Više novca od države za lečenje u inostranstvu, kao i za obolele od rektih bolesti

Uložiće se i u obnovu i izgradnju novih zdravstvenih ustanova

  • 0

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da su obezbeđene povišice za Budžetski fond za lečenje oboljenja i povreda koja ne mogu uspešno da se leče u Srbiji, kao i za zdravstvenu zaštitu osiguranih lica obolelih od retkih bolesti.

On je istakao da je više novca obezbeđeno i za izgradnju zdravstvenih ustanova, opremu i sve ono što treba da se obnovi.

Prema njegovim rečima, budžet Ministarstva zdravlja za 2019. godinu iznosi 292 milijarde dinara, a da od toga 274 milijarde ide kroz Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Zlatibor Lončar Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Najveće povišice su u Budžetskom fondu za lečenje oboljenja i povreda koja ne mogu uspešno da se leče u Srbiji, a to je za 79,6 procenata više nego ove godine. Zatim, zdravstvena zaštita osiguranih lica obolelih od retkih bolesti je za 33 odsto veća nego za 2018, a za 18 odsto je izdvojeno više novca za izgradnju zdravstvenih ustanova i sve ono što treba da obnavljamo - rekao je Lončar gostujući u dnevniku RTS-a.

Kako je dodao, sledeće godine će biti kupljena dva PET skenera i Ciklotron.

Biće kupljena dva PET skenera Foto: Pixabay.com

- Konačno će Srbija proizvoditi te radiofarmake, koji su neophodni da bi radio PET sken. Kupovali smo ih do sada, radili smo samo tri dana nedeljno a sada ćemo imati proizvodnju, radiće nam četiri aparata u Srbiji, moćićemo to što proizvedemo da prodamo u okolnim zemljama - objašnjava Lončar.

On je naglasio i da će u sredu biti promovisani novi lekari.

- Oni su naša budućnost, neko ko će sutra lečiti nas i našu decu. Preko 150 njih ćemo primiti samo u ovoj godini. Ne samo da ćemo ih primiti na posao već će dobiti specijalizaciju, doktorske studije - naveo je Lončar.

Dodao je i da se nastavlja akcija preventivnih pregleda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA