• 4
 ≫ 

Otkriven je razlog zbog koga svi srpski grobovi izgledaju identično: Razlog nije baš "verski" opravdan

 ≫ 

Simbol koji je u prošlosti je bio karakterističan za pravoslavne spomenike, a danas gotovo i da ga nema

 • 4

Iako bi trebalo da se makar da grobljima očuvala potreba da se poštuje tradicija, primeri spomenika koje možemo videti danas širom Srbije ukazuju upravo suprotno. Naime, umesto krsta, koji je stari pravoslavni simbol, ljudi sve više postavljaju mermerne ploče.

Groblja u Srbiji prilično su raznolika i šarolika mesta. Tu se može videti čitava plejada različitih nadgrobnih “dizajna”, pa ima crnih i belih ploča, srca, petokrakih zvezda, a neki idu toliko daleko da prave grobove i u oblicima automobila, šahovskih figura, samih pokojnika… Običnih krstova sve je manje!

Crne vertikalne i horizontalne ploče, koje su postale trend u poslednjih 50 godina, nemaju nikakve veze sa srpskom kulturom i, istorijski, zapravo su se prvo koristile na katoličkim grobljima. U osnovi pravoslavnih grobova uvek je bio samo krst.

U osnovi pravoslavnih grobova uvek je bio samo krst / Foto-ilustracija: sxc.hu/sardinelly

Stručnjaci procenjuju da nadgrobnih spomenika koji simbolišu deo istorije i kulture Srba danas na grobljima ima u promilima.

Zabeleženo je i to da je u prošlosti u Srbiji popisano oko 2.000 crteža različitih nadgrobnih spomenika, u čijoj osnovi je uvek bio krst. Bilo je tu i floralnih motiva, ali osnova je uvek bila ista – krst kao mesto oko koga se pravoslavci sabiraju. Ovi grobovi u prošlosti su se uglavnom pravili od kamena peščara, a ne mermera, kako je danas skoro isključivo pravilo.

Razlozi za činjenicu što Srbi češće biraju crne ploče umesto krstova za svoje preminule uglavnom leži u finansijama. Ploča je jeftinija od isklesanog nadgrobnog obeležja.

A to svakako nije način da se odužimo ni našim precima ni tradiciji, zar ne?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • DARKO 100%

  14. decembar 2018 | 07:22

  Napravljen on u bilo kakvom obliku ,najdrazeg nema pa nema,ostaju samo secanja koja se spominju

  30
  2

  Podelite komentar

 • Andreja

  14. decembar 2018 | 07:52

  Čovek se vrednuje dok je živ,smrt je samo san....

  15
  4

  Podelite komentar

 • Srboljub

  14. decembar 2018 | 09:59

  Kakav god simbol stavili njega (pokojnika) nema a nama biti lakše neće. Krst je simbol hrišćanstva a kamen obeležava mesto pokojnika crkvene podele neka viju sveštenici a bog je samo jedan I on nikoga ne deli. Pogotovo ne deli "mermer" I "peštar" na gtobu?

  9
  3

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok