Kako da naterate svekrvu da shvati gde joj je mesto? Ovo su ispovesti snajki, ali i saveti kako da sačuvate brak od mešanja njegove majke

U zajedničkom domaćinstvu, gde su snaha i svekrva svakodnevno zajedno, lako je da dođe do sukoba

  • 15

Odnosi snahe i svekrve su večita tema. Dve žene, koje vole istog muškarca, na različite načine, previše ili malo ljubavi, mržnja ili poštovanje, sloga ili svađe… Bez obzira kojem vremenu pripadaju i svekrve i snahe, njihov odnos je oduvek, manje-više, rivalski. Ranije, u vreme velikih "zadruga" bilo je sasvim drugačije. Patrijarhalno ustrojeni odnosi, zasnovani na tradiciji išli su dotle da je snaha, osim što je bespogovorno slušala svekrvu, morala i da joj pere noge.

Savremene snahe i svekrve su daleko od starih običaja. Iz iskustava sagovornica obostrano poštovanje čuva brak i doprinosi da „kuća bude uspešna“.

- Vremena su se promenila od vremena kada sam ja postala snaha. Tada, uglavnom, nisu valjale snahe, a sada mahom ne valjaju svekrve. Sve može da funkcioniše kako treba ako se moj sin i snaha vole, ako su se uzeli iz ljubavi, a ja kao svekrva to razumem.

- Normalno je da majka voli sina, ali kada se on oženi majka treba da shvati gde joj je mesto. Odnos majke i sina više ne može da bude isti, a problem napravi ljubomora majke i to uvek u onom slučaju kada ona nije doživela ljubav sa svojim partnerom. Tada svekrva ljubomoriše na odnos sina i snahe, postaje posesivna zato što sin svoju ljubav sada posvećuje drugoj ženi - priča jedna svekrva iz okoline Bogatića.

Ljubomorne su i snahe. Ako muž kaže ženi "da njegova majka kuva bolje", ona će se žestoko suprotstaviti svekrvi i očitati joj lekciju da "više ne zaviruje u šerpu kad ona kuva".

Foto: Profimedia

- I tu bi moglo sve lepo da se izgladi. Moja svekrva je, za razliku od mene koja radim sve poslove u domaćinstvu bila uvek samo pored šporeta. Predivno je kuvala, a ja nisam znala ni da kuvam ni da mesim razna testa. Od nje sam sve naučila tako što sam pratila šta ona radi. Danas je drugačije, snahe ili imaju svoj posao ili druge obaveze i nemaju vremena da gledaju, pa im lepo objasnim da bi zapamtile - dodaje sagovornica.

U zajedničkom domaćinstvu, gde su snaha i svekrva svakodnevno zajedno, raspodela poslova u kuhinji je veoma važna. Do sukoba neće doći ako svekrva prepusti snahi da nekada eksperimentiše u kuhinji, da pripremi jelo koje ona ili muž posebno vole.

- Tako i kod drugih poslova. Ako vidim da treba da se uključi mašina za veš, neću prebaciti snahi zašto ona to nije uradila, nego ću ja to uraditi. Kad sam bolesna, snaha sama preuzme i moj deo posla. U bezbroj situacija treba da se ugrize za jezik ili snaha ili svekrva. Više o tome treba da vodimo računa mi stariji. Život je kratak i brzo prođe i brzo dođemo u situaciju da zavisimo od dece. Bolje biti dobar nego loš - nastavlja.

Foto-ilustracija: Profimedia

Kompromis, kaže ona, dođe sam po sebi ako se snaha i svekrva poštuju. Večite rivalke, snaha i svekrva i bez ljubavi mogu zajedno da opstanu pod istim krovom. To bi se već moglo podvesti pod vaspitanje i kulturu, a ne samo u okvire porodičnih odnosa.

- Iako mi nekada smeta što deli savete za koje ja smatram da nisu dobri, prećutim. Znam da ne misli ništa loše, starija je žena i u njeno vreme su se deca drugačije odgajala tako da i ona ima predstavu kako ja treba svoje dete da gajim. Ume da kaže: obuci mu deblju jaknu, stavi mu kapu…

- To nije prigovaravanje da bih se ja naljutila, a kada bih joj se suprotstavila ona bi se sigurno osećala povređenom. Zato iz poštovanja prećutim na takve i slične njene komentare koji me ne ugrožavaju. Ona je majka mog supruga i zaslužuje poštovanje, isto koliko i muž - otkriva jedna majka detalje o odnosima sa svojom svekrvom.

(Telegraf.rs/Mačva pres)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    5. decembar 2018 | 13:20

    Dve domacice oko sporeta neide nikako,Svekrva i snajka kao dve glumice pitanje je samo ko vise trpi,najbolje bi bilo ako je ikako moguce odvojeni zivoti,tako da ti u svojoj kuci ako treba mozes i go setatati a ovako si uvek nekako ogranicen u mnogim stvarima koje zivot nosi pa cak i sex sa muzem nije u fulu kao da su sami u kuci,vise ce biti postovanja i uvazavanja kad su odvojeni ili od svekrve i svekra ili taste i tasta

  • Jasmina

    5. decembar 2018 | 14:50

    Tesko je ziveti u zajednici i ko moze, naravno da treba da zasnuje svoj dom. Stariji treba da se pomire sa tim da su to sada svoji ljudi, a mladji da prihvate sve obaveze koje podrazumeva samostalan zivot.

  • Marijana Bakov

    5. decembar 2018 | 14:07

    Ne treba generalizovati stvari.Ima i dobrih svekrva i snaja,a ima i losih naravno.Poenta je u tome da svako ko se o nekoga ogresi dozivi bumerang kad tad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA