Učenici iz Požege su nam pokazali kako robot-pauk može da spreči tragediju, a mali Leskovčanin je izveo mađioničarski šou (VIDEO)

Više od 700 učesnika iz zemlje i sveta biće deo bogatog programa na beogradskom sajmu

  • 0

Dvanaesti po redu Festival nauke, pod sloganom “Zemlja budućnosti”, svečano je otvoren juče na beogradskom sajmu. Još su na samom otvaranju manifestacije Nenad Zarić, programski koordinator i prof. dr Tibor Sabo, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, istakli da je interesovanje naših učenika i studenata za ovaj festival iz godine u godinu sve veći, a mi smo se, obilazeći štandove, uverili i da je program bogatiji u odnosu na prethodne godine.

Antoan Delforž, naučnik i naučni komunikator iz Francuske, na samom činu otvaranja, scenu je delio sa - robotom:

- Ovo pored mene je Robi, primitivna forma interaktivnog robota koji reaguje na zvuke. Takođe, on nam daje nadu da ćemo možda u budućnosti moći da stupamo u interakciju sa robotima na prirodan i spontan način. Možda ne bi trebalo da se mi kao ljudi prilagođavamo robotima i mašinama stiskajući stalno neke dugmiće, već obrnuto, možda bi mašine trebalo da se prilagode nama. Možda će u budućnosti roboti moći da se sporazumevaju sa nama putem sluha i putem gestikulacije, baš kao što mi to činimo međusobno.

Delforž je demonstrirao kako robot reaguje na njegove komande / Foto: Telegraf

I zaista, veliki broj štandova bio je okrenut novitetima na polju robotike. Posebnu pažnju privukli su nam učenici gimnazije Sveti Sava iz Požege, koji su osmislili način kako se u budućnosti pomoću drona i robota-pauka može gasiti požar. Ovaj izum sprečio bi mnoge, čak smrtonosne rizike, koje profesija vatrogasca sa sobom nosi.

- Dron nadgleda teritoriju na kojoj je požar, a pomoću infracrvene kamere prepoznaje gde se on tačno nalazi. Na osnovu tih infomacija, dron navodi pauka da dođe na površinu zahvaćenu vatrom i je ugasi - rekao je učenik ove škole, Nikola Tešović.

Ova mala sprava u budućnosti bi mogla da spasava živote / Foto: Telegraf

Srednjoškolci iz Kragujevca odlučili su da se predstave zanimljivom spravom, heliofonom. Na prvi pogled, ovaj izum izgleda kao niz najobičnijih kartonskih čaša za kafu, ali ako prislonite šaku iznad neke od njih, čućete određen ton. Svaka čaša proizvodi sebi svojstven zvuk, a Andrijana Miković, članica sekcije za primenjenu fiziku i elektroniku iz Kragujevca, objasnila nam je zašto je to tako:

- Ovaj heliofon radi na principu fotootpornika. To znači da, u zavisnosti od količine svetlosti i senzora koji je prekriven, on pušta određeni ton određene jačine.

Ko bi rekao da na ovome može da se svira / Foto: Telegraf

Naročit entuzijazam i interesovanje za fiziku pokazali su učenici OŠ “Vuk Karadžić” iz Leskovca. Marko Anđelković, učenik ove škole, svoje znanje iz ove oblasti iskoristio je da napravi pravi mađioničarski šou. Naime, on je želeo da dokaže da je moguće prkositi sili gravitacije:

- Uzeli smo jednu najobičnju čašu i na njoj zategli jednu gazu. Napunićemo je običnom vodom do vrha. Kao što vidite, gaza je bušna i kroz nju prolazi voda. Na kraju stavljamo karton preko gaze i okrećemo čašu ka zemlji.

Na iznenađenje svih prisutnih, voda u čaši ostala je “slepljena” za staklo.

- Fizika kaže: ako izvučemo papir, voda neće iscureti usled delovanja površinskog napona. On će zbog uravnoteženog pritiska zabraniti vodi da prođe. Ukoliko napravimo disbalans pritiska i okrenemo, voda curi.

Neki učesnici su se naročito potrudili oko nastupa / Foto: Telegraf

Taman kad smo i mi sami pokušali ovaj eksperiment, čuli smo neverovatan prasak, nalik na petardu, koji nas je naterao da odemo i proverimo šta se desilo. Na “mestu zločina” zatekli smo Vukana Dragovića i Mihajla Tričkoviča iz beogradske škole “Stevan Siđelić”.

- Ovo je bio prikaz hemijskog dobijanje vodonika. U ovo reakciji reaguju cink i hlorovodonična kiselina. Mi smo stavili limenku i pokrili je selotejpom. Kad istekne vreme reakcije, mi probušimo rupu i zapalimo šibicu. Onda eksplodira i limenka ode malo u vazduh.

Deluje bezopasno, a glasnije je od petarde / Foto: Telegraf

Ovakvi eksperimenti privukli su i znatan broj učenika koji nemaju veliko naučno predznanje, ali ih je ovaj pristup motivisao da budu radoznaliji i uključeniji u diskusiju o toj oblasti. S obzirom na to da više od 70% posete na Festivalu nauke čine školarci, trenutni program predstavlja pravu dopunu znanja onoga što stiču u školi.

Festival možete posetiti do 2. decembra, a vrata hale biće otvorena od 10 do 19 časova.

Pogledajte naš video:

(B. Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA