≫ 

Pronašli smo deku iz Mitrovice koji je KFOR-u rekao ono što je imao: Pala je i druga "bukvica", ispričao je kako je od direktora postao kriminalac (FOTO) (VIDEO)

"Zapamtite, ovo je Srbija i ova zemlja uvek će se zvati Srbija! Sve dok je jednog Srbina ovde, ovo će biti Srbija. Opstaće Srbi ovde. Prenesite to svojima u Švajcarskoj. I kad Srbin ovde ne bude smeo da zapali sveću, ovo će se zvati Srbija", reči su ovog čoveka koje cela zemlja danima prepričava

  • 12

Dragomir Eraković (74) privukao je pažnju medija poslednjih dana, posle razgovora sa vojnicima KFOR-a, gde im je održao "lekciju" o onome što ne rade, a trebalo bi da rade na ovim prostorima.

Eraković, iz severne Kosovske Mitrovice, nekadašnji je direktor Duvanske industrije Tabak. Njegova ćerka je nastradala tokom bombardovanja 1999. godine, a on danas živi sa bolesnim sinom koji ne može da se stara sam o sebi i 24 sata mu je potrebna nega i briga.

- Zapamtite, ovo je Srbija i ova zemlja uvek će se zvati Srbija! Sve dok je jednog Srbina ovde, ovo će biti Srbija. Opstaće Srbi ovde. Prenesite to svojima u Švajcarskoj. I kad Srbin ovde ne bude smeo da zapali sveću, ovo će se zvati Srbija - rekao je on oficirima KFOR-a koji su ga nemo slušali.

- Sve što ste nam uradili sa firmama na jugu, sada želite da uradite i na severu. Mali je srpski narod, ali smo velike patriote - rekao je Eraković misleći pri tom i na preduzeće "Tabak", nekada uspešno, čiji je on bio direktor. 

Dragomir Eraković, Foto: Telegraf

Za Telegraf.rs je ispričao kako je od voljenog direktora došao do, kako kaže, razbojnika protiv kog su pokrenute dve krivične prijave.

Studirao je u Beogradu, tehnologiju duvana na Poljoprivrednom fakultetu, a od 1970. godine zaposlen je u DP "Bajra". Devedesetih godina došlo je do transformacije u DD "Tabak". Reč je o multietničkom, veoma uspešnom preduzeću, u svih 15 fabrika u Jugoslaviji. Poslovali su, kaže, sa tri kontinenta, Azijom, Evropom i Afrikom.

Fotografije ćerke i sina odmah pored ikone, Foto: Telegraf

- Nije bilo preduzeća koje je bilo homogenije i bez etničkih problema. Nijedan radnik albanske nacionalnosti nije napustio moje preduzeće do dana bombardovanja. Zahvaljujući Albancima, ja sam i bio direktor u 4-5 mandata. Politika je pokušavala mene da ukloni sa rukovodećeg mesta. Radnici su insistirali da ja konkurišem, mada sam ja imao svojih problema, ali sam uslišio zahteve radnika. Tako sam ja duže od 20 godina bio direktor. Ja mislim da je to jedinstven slučaj u Mitrovici. Gde su god ušli političari, jaka preduzeća su propala. Po svim ekonomskim parametrima u tadašnjoj Jugoslaviji, mi smo uvek bili među tri vodeća preduzeća - naglašava Eraković.

Eraković: "Tabak" uvek među tri vodeća preduzeća, Foto: Telegraf

A onda je usledio 24. mart 1999. godine.

- Bili smo zatečeni, ja prvi nisam mogao da shvatim da može doći do rata - kaže Eraković o početku bombardovanja. - Mobilisani smo bili. Morali smo da napustimo preduzeće. Nismo bili bezbedni, jer se desilo da su ljudi stradali na ulicama gde se mi krećemo. U to vreme, nismo radili, jer je tu bila teritorijalna odbrana. Bili smo kod svojih kuća, dok su bombe padale po Mitrovici. To je jedno stravično vreme. Nije mi jasno čemu je to vodilo?

Kako kaže, 12. juna u preduzeću su već bile francuske snage KFOR-a, a objekat su koristili kao kasarnu.

- Dali su mi papir, dozvolu za useljenje, koju sam ja potpisao. Od tog dana faktički nemamo pristup preduzeću. U međuvremenu, tu se pojavljuje i UNMIK. Od prvog dana sam vodio borbu oko naše imovine. Tražio sam da se reguliše zakup. Ja sam uspeo da za tri meseca naplatim zakup, po 20.000 maraka i svi radnici, i Albanci, su dobili koliko im pripada novca. Tražili su od mene potvrdu o vlasništvu. Nisu priznavali dokumenta države Srbije, nego da dobijemo od Prištine. Ja sam to godinama tražio, ali Priština nije htela, vešto su to izbegavali. Po meni je to kaubojsko ponašanje, oni rade šta hoće, šta zamisle...

U "Tabak" su ušle francuske snage KFOR-a, Foto: Telegraf

Eraković objašnjava da su NN lica 2004. i 2005. godine pokrenula prijavu protiv njega, jer je on navodno iz preduzeća izneo mašine teške nekoliko tona i vredne oko 1.600.000 evra. On je bio zadužen da proda duvan zatečen u fabrici, ali je to, u međuvremenu opljačkano, a interna kontrola UNMIK-a tražila je da se ispita gde je novac od prodatog duvana.

- Na bazi toga pokrenuta je krivična prijava za privredni kriminal. Dan danas ja se vodim kao kriminalac i imam dve prijave za razbojništvo - navodi Eraković.

Foto: Telegraf

Kada je u pitanju aktuelan politički trenutak, Eraković je o potezu Prištine na uvođenju 100 posto carina, rekao:

- To treba da odgovore oni koji vode sistem, CEFTA, a posledice trpimo svi mi i jedna i druga privreda - smatra Eraković.

Kada je upitan za svakodnevno učešće na protestima, Eraković kaže da on ne protestuje, već se kreće i pokušava da bude slobodan.

- Kako će dalje biti, ne znam. Ja ne protestujem, ja se krećem. Nemamo čega da se plašimo, koliko smo preplašeni, mi smo sve hrabriji i hrabriji, ne junačim se, ali nemam čega da se plašim, ja sam jedno biće koje hoće da bitiše onako kako dolikuje ljudskom biću - navodi Eraković.

(I. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran.

    18. decembar 2018 | 23:17

    VEČNAJA PAMJAT ! GOSTPOD NEKA TEBI I SINU,SRPSKOM NARODU DA SNAGE DA IZNESU OVAJ KRST KOJI NOSIMO.

  • Prime Minister

    18. decembar 2018 | 23:39

    Taj dekica, kako ga nazivate, pametniji je od mnogo ljudi.

  • Mikula

    18. decembar 2018 | 23:43

    Tako se bori za svoju zemlju svaka cvast domaćine. Samo takvi kao sto ste vi mogu da nas izvuku sa ovoga dna zivi i zdravi bili i veliko hvala. Zivela Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA