≫ 

6 predanja svakog jugonostalgičara: "Mi smo po farmerke putovali u Trst", "Mogli smo da spavamo i na klupi", "Dok je bilo Tita, sve je bilo bolje"...

Koliko ste puta čuli da se u Jugi živelo bolje? Ovo su razlozi

  • 69

Imam 31 godinu i u vreme kad sam odrastala, SFRJ više nije bilo. Ali da me neko usred noći probudi i pita kako se tada živelo, imala bih štošta da mu ispričam. Kako? Tako što ceo život slušam jugonostalgičare dok, u žalu za državom koje više nema, pričaju o nekim boljim vremenima.

Ne sudim im, samo prenosim. Ovo su njihove priče. Kladim se da ste ih i vi čuli.

"Mi smo po farmerke putovali u Trst"

Koliko god kvalitetne farmerke ili cipele kupili u Srbiji, jugonostalgičar će tvrditi da nisu kao one u Trstu. Jer u Trstu su se kupovale najbolje i najkvalitetnije stvari, a prodavačice su uvek bile ljubazne i Srbe su volele najviše od svih mušterija. U Trst se nekad svraćalo samo na kafu, posle posla, ali pošto se novca uvek imalo, niko se iz Trsta nije vraćao praznih ruku. To su bila zlatna vremena.

Prodavačice iz Trsta od svih mušterija najviše su volele Jugoslovene Foto: Wikimedia/Elena Torre

"Mogli smo da spavamo i na klupi, bez straha da će nas neko ubiti"

Jugonostalgičari vole da kažu da su to bila mnooogo mirnija vremena. Toliko mirna da nikad nisu zaključavali vrata od kuće ili stana, a kako kažu, mogli su da spavaju bilo gde napolju, u bilo kome delu zemlje, i da ne brinu da će im se nešto desiti. Naravno, nisu spavali napolju, ali su mogli. Jer to su bila zlatna vremena.

"Sloboda Čačak bi usisao i tepih, a ne običnu prašinu"

Moderni usisivači što se jedva čuju - to ništa ne valja, reći će vam svaki jugonostalgičar. Možda su "Sloboda Čačak" usisivači imali zvuk borbenog aviona koji je budio celu zgradu, ali taj što je mogao da usisa, ne može nijedan moderan usisivač danas. Ni veš mašine i frižideri nisu više što su nekad bili. U Jugi su ih bolje proizvodili i duže su radili. A danas se sve kvari čim istekne garancija. Jer danas nisu ta zlatna vremena.

"Sloboda Čačak usisivač je imao zvuk borbenog aviona, ali je usisavao sve pred sobom" Foto-ilustracija: Profimedia

"Imali smo more"

Mama bi spremila sendviče sa parizerom za put, stari bi ubacio kofere u auto, a sokove i hranu bi potrpali u prenosne frižidere. Kakva Grčka, kakva Turska, kakvi bakrači. Letovanje u Jugi je bilo zakon. Da li ćemo malo u Istru ili na Sveti Stefan, a možda i oboje.... Da, da, to su bila zlatna vremena.

"Sa pasošem Jugoslavije mogao si da obiđeš ceo svet"

I kad čuju odakle si, svi su te gledali s poštovanjem. E za ovo stvarno treba skinuti kapu. Jugosloveni, zavidim vam.

"Dok je bilo Juge, sve je bilo bolje"

Možda. Mi mladi to nikada sa sigurnošću nećemo moći da znamo. Naročito kada, uz priče jugonostalgičara, dodamo one potresne ispovesti o Golom otoku i Informbirou. Istina je negde na sredini, a mi smo na početku novog vremena. Zaključavamo vrata i ne možemo da spavamo napolju, nemamo novca da kupujemo farmerke u Trstu, i već smo preživeli dovoljno da možemo da kažemo da smo generacija jakih. Iako su, drugovi i drugarice, ta zlatna vremena prošla, ne brinite, mi guramo napred.

VIDEO: Avion Jospia Broza Tita danas je u Austriji, star je 60 godina i još uvek leti svetom

(M. Leskovac/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    29. novembar 2018 | 21:33

    Sve je tacno sto si napisala devojko. Ima toga mnogo vise. I lepse, s postovanjem, lepim ponasanjem, drugarstvom koja i dan danas traju. Uskrena, postena, nista ne traze zauzvrat. I vredi cuvati uspomene na lepo, mirno, srecno provedeno vreme u SFRJ. Ovi sto kazu da nije, lazu.

  • Bivši pionir

    30. novembar 2018 | 00:42

    U ime "bratstva i jedinstva" su SRBI poklanjali zapadnim republikama fabrike, tehnologije, poslovanje... šakom i kapom. Poklonili smo i Kosovo. Od nekih od nas smo napravili nove nacionalnosti po religijskom osnovu ("muslimane") iako smo bili protiv religije. Obrazovni program je uglavnom bio dobar, ali smo često morali da prepuštamo nagrade na takmičenjima drugim republikama da bi bili više jednaki, iako je njih bilo manje. Bili smo kažnjavani kada smo govorili da većina treba da ima glas ako bi se to odnosilo na srbe, kojih ima najviše, a ako je protiv nas onda može. Svaka budala je mogla da "samoupravlja" firmama. I tokom svega toga smo toliko dobro naučili šta valja a šta ne da smo zaratili na prvi poziv onih koji su (lako) našli način da nas zavade i zavladaju. Sećam se nekih lepih stvari, prvenstvo povezanih sa "što je lepo biti glup".

  • Cvc

    29. novembar 2018 | 22:53

    Bravo za Tita ,Jugoslovene Jugoslovenke i Jugonostalgičare.Stećan svima naš veliki praznik 29.novembar .Titovim pionirima stećan praznik makar i u pedesetim godinama,pioniri smo ne odričemo se naseg vremena i vaspitanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA