Čim zađe sunce, asfalt prekrije najfiniji led, nevidljiv u mraku: Ako padnete, možete da tražite odštetu - evo kako i gde

Naoružajte se strpljenjem, jer ovakvi postupci traju oko dve godine

  • 1

Sneg i led ovih dana napunili su bolnice, a prelomi kostiju toliko su učestali da ortopedije rade bez prestanka. Ipak, nakon pada i povrede na ledu, građani su često zbunjeni, jer ne znaju kome mogu da se žale, piše Alo.

Milica Moravčević, advokat, objašnjava da građani, koji su pali na trotoar zbog poledice ispre zgrade ili preduzeća, mogu tražiti novčanu naknadu. Naplata novca za povrede koje se zadobiju posle pada na neočišćenim trotoarima od snega ili leda mogu ići na teret skupština stanara, preduzeća ili pojedinaca, kao i javnih gradskih preduzeća.

U slučaju da stanari ili preduzeća poseduju polisu osiguranja od odgovornosti, građani će se za naknadu štete obratiti osiguravajućoj kući. U suprotnom, uterivanje dugova i odšteta mogući su dogovorom ili sudskim putem.

Do odštete moguće doći dogovorom ili sudskim putem, Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

- Ukoliko građani pretrpe povrede usled pada na ledu, imaju mogućnost da pokrenu parnični postupak protiv pravnog ili fizičkog lica, koje je odgovorno za održavanje površine na kojoj je došlo do povređivanja. To mogu biti vlasnici poslovnih prostora, skupštine stanara, vlasnici kuća i druga lica, u zavisnosti od toga ko je odgovoran za čišćenje snega i leda  s konkretne površine - objašnjava milica Moravčević.

Građani mogu da podnesu tužbu i u slučaju da je do povrede došlo padom na javnoj površini, za čije održavanje je nadležno neko od javnih komunalnih preduzeća.

Može i metlom, samo da se očisti, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Prilikom podnošenja tužbe potrebno je dostaviti kompletnu lekarsku dokumentaciju, kao i policijski zapisnik, ukoliko je, eventualno, bio izvršen uviđaj. Tokom postupka, sud saslušava oištećenog i svedoke, kako bi se utvrdile sve okolnosti povređivanja, uključujući i mesto pada. Tom prilikom može se ispitivati i da li je postojao doprinos oštećenog povređivanju, na primer, usled neopreznog kretanja ovršinama koje nisu namenjene pešacima - navodi advokat.

- Jedan od bitnih dokaza predstavlja i izveštaj Republičkog hidormoeteorološkog zavoda o količini padavina u konkretnom periodu. Zatim sud određuje medicinsko veštačenje - ortopedsko i psihijatrijsko - kako bi se utvrdili intenzitet i dužina trajanja bola i straha, te eventualno nastupanje duševnih bolova zbog umanjenjan opšte životne aktivnosti - kaže Moravčević.

Oprezno preko leda, Foto: flickr/sea turtle

Ukoliko se tokom sudskog postupka zaista utvrdi da je došlo do povređivanja usled propusta odgovornog lica da očisti sneg ili led, sud će oštećenom dosuditi određeni novčani iznos. Nakon pravosnažnog okončanja postupka, do kog obično dolazi nakon dve godine od podnošenja tužbe, oštećeni može naplatiti dosuđeni iznos od odgovornog lica.

Koraci koje bi trebalo da preduzmete posle pada: Ukoliko ste u mogućnosti fotografišite mesto pada, jer će fotografije poslužiti kao dokaz na sudu. Uzmite kontakt od svedoka nezgode i pozovite policiju i Hitnu pomoć. Što pre idite kod lekara i čuvajte svu medicinsku dokumentaciju. Angažujte advokata građanskog prava. Utvrdite ko je odgovoran za vašu nezgodu - grad, suvlasnici zgrada ili vlasnici radnji. U što kraćem roku posle nezgode predajte zahtev za odštetu, bilo da je reč o mirnom postupku ili o tužbi. Naoružajte se strpljenjem, jer ovakvi postupci traju oko dve godine.

Foto: Printskrin/hidmet.gov.rs

Vreme je u ovom periodu godine naročito nezgodno, jer preko dana temperature idu i do 7,8 stepeni u plus, a onda tokom noći u minus, ne veliki, ali dovoljan da poledi sve barice i sneg koji se otopio tokom dana.

Tako da su večernji sati najopasniji za one koji idu malo brže i ne paze baš.

I narednih dana će biti tokom dana temperature u plusu, pa budite oprezni kada padne mrak, jer "čisti putevi i ulice" ne znače uvek bukvalno to - nikad ne znate gde se krije led, kao staklo, koji pokriva asfalt.

VIDEO: Kupali se u ledenoj Savi uoči Svetog Nikole

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biba

    22. decembar 2018 | 12:58

    Isto i jis pre bi trebalo da vazi i za svaki automobil koji prokliza na kedu i izazove nezgodu!Putevi su sigurno pod necijom nadleznosti dok trotiari i zelene povrsine gde sve moze pad da se dogodi i nisu.Neko moze da padne i povredi se na 100 metara od zgrade i onda da odsepa do zgrade i potive hitnu i kaze da je pao tu i optuzi zgradu,tj stanare i da oni snise krivicu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA