Engleskinja došla u srpsko selo da nauči da svira harmoniku: Tu se zaljubila u romsku muziku i jednog Roma, pa promenila život iz korena

Ne sećam se da sam pomislila da je zgodan, ali sam ga iz nekog razloga fotografisala i do dana današnjeg čuvam tu fotografiju, priča ona

  • 6

Kada je Fejt rešila da dođe u Srbiju da nauči da svira romsku harmoniku, nije ni slutila da će ova zemlja da joj ispiše sudbinu, kako privatnu, tako i profesionalnu.

Fejt nikada neće zaboraviti trenutak kada je prvi put videla Branka.

- Bila je 2009. godina, imala sam 25 godina i radila sam kao muzički direktor jednog britanskog cirkusa. Putovala sam sama od jednog sela u Velikoj Britaniji do sela Gornja Grabovica kako bih naučila da sviram harmoniku na roski način. Nakon prve nedelje mog putovanja prijatelj me je upoznao sa svojim rođakom Brankom koji je jedan od najbolji violinista u Srbiji - priča ona za Gardijan.

Kada su stigli, izašao je Branko, nosio je farmerice i belu košulju.

Faith, Printskrin:Youtube/Faith i Branko

- Ne sećam se da sam pomislila da je zgodan, ali sam ga iz nekog razloga fotografisala i do dana današnjeg čuvam tu fotografiju. Svi smo sedeli u bašti, ja nisam govorila reči srpskog, a Branko nije znao engleski. Bio je stidljiv, nije mu baš svakog dana Engleskinja dolazila u kuću. Sledećeg dana sam se vratila i svirali smo do kasno u noć. To smo radili još nekoliko puta i ubrzo se stvorila neka veza između nas. U početku je bila potpuno platonska, delom i zbog toga što je on imao devojku - priča Fejt.

Nakon dva meseca vratila se u Britaniju i život se vratio na stare staze.

Sledećih nekoliko godina posvetila sam se svom poslu, a onda sam, 2011. godine, imala nekoliko slobodnih nedelja i osetila da me Srbija doziva da se vratim.  Čim je čuo da sam ponovo u selu, Branko je došao da me vidi. Uz pomoć druga koji je prevodio rekao mi je da je svakog dana mislio na mene. Raskinuo je sa devojkom i sve je bio magično, ali i čudno, jer uprkos snažnoj povezanosti nismo mogli da komuniciramo jedno sa drugim - priča ona.

To veče otišli su na igranku.

Branko, Printskrin:Youtube/Faith i Branko

- Uživala sam da budem pored njega, bio je tako drag i pun ljubavi. Sledećeg dana svirali smo zajedno satima, stvarali nove kompozicije. I dalje nije znao ni reči engleskog jezika, a ja sam pokupila samo osnove srpskog. Instinktivno smo se razumevali, a kada nismo uspevali, smejali smo se. Bilo je tako romantično - priča ona.

Nakon tri nedelje morala je da krenem nazad i Branko se plašio da se neće vratiti.

- Tada sam počela da učim srpski jezik i kupila kartu u jednom smeru. Branko i ja smo planirali da posetimo zajedno Britaniju, ali kako je on retko putovao, čak i u okviru svoje zemlje, turistička viza mu je dva puta odbijena. Rešili smo da se venčamo i 2012. godine smo napravili malo, ali haotično venčanje u Srbiji. Sagradili smo kuću na tačnom mestu na kom smo se upoznali.

Danas Fejt i Branko nisu samo bračni par, nego i istoimeni bend i poslednje tri godine sviraju po Evropi, Australiji, Novom Zelandu. Njen srpski je danas prilično dobar dok Branko i dalje ne govori engleski dobro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jablan

    8. decembar 2018 | 10:27

    hahaha tako sam i ja prošao kao i ovaj Branko , samo sto je moja sadašnja ljubav iz Luxemburga koju volim i obožavam do Boga a i ona mene zapravo ovo je neopisiva obostrana ljubav radost i sreća u kojoj zajedno uživamo Sedam Godina i kojoj neće biti kraja !!!

  • S i K

    8. decembar 2018 | 10:19

    Nisam znao da postoji ROMSKA harmonika.

  • Marko

    8. decembar 2018 | 09:36

    Bravo. Neka Vas Ljubav i Sreća prate. Muzika spaja ljude. Veseli i Večno bili zajedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA