U Banatu se slavi Mikulaš: Deca obavezno moraju da stave čizmice na prozor, a ujutru će se desiti čudo! (FOTO)

- Običaj je da Mikulaš dođe na belom konju i da obiđe domove mališana - objasnila nam je Žofika Oros

  • 7

Tradicionalni praznik koji se obeležava u zapadnim kulturama poznatiji kao Sveti Nikolas, u narodu Mikulaš, sinoć je održan u mnogim domovima.

Ovaj radosni praznik slavi se u mnogim mestima i na severu Banata gde žive stanovnici katoličke veroispovesti, u Kikindi, Padeju, Ruskom Selu, Ostojićevu, Banatskoj Topoli.

Kako nam je objasnila Žofika Oros iz Ruskog Sela, u katoličkoj crkvi Svetog Petra i Pavla tradicionalno je obeležen Mikulaš:

Mikulaš donosi darove, Foto: Telegraf

- Prema verovanju Mikulaš dolazi noć pre nego što se proslavlja Sveti Nikola kako bi deci podelio poklone. Običaj je da Mikulaš dođe na belom konju i da obiđe domove mališana. Kao mali verovali smo da dolazi noću i da nam ostavlja poklone u čizmama, zato deca obično čiste svoju obuću, stavljaju na prozor, a ujutru zatiču poklone.

Mikulaš koji za uzvrat od dece traži lepo ponašanje, dobre ocene i poslušnost, obišao je mališane i u Padeju. U ovom selu već 14 godina dolazi Mikulaš na radost mališana:

- Svake godine, već tradicionalno obeležavamo ovaj svečani dan, prve godine pekli smo palačinke, a sada obično pečemo "langoš" (mađarski specijalitet od testa) - rekle su domaćice iz UŽ "Sunce".

Mikulaš stiže u selo, Foto: Telegraf

Mikulaš je svečano obeležen u najvećem Mađarskom kulturnom udruženju "Eđšeg" u Kikindi. Mališanima je podeljeno oko 120 paketića, a za sve posetioce priređena je dečja predstava "Mikulaš" koju si izveli mališani iz Osnovne škole "Feješ Klara".

Petogodišnji Danijel Sabo, objasnio nam je da je svoje čizmice očistio, stavio na prozor i da ga je ujutru čekalo iznenađenje:

- Dobio sam paketić, bio je u čizmima, sigurno je bio Mikulaš dok sam spavao - uveravao nas je srećni mališan.

Deca jedva čekaju poklone, Foto: Telegraf

Praznik Mikulaš slavi se u čast biskupa Nikole koji, kako se veruje, pomaže siromašnima, a i onima koji su u nevolji. Prema predanju, jednom čoveku Mikulaš je pomogao da vrati dugove. Bio je siromašan i morao je da uda svoje tri ćerke kako bi otplatio veliki dug, a ujutru je na prozoru zatekao džak dukata.

Od tada narod veruje da Sveti Nikolas dolazi baš kada nevolja pokuca kako bi vam pomogao, zato je običaj da se prozori dobro operu, stave dečje čizmice, pa ko zna, možda nam Mikulaš ispuni želju.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RSK

    6. decembar 2018 | 21:50

    Sveti Nikola... Kod katolika je 14 dana ranije...

  • Marijana Bakov

    7. decembar 2018 | 06:37

    Obicaji i kultura naroda treba da se neguje i cuva.Dok sam citala ovaj divan tekst na trenutak sam pozelela da sam opet dete.Srecni vam praznici bili.

  • Љиљана

    7. decembar 2018 | 03:31

    Св. Никола - Божић Бата, а не Деда Мраз.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA