≫ 

Ovaj čovek je uspeo da odvrati stotine dece od korišćenja mobilnog, a zaprepastićete se kad vidite koje je metode koristio (VIDEO)

Deka iz Barselone reciklira stare stvari i od njih pravi neverovatne izume

  • 6

Ko kaže da se sa godinama gubi kreativnost? Huan Rodilja iz Barselone, izlagač na ovogodišnjem Festivalu nauke, pravi je primer da mašta nema rok trajanja i da se najlepše ideje rađaju u poznim godinama.

Dok smo obilazili festival, primetili smo da su svi govorili o “onom deki Špancu što pravi kul stvari”, pa smo i mi poželeli da vidimo i isprobamo njegove izume.

Naime, Huan uzima delove mašina koje drugi ljudi bacaju i od njih pravi najoriginalnije igračke za decu. Svoje mesto na Festivalu nauke zasluženo je dobio, jer ovaj deka koristi zakone fizike da bi napravio originalne konstrukte:

Svaku igračku prati i interesantan dizajn / Foto: Telegraf

- To su sve igre napravljene od starih stvari,  na kojima primenjujemo jednostavnu fiziku, jer fizika u sebi sadrži poeziju.

Foto: Telegraf

On je uplovio u ovaj poduhvat iz čiste ljubavi:

- Ideja mi je slučajno pala na pamet. Nikad ovo nije bio neki projekat. Ali, kasnije sam shvatio da je mašta nešto najbitnije što osoba može da ima i da moramo da je razvijamo, jer nam društvo ne pomaže mnogo u tome. Daje nam mnogo smernica, ali ne i prostor za maštu. A to je osnova igre.

Svaki konstrukt počiva na zakonima fizike / Foto: Telegraf

Kada smo prolazili pored Huanovih izuma, činilo nam se kao da smo zalutali u neku staru fabriku igračaka. Deca su ovde ostajala i po pola sata igrajući se i pokušavajući da “prokljuve” kako i oni sami da naprave to isto kod kuće, a što je najzanimljivije - niko od njih nije ni pogledao na telefon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    2. decembar 2018 | 09:01

    To je ono sto deci nedostaje kreativna igra!a ne preko mobilnih,tableta ,kompa,gde je vec unapred iskonstruisana igrica po ustaljenom sablonuigra sa kompluterom a ne sa zivim bicem,recimo fliper mi smo pravili od daske ,dve stipaljke sa gumicama,busili dasku za rupice i jos stosta na toj dasci ,kuglica bila kliker, i mogu vam reci da je isto bilo zanimljovo igrati i gde se ispoljila masta i kreativnost naseg dela,zato danas svasta znamo i snalazimo u prinudnim situacijama

  • Tanče

    2. decembar 2018 | 08:44

    Pametan deda. Svaka čast!!!

  • Јела

    2. decembar 2018 | 09:20

    Е да је више таквих. Браво.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA