≫ 

Mutirani grip pred vratima, masovna epidemija je sve bliže: Napada grlo i pluća, preti čak i u liftu, a jedna stvar je ključna da se zaštitite

Masovna epidemija moguća je polovinom januara, kada prođu praznici, upozoravaju lekari

  • 21

Mutirani oblik virusa gripa protiv kojeg nema vakcine samo što nije stigao u Srbiju! Reč je o opasnoj mešavini svinjskog (AH1N1) i sezonskog (tipa B) soja virusa koja napada grlo i pluća i koja će se, najavljuju lekari, ovde pojaviti sredinom decembra.

- Očekujemo ga za dve do tri nedelje, a već polovinom januara, kad prođu praznici, moguća je i masovna epidemija. Drugi kritični period biće od 15. februara, kada se đaci vrate sa raspusta - upozorava za Telegraf.rs lekar opšte prakse dr Dragan Miljković.

Dobra vest je da za vakcinu protiv gripa još nije kasno, ali ona bi u slučaju virusa mutanta bila delotvorna tek 50 odsto, napominje naš sagovornik.

- Oni koji nisu primili vakcinu, trebalo bi da to učine do sredine decembra, a najkasnije do kraja meseca. Od trenutka vakcinisanja, organizmu je potreban 21 dan da se pripremi. Treba obavezno da je prime svi stariji od 65 godina, dijabetičari hipertoničari, deca asmatičari i sva deca osetljivog imunog i respiratornog sistema, zdravstveni i šalterski radnici - navodi dr Miljković.

Oni koji ne prime vakcinu, od virusa mutanta mogu se zaštititi pre svega jakom i dobrom ishranom. Imunitet se, objašnjava naš sagovornik, stvara u crevima i to je prva linija odbrane od bolesti.

Foto: Profimedia

- Najvažnije je da ishrana bude redovna. Zatim, treba unositi puno tečnosti, voća i povrća, uz neki preparat za jačanje imuniteta, a u jeku sezone gripa, poželjno je uzimati i probiotik. Treba izbegavati veće skupove. Dečje igraonice su, recimo, veoma pogodne za širenje virusa, a možete se zaraziti i u liftu zgrade u kome je temperatura konstantna, što virusi naročito vole - ističe dr Miljković.

Mutirani virus napada nepca i pluća, pa ćete ga najpre prepoznati po bolovima u grlu koji traju, slabosti i povišenoj temperaturi. Ako ovi simptomi ne prođu za tri dana, obavezno se obratite lekaru.

VIDEO. Antibiotici ne leče virusne infekcije, zato ne treba da ih koristite na svoju ruku

(M. Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oooo

    3. decembar 2018 | 11:24

    I u liftu a u podrumu da li napada

  • Tišljer 036

    3. decembar 2018 | 13:10

    Jedna stvar da farmacija i sve apoteke zgrnu još više novaca i šta rade doktori protiv korupce sa kime se oni tale i uzbunjivači itd. Ljudi moji kiseli kupus turšija pršut slanina beli crni luk kobasica meso rakija vinoi nema ni jedne bolesti koja se nije pobedila normalno i društvo dobro i pozitivno i šta ......

  • bob blaze

    3. decembar 2018 | 12:49

    Moze li neko da mi objasni kako to znaju da ce doci polovinom decembra. Hteo bi da znam na koji nacin prdvidjaju tacno u nedelju kad ce doci do epidemije. Vec se mesecima predvidja da ce tacno polovinom decembra krenuti epidemija pa se napominje da svi treba da uzmu vakcinu!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA