≫ 

Valjevci tuže svoj grad: Ne mogu više da podnesu jednu stvar koja se dešava svakodnevno i narušava im miran život

Nivo buke u toku noći u ovom delu grada iznosi 83 decibela, što je za 43 decibela više od granične vrednosti buke za noć

  • 3

Žitelji Birčaninove i okolnih ulica u Tešnjaru, kao i dela Knez Miloševe ulice, podneli su Gradu Valjevu opomenu pred tužbu, a ukoliko Grad ne preduzme potrebne mere, podneće tužbu za naknadu nematerijalne štete.

Podnosioci ove opomene, njih 141, navode da su bili uzaludni svi njihovi dosadašnji pokušaji da Grad reaguje i reši višegodišnji problem nepodnošljive buke iz ugostiteljskoh objekata, i da je ovo jedan od načina da zaštite sebe i svoja ustavom garantovana prava.

Preglasna muzika sa jakim ozvučenjem u ugostiteljskim objektima, koji se uglavnom nalaze u sklopu stambenih zgrada ili sasvim uz njih, u večernjim i noćnim satima remeti normalan život stanara ovih delova grada.

U opomeni pred tužbu, žitelji stare čaršije i trgovačke ulice su naveli podatke koji potvrđuju da je nivo buke značajno iznad graničnih vrednosti i to one koja je propisana Odlukom o zaštiti od buke na teritoriji Valjeva po kojoj je Tešnjar svrstan u prvu zonu, dok je Kneza Miloša ulica u petoj zoni.

Printksin: Google Maps

Prema zvaničnim merenjima, koja je uradio Zavod za javno zdravlje Šapca u junu 2017. godine, u delu Tešnjara između restorana "Intermeco" i "Jefimija", nivo buke u toku noći iznosio je 83 decibela, što je za 43 decibela više od granične vrednosti buke za noć propisane Uredbom i Odlukom o zaštiti od buke na teritoriji Grada Valjeva.

U pešačkoj zoni, na uglu Kneza Miloša i Dušanove ulice, nivo buke u toku noći iznosio je 67 decibela, što je za 12 decibela više od graničnih vrednosti buke za noć. Skoro identični rezultati su bili i u oktobru prošle godine.

Građani naglašavaju da su ugroženi do te mere, da je usled "noćne torture njihovo svakodnevno funkcionisanje otežano" i da je "neprihvatljivo da se tretiraju kao građani drugog reda, te da se i pored postojanja navedenih propisa njihova prava krše i povređuju".

- Ukoliko Grad Valjevo ne preduzme potrebne mere iz svoje nadležosti, nadležnom sudu podnećemo tužbu za naknadu nematerijalne štete, koja će, imajući u vidu broj građana čija su prava povređna, biti znatne visine, što se odnosi i na troškove sudskog postupka - navode žitelji Tešnjara i dela Knez Miloševe ulice u opomeni pred tužbu koju su preko advokata Jane Aćimović Planojević podneli Gradu.

(Telegraf.rs/Kolubarske.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    29. novembar 2018 | 14:59

    Nisu normalni oni koji daju dozvole da se ugostiteljski objekti otvaraju u stambenim zonama.

  • Valjevka

    29. novembar 2018 | 14:49

    Daj Boze da uspete, ali znajuci mnoge stvari sto se desavaju, nazalost, u ovom lepom gradu, prosto neverujem u uspeh!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA