≫ 

Iako ima 35 godina i Miloš se "odrešio" danas: Lekciju o tradiciji održao je na Fejsbuku, a evo šta je poklonio roditeljima (FOTO)

Vezivanje dece obeležava se treće nedelje pred Božić

  • 6

Iako Miloš ima 35 godina, jutros ga je otac vezao kao kada je bio dete da proslave Detinjce.

- To što imam 35 godina nema veze, za mog oca ću uvek biti dete, pa je čovek rešio da ispoštuje stare srpske običaje - napisao je ispod slike koju je podelio na društvenim mrežama.

Miloš: Za mog oca ću uvek biti dete, Foto/Facebook: Miloš Vulović

Vezivanja dece obeležava se treće nedelje pred Božić. U Mačvi se ovaj stari pravoslavni običaj zadržao do današnjeg dana skoro u svakoj kući, posebno gde ima male dece.

VEZUJU SE I "MATORCI" KOJI NEMAJU DECU

Pošto simbolizuje snagu i čvrstinu porodice i porodičnih odnosa, sloge, mira i poštovanja, osim male vezuju se i starija "deca" koja još nemaju svoje porodice.

Miloš Vulović živi u Beogradu, ali je jutros u svom rodnom selu Badovincima, u Mačvi, sa ocem Aleksandrom ispoštovao stari običaj. Na trenutak se vratio u dane bezbrižnog detinjstva.

Detinjci se obeležavaju treće nedelje pred Božić, Foto: spcbrod.org

- Pamtim da se ovaj običaj oduvek poštovao u našoj kući. Ujutro, dok još spavamo stariji ukućani su nas decu vezivali. Nije bitno čime, kanapom, manilom, kaišem.... Baka nas je na primer vezivala maramom. Uveče, pred spavanje, pod jastucima je pripremljena "drešidba". Ako ujutro zaboravimo da se "odrešimo" tj. da predamo poklon onome ko nas je vezao, morali smo tako vezani da skakućemo po kući, ako su nam vezane noge ili ako su vezane ruke onda da tako vezanih ruku izvadimo poklon ispod jastuka. Bilo je lepo - seća se Miloš.

Oca Aleksandra, penzionisanog nastavnika fizičke kulture, Miloš je darivao bombonama i paklicom cigareta i tako se "odrešio".

VIDEO: Na verski praznik u Grčkoj Srbi dodiruju Bogorodičine zmije

(D. G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    23. decembar 2018 | 17:37

    Danas i da vezes decu nemozes nista dobiti od njih😉 nego moras jos i davati njima !Sustina svih Srpskih obicaja je ljubav,vera i nada !

  • Ljiljana

    23. decembar 2018 | 18:28

    Svaki običaj je simbol verovanja a nevernici to nemogu ni da osete a neznaju koliko su siromasni.

  • Pop

    23. decembar 2018 | 17:19

    Glupi obicaj veze s vezom nema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA