• 24

Danas je Vavedenje: Ovaj praznik slave žene koje priželjkuju decu, ali i manastir Hilandar

Vavedenje spada u Bogorodičine praznike i 12 najvećih hrišćanskih praznika

  • 24

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Vavedenje, jedan od 12 velikih hrišćanskih praznika. Na ovaj dan slavi se ulazak (uvedenje) Presvete Bogorodice u hram.

Marija je kao trogodišnje dete data u hram, jer su se tako zavetovali njeni roditelji Joakim i Ana. Kako dugo nisu mogli da imaju dece, obećali su Bogu da će, ako im da poroda, dete predati njemu da služi.

Prvosveštenik Zaharije je dočekao Bogorodicu Foto: beseda.rs

Marija je tako dovedena je iz Nazareta u Jerusalim gde je na samom ulazu dočekao je otac Jovana Krstitelja, prvosveštenik Zaharije. Ulazak Marije u hram praćen je svečanom povorkom Joakimovih i Aninih srodnika.

Ispred Marije išle su device sa upaljenim svećama. Iza njih hodala je Presveta Deva svečano odevena i ukrašena, između svoje majke i oca, a iza njih ostali srodnici i prijatelji. Na ulasku u hram, prvosveštenik Zaharije, uveo ju je u Svetinju nad Svetinjama, najsvetlije mesto hrama iza druge zavese, gde ulaze samo arhijereji i to samo jednom godišnje. Roditelji su tada prineli žrtvu Bogu, primili blagoslov od sveštenika i vratili se kući, a Sveta Deva Marija ostala je u hramu, gde je boravila narednik devet godina.

Dok su bili živi roditelji su je posećivali, a nakon njihove smrti Marija je izrazila želju da ostane u hramu i ne stupa u brak. Pošto zakon u Izrailju tada nije poznavao devojke zaveštane na devstvo, nju su kada je imala 12 godina predali njenom rođaku Josifu, da pod vidom zaručnice zauvek živi u devstvu.

Devica Marija bila je prva doživotno zaveštana devojka.

ŽENSKA BOGORODICA - PRAZNIK RODILJA I NEROTKINJA

Кod Srba se ovaj dan još i zove Sveta Prečista. Na ovaj dan, koji se zove i Ženska Bogorodica, svetkuju se rodilje i nerotkinje, a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju.

Praznik žena i dece Foto: Pexels

U Srbiji je ovo usečni dan, dan kada se ne preduzimaju važniji poslovi. Osim onih koji ovaj dan svetkuju kao svoju slavu, ovo je i dan koji svetkuju stočari, jer se veruje da Bogorodica štiti stoku od zveri.

Vavedenje se smatra takozvanim usečnim danom, što znači da danas ne treba preduzimati nikakve važnije poslove, sklapati ugovore, započinjati velike radove i slično.

I za Vavedenje važi pravilo da ne treba raditi po kući, prati veš, peglati i slično.

Kako pada u drugoj nedelji Božićnog posta, ovaj dan se svakako posti.

Vavedenje presvete Bogorodice je inače i slava srpskog manastira Hilandara na Svetoj Gori. Manastir Bradača, Manastir Svete Bogorodice Sićevo, Manastir Кalenić i Manastir Vavedenje su posvećeni ovome prazniku.

VIDEO: Na verski praznik u Grčkoj Srbi dodiruju Bogorodičine zmije

Video: Na verski praznik u Grčkoj Srbi dodiruju Bogorodičine zmije

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Boža zemunac

    SLAVA I MILOST PRESVETOJ BOGORODICI.

  • Brankica

    Hvala ti Bogorodice za mnoge milosti tvoje

  • Maja

    Bogorodice Sveta zastiti sve majke i decu i buduce koje se rose. Amin.Slava joj.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima