≫ 

Nema domaćina u Srbiji koji nije podelio fotku zaklane svinje na Fejsbuku: Da li je svinjokolj varvarstvo ili običaj?

Čini se da je i Fejsbuk ovo prepoznao kao svojevrsnu tradiciju, pa je malo koja fotografija bila cenzurisana

  • 27

Disnotor, zabijačka, karbinje, posjek, svinjokolj. Naziva je mnogo, a dilema samo jedna - da li je klanje svinja neraskidivi deo naše tradicije ili nepotrebno varvarstvo?

Kako god gledali na ovaj običaj, čini se da su muškarci napokon našli način da doakaju ženama na društvenim mrežama. Fotografije kafa, kolača i selfiji potpuno su preglazili čitavi albumi zaklanih svinja, čvaraka koji se krčkaju, istranžiranog mesa i creva za kobasice.

Nema domaćina koji je tokom novembra zaklao svinju, a da se ovim podvigom nije pohvalio na društvenim mrežama, zagrlivši ubijenu odranu životinju odsečenih papaka, okrenutu naglavačke.

Čini se da je i Fejsbuk ovo prepoznao kao svojevrsnu tradiciju, pa je malo koja fotografija bila cenzurisana. I dok su domaćini i dana u dan merili čija je veća, broj besnih ljudi je sve više rastao, a prizori odranih životinja počeli su da smetaju i onima koji nemaju onaj drastičan "sve su životinje kućni ljubimci" stav.

- Nisam vegetarijanac, niti vegan, ali zamolio bih admine ove grupe da malo pripaze na količinu fotografija zaklanih svinja koje dozvoljavaju da se kače. Nije baš prijatno za gledanje - napisao je jedan korisnik u poruci na jednoj FB grupi koja okuplja poljoprivrednike.

Onda je usledila paljba po njemu.

- Jeste, sad ti smeta, a kad budeš kupovao domaće kobasice, slanine i pečenice neće ti smetati. Varvarstvo je kada gledaš proces, a proizvodi ti ne smetaju - pitao ga je jedan član grupe.

Nije pomogla ni fotografija dečaka koji je plišanu igračku obesio za zadnje noge kako bi izgledao kao tata kada kolje svinju.

Miljana S. (30) seća se kako je u njenom kraju deci bilo zabranjeno da gledaju svinjokolj.

- U mestima oko Užica deca su slata u susedna dvorišta i nisu smela da priđu blizu klanju svinja. Moguće je da je to bio način naših roditelja da kažu da decu ne treba izlagati nasilnim prizorima, ali se kod nas to podvodilo pod "ne valja se" - objašnjava ona.

Pa ipak, danas svako ko ima FB profil može do tančina da vidi svaki korak ovog procesa, od ubijanja svinje i njenog kačenja na kuke, preko šurenja, skidanja čekinja, odsecanja papaka i glave, dranja kože, sečenja i na kraju i pripreme mesa za zamrzivač i za prerađevine.

Stručnjaci se slažu u jednom, način ubijanja svinja u kućnim uslovima mnogo je strašniji od onog u klanicama.

- Životinje za vreme klanja nepotrebno pate. U dvorištima domaćini svinju najčešće kolju bez omamljivača, bilo da je to snažan udarac u glavu ili udar strujom, već je samo polože i seku. Svinje se boje povređivanja i boli, a kako su jedne od najinteligentnijih životinja, ukoliko osete miris krvi ili čuju svinju pre njih kako skiči uznemiriće se i preplašiti - objašnjava Miloš. R. vlasnik jedne klanice.

On pojašnjava da svinje koje nisu omamljene ostaju svesne dok ne iskrvare i da baš zato čitava scena deluje mučnije nego što bi mogla da bude.

VIDEO: Ne daju oni njemu puter od kikirikija zato što ga vole, nego zato što...

(G. Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hohoho

    3. decembar 2018 | 13:42

    Pa svinje zato i sluze da bi smo ih mi pojeli i preziveli. Najbolje da hranim svinju godinu dana pa da je onda pustim u prirodu. Ista stvar je i sa kokoskama, kravama itd...

  • Marko

    3. decembar 2018 | 13:17

    Naravno da je običaj.. Voleo bih i ja da imam sta da klanem al nemam, beda 😂😂😂

  • Н. С.

    3. decembar 2018 | 13:14

    КО КАЖЕ ДА НЕМА ОНОГ КО НИЈЕ ОКАЧИО СЛИКУ. ЗАШТО БИ КАЧИЛИ СЛИКУ УБИЈЕНЕ И ОКАЧЕНЕ СВИЊЕ НА РЕМ.? ТО РАДЕ САМИ БОЛЕСНИЦИ. ТО КАЧЕЊЕ СЛИКА БИЛО КОЈЕ ВРСТЕ ЈЕ УЖАС. И ЧЕМУ СЛУЖИ ТО КАЧЕЊЕ.?. КОГА БРИГА ШТА КО, И КАД РАДИ?.. ЗБОГ. ТОГ ГЛУПОГ. СЛИКАЊА СУ МНОГИ ЖИВОТЕ ПОГУБИЛИ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA