Daliborom kućni prijatelj, često ga zamoli da uradi nešto čime će skrenuti pažnju sa činjenice da je Braunau mesto gde se Hitler rodio.

- Oni ne žele da se o tome priča. Radije će govoriti o Srbima i njihovom životu ovde, jer je ovo grad mira i tolerancije. Ispred Hitlerove kuće nalazi se kamen na kome je uklesano :"da više nikada rata ne bude", i to je sve što podseća na turobnu prošlost - navodi naš sagovornik.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Miljana Leskovac/M.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan pa Bog

    28. novembar 2018 | 23:11

    Zeveo sam u salzburgu 5 godina cesto sa odlazio u braunau ,nije bas sve to tako jednostavno a narocito kada nacisti slave hitlerov rodjendan , nije lako biti Srbin u tom nacistickom gradu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA