Sramotno gostovanje "boraca za nestale bebe": Zbog svađa, uvreda, vike i dreke voditelji prekinuli emisiju (VIDEO)

Tvrde da im je priča o nestalim bebama najvažnija, a emisiju su iskoristili za lične svađe

  • 6

Prema podacima Udruženja roditelja nestalih beba, u Srbiji je u poslednjih 40 godina u porodilištima lažno proglašeno mrtvim između 6.000 i 10.000 novorođenčadi. Zakon o rešenju ovog problema je još u Skupštinskoj proceduri, Komitet ministara Saveta Evrope traži izveštaj o napretku u ovom slučaju, a odgovora nema.

U međuvremenu na videlo su izašli i neki novi dokazi. Da li će rešiti ovu dugogodišnju aferu - govorili su u Jutarnjem programu Prve televizije Katarina Golubović, direktorka Jukoma, Ana Pejić, sekretarka Udruženja nestalih beba Vojvodine, Milena Janković, predstavnica Udruženja nestalih beba Beograd, i Radiša Pavlović, član Vladine mešovite komisije za nestale bebe i predsednik udruženja "Za istinu i pravdu o bebama".

Pitanjem nestalih beba bave se tri udruženja roditelja iz Beograda, Vojvodine i Srbije i Vladina mešovita državna komisija. 

Razgovor je počeo sasvim normalno. Milena Janković, predstavnica Udruženja nestalih beba Beograd istakla je da je pitanje nestalih beba pitanja trgovine ljudskim bićima.

- To je trajalo dugo u porodilištima u Srbiji, dešavalo se uz pomoć medicinskog osoblja i državnih organa. U Srbiji se sve zna, samo je bio jedan trag ćutanja države prema roditeljima. Sada mi želimo da se taj problem reši - kaže Jankovićeva.

Katarina Golubović, direktorka Jukoma, rekla je da je od Saveta traženo da se ispitaju dosadašnji koraci države.

- Predlog zakona se nalazi u skupštini od marta i od tada se ništa ne dešava - navela je ona i dodala da, kada je reč o nestalim bebama, reč je o "organizovanom kriminalu, koji je teško goniti zbog instituta zastarelosti".

Rasprava u studiju Prve TV ubrzo se zahuktala. Teme nestalih beba, državnih komisija, "kupovina" informacija o nestaloj deci od policajaca, pritisaka na vlast... izazvale su svađu gostiju u studiju.

Nestale bebe, Foto: Telegraf, sxc.hu/Ben Earwicker

Pavlović je rekao da se vode istrage u 56 slučajeva, na šta je odreagovala majka nestalog deteta i pitala zašto se u tih 56 slučajeva ne nalazi i njeno dete.

Jankovićeva je optužila Pavlovića da se ponaša kao šerif koji upada u bolnice, da bi joj on rekao da svi znaju da je Jankovićeva organizovala udruženje kako bi izvukla kancelariju iz dugova i da uzima veliki novac od roditelja da bi nabavila neophodnu dokumentaciju iz bolnica.

Voditelji su ih upitali da li je baš to najveći problem, razdor koji vlada između nekoliko udruženja koja bi trebalo da imaju isti cilj i koja se svađaju međusobno umesto da idu ka istom cilju.

Priča o krađi beba pala je u drugi plan, Foto: Milena Đorđević

Narednih desetak minuta prebacivali su odgovornost jedno na drugo, pozivali se na privatne razgovore, na Fejsbuk profile i druge interne stvari čije konce gledaoci nisu mogli da pohvataju ni uz najbolju volju.

Da stvar bude gora, sve se to dešavalo tokom burne svađe, gde su gosti pokušali da nadglasaju jedno drugo. Samo je Katarina Golubović uspela da zadrži normalan ton. 

Voditelji su pokušali da im objasne da se na televizi ne čuju kada govore na takav način, a skrenuli su im pažnju i da je takvo ponašanje nepristojno. Ipak, gosti su nastavili sa nerazgovetnom vikom i drekom narednih nekoliko minuta, dok i voditelji nisu odustali od pokušaja da ih smire i navedu na civilizovan razgovor i prekinuli program uz jedno obično "hvala vam" koje se, takođe, jedva čulo od vike.

(Telegraf.rs/ TV Prva)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiki

    3. decembar 2018 | 15:54

    Moja majka se porodila decembra 90te godina, rodila zivo dete, nakon nekog vremena lekari su dosli i saopstili da je dete mrtvo. Posle toga ga nije ni videla vise, ni nista... Ja i dan danas imam osecaj da je moj brat negde ziv....

  • РВ

    3. decembar 2018 | 16:02

    Брука. Баш брука. Оно је требало одмах прекинути а не након 10-15 минута њихове свађе, где се ништа није могло разумети шта ко прича. Пропуст водитеља јутарњег програма, изненадили су ме.

  • Vida

    3. decembar 2018 | 16:04

    Posle kukamo da nas drugi mrze,prodavali su nasu decu i svi su bili umesani a niko nece odgovarati.Srbijo,majko mila,sto se ne prevnes i pokopas nas sve u jednu rupu,bez mogucnosti da se spasi neko od nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA