≫ 

Vlado sakuplja igračke i omote slatkiša iz našeg detinjstva: Platiće vam ako imate ove stvari, jednu ne bi prodao ni za 1.000 evra! (FOTO)

Želja mu je da sakupi svih 700 Biserkinih figurica. Trenutno ih ima oko 250

  • 38

Ako imate omote starih sladoleda, sličice iz žvaka i stare igračke iz vremena bivše Jugoslavije, nemojte da ih bacate, jer je Vlado Radojičić, mladi kolekcionar iz Kraljeva, spreman da ih otkupi kako bi upotpunio svoju kolekciju.

Vlado ima 29 godina. Na prvi pogled deluje kao svaki njegov vršnjak - radi, trenira, provodi vreme sa devojkom i prijateljima. Ipak, svaki slobodan trenutak koji mu pretekne Vlado koristi da bi upotpunio svoju kolekciju igračaka, ali i ambalaže najrazličitijih proizvoda iz vremena za nama.

Ukrasi od pre tri decenije, Foto: Facebook/Vladova Starinarnica

- Odrastao sam 90-ih godina. Svi pričaju da je to bilo teško vreme zbog rata, i jeste bilo teško, ali je u isto vreme bilo i lepo. Mislim da smo mi imali mnogo lepše detinjstvo nego današnja deca - objašnjava on.

U to vreme skupljalo se svašta, od vizit karti, preko privezaka, mirišljavih listića, starog novca, markica, do omota žvaka, čokolada, salveta... Vlado je u taj svet uplovio pre sedam godina kada je počeo da pravi svoju kolekciju starog novca.

Kućice od plastike, Foto: Facebook/Vladova Starinarnica

- Sakupio sam zavidnu kolekciju, ali sam shvatio da me to ne ispunjava. Davao sam pare da kupim pare, a uvek mi je bilo lepše da imam neku stvar nego novac. Gledao sam stare lutkice na pijaci i uvek sam govorio "ih, što je ova lepa" - priča on.

svako od nas je imao jednu, Foto: Facebook/Vladova Starinarnica

Rešio je da batali novac i da počne da skupčja uspomene na detinjstvo.

- Počeo sam da rasprodajem kolekciju novca koju sam imao, zadržao sam samo kolekciju jugoslovenskih para. Sa novcem koji bih dobio kupovao sam igračke i omote. U jednom trenutku sa rešio da napravim Fejsbuk stranicu Vladova Starinarnica i da na njoj "izložim" sve što imam - priča Vlado.

Kašičice od sladoleda, Foto: Facebook/Vladova Starinarnica

Prvi lajk je bio njegov, drugi njegove devojke, a dve i po godine kasnije njegovom delu divi se više od 7.000 ljudi.

- Volim omote od sladoleda, sličice iz žvaka. Generalno volim igračke sa kojima smo se igračli i slatkiše koje smo jeli. Snabdevam se na pijaci, a ako nađem nešto što mi ne treba, ja to uzmem, sredim i prodam da bih kupio ono što mi treba - objašnjava on.

Kutija Čiča Gliša vredi 200 evra, Foto: Facebook/Vladova Starinarnica

Stvari mu ne stoje u kutijama, već na policama, a ima dogovor sa kraljevačkim muzejom da napravi izložbu.

- Ne volim da stavljam stvari u kutije, volim da ih gledam, jer se dešava da zaboravim da ih imam. Cilj mi je da nabavim što očuvaniji primerak. Dešavalo se da sam tombolu iz Biserke kupio pet puta da bih napravio jednu. A onda sam našao jednu kompletnu i ovu prvu prodao - objašnjava Vlado.

Cilj mu je da sakupi svih 700 Biserkinih figurica, Foto: Facebook/Vladova Starinarnica

A cene?

- Cena zavisi. Neke stvari su 10, neke 200, 500, 1.000 dinara. Zavisi od ekskluzivnosti i od stanja. Najskuplja stvar koju imam je kutija Čiča Gliša mlevenog keksa. To je moje, našao sam kod dede u šupi, u njoj su bili ekseri. Nudili su mi 200 evra za to, jer je nema nigde niko, posebno ne u tom stanju - priča on i dodaje da je ne bi prodao ni da mu neko ponudi 1.000 evra.

Zaboravljene kapisle, Foto: Facebook/Vladova Starinarnica

Iako je njegova kolekcija sve veća i dalje ima neostvarene želje.

Omot Bolera, Foto: Facebook/Vladova Starinarnica

- Pošto sam počeo od Biserkinih lutkica voleo bih da imam svih 700 figurica. Trenutno ih imam oko 200, 250 - priča on i konstatuje da je pred njim dalek put.

VIDEO: Sad svakog deteta! Celo dvorište pretvorio u poligon za igračke

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijel

    5. decembar 2018 | 21:01

    Ne mogu da vjerujem da je nabavio kapisle. To nisam vidio bar 15-20 godina. Svaka čast!

  • Stopi

    5. decembar 2018 | 21:11

    To si bili dani srecne igre :) Svaka cast! Vratio si me odma 20-25 godina u rikverc :)

  • Kolle

    5. decembar 2018 | 20:35

    ...tu je i Tetris...cim sam se probudio, odmah poceo sa igricom sa njom i zaspao. Volim ovakve vesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA