Goran je za 55 dana istrčao 55 maratona: Sada treba da uđe u Ginisovu knjigu rekorda, a čeka ga najveći podvig do sada (FOTO)

Goran Nikolić istrčao je 55 maratona za 55 uzastopnih dana, a novi izazovi tek predstoje

  • 4

Knjiga “Maratonac” Aleksandra Bojića i film Marka Novakovića o slabovidom maratoncu Goranu Nikoliću predstavljena je prethodnih dana u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Goran je kroz ove tri države do sada istrčao 55 maratona za 55 uzastopnih dana i tako nadmašio Ginisov rekord.

- Slabovid sam od rođenja, jer sam rođen sa urođenom očnom manom, ali to stanje me ne ometa da budem ravnopravan sa svim ostalim ljudima; naprotiv, motiviše me da maksimalno angažujem sve svoje preostale potencijale - kaže maratonac Goran Nikolić.

Goran ima samo pet procenata očuvanog vida, ali to mu nije predstavljalo prepreku da ostvari svoje snove. Odmalena je bio borac, posvećen atletici i aktivizmu osoba sa invaliditetom, zbog čega se i odlučio na ovaj poduhvat 55 maratona za 55 dana, što je pretočeno u knjigu i film.

Goran ističe da su porazi sastavni deo pobede / Foto: Printskrin RTS

- U filmu se vide neki uspesi, ali sam među korice svoje knjige napisao sve svoje brodolome i neuspehe, poraze, veoma hrabro; iz njih sam učio, opisao sam zato što mladi treba da shvate zapravo, kao i svi mladi kad dođu na prve treninge, kad ih nauče treneri, da se najpre suoče sa porazom kako bi mogli da se nose i sa pobedom - navodi Goran Nikolić, koji je i uravnik SRC "Iskra" u Kragujevcu.

Pedeset pet uzastopnih maratona Goran je istrčao i da bi prikupio sredstva za razvoj sportskih aktivnosti osoba sa invaliditetom u kragujevačkoj "Iskri", a već sad je postavio i nov izazov.

- Naredni cilj je zaokruživanje infrastrukture sportskog centra "Iskra", opremanje još jedne fiskulturne sale u okviru Bogoslovije u Kragujevcu, zato ću trčati 77 maratona u Čikagu, gradu u kome je najbrojnija naša dijaspora - navodi Goran Nikolić.

Sva sredstva koja dobije uložiće u razvoj sportskih aktivnosti / Foto: Printskrin RTS

On je siguran da će uspeti u svojoj nameri, koja bi postala nov Ginisov rekord i zasigurno privukla mnogo pažnje. On, međutim, kaže da će svetlost reflektora preusmeriti na one koji je zaslužuju više od njega - prijatelje i osobe sa invaliditetom.

(Telegraf.rs/rts.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogii

    4. decembar 2018 | 12:37

    Svaka cast Gorane! Bog te blagoslovio...

  • Olivera

    4. decembar 2018 | 14:34

    To je moj kumic bravo samo napred veliki pozdrav za mog kumica .👏👏💪💪💖💖

  • Knjaz miloš

    4. decembar 2018 | 14:44

    Nenormalan....gde to valja...za telo i organizam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA