Tri miliona građana Srbije moraće da menja podatke u ličnoj karti: Svako će morati da ima adresu sa punim nazivom ulice i brojem

Do kraja godine sve ulice bi trebalo da budu imenovane

  • 43

Uskoro će svaki stanovnik Srbije imati svoju adresu sa ulicom i brojem, a Vlada poziva lokalne samouprave da do kraja 2018. godine imenuju sve ulice kako bi bile upisane u Adresni registar.

U adresnom registru Srbije, koji vodi Republički geodetski zavod (RGZ), na početku ove godine evidentirano je oko 54.859 ulica.

Nakon sprovedenog projekta ažuriranja adresnog registra, utvrđeno je da Srbiji nedostaju podaci o još blizu 66.480 ulica i za svaku od njih su izrađeni elaborati, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Prema podacima MUP-a, 3.028.020 građana ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od cega je 2.676.898 građana prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice (poznato kao "nema ulice - bb").

Inicijativu za uspostavljanje adresnog registra pokrenula je predsednica Vlade Ana Brnabić, još kao ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Premijerka Brnabić navodi da je ažuriranje adresnog registra veliki korak u pravcu dalje modernizacije državne uprave, digitalizovanja usluga i uvođenja reda u državu.

- Cilj vlade su efikasne i lako dostupne usluge svim građanima Srbije i zbog toga će uskoro svaki stanovnik Srbije imati svoju adresu sa ulicom i brojem. Zaista želim da pohvalim Republički geodetski zavod na sjajno urađenom poslu - ističe Brnabić.

Foto - Ilustracija: Pixabay

Predsednica vlade je kao dobar primer efikasne lokalne samouprave u ovom projektu izdvojila Loznicu, Požarevac, Petrovac na Mlavi, Mali Zvornik, Ljuboviju, Bački Petrovac, Mali Iđoš, Inđiju, Kovin, Batočina, Lapovo, Opovo, Malo Crniće, Plandište, Šid i Vrnjačku Banju.

Zaposleni u RGZ su za 10 meseci izradili elaborate ulica za svaki grad i opštinu u Srbiji.

- Sada nam sledi faza dodele kućnih brojeva svim objektima za koje su utvrđene nove ulice i ovaj posao ce RGZ raditi tokom narednih meseci - naveo je direktor RGZ Borko Draškovic.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    1. decembar 2018 | 18:18

    Hahahaha to znači da će ovi koji su uzimali ličnu kartu bez čipa morati da vadi novu. Naravno takse, izrada nove lične, sve će se plaćati. Sad već znamo da nas namerno kecaju u zdravu pamet

  • Nikola

    1. decembar 2018 | 22:58

    Tri miliona neka promeni adresu sa “simbolicnih” 1200 dinara,a to mu dodje odokativno oko 30 miliona eura . Lagano 😉

  • N N

    1. decembar 2018 | 22:58

    Moze samo o trosku drzave nije nikakav problem posto sam do datuma vaznosti koji pise na LK vec platio. Isto tako vozim i sa papirnom crvenom vozackom koja vazi do jula 2020-e pre neki dan sam isao kod sudije po prijavi saobracajne policije gde sam oslobodjen jer je dokument vazeci nisam mu ja pidao rok vaznosti a ako nekom smeta sto isti besplatno nije zamenio do tog datuma do kojeg dam ja platio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA