≫ 

Oni su tihi heroji KBC Niš kroz čije ruke je prošlo 30 povređenih: Rat ili "Uvod u anatomiju" posle jezivog sudara voza i autobusa

- Tako nešto na ovim prostorima nije zapamćeno u poslednjih 30 godina - kaže na početku razgovora dr Radovanović, direktor kliničkog centra, radiolog i član elitne 63. padobranske brigade

  • 18

Od trenutka kada se na pružnom prelazu u mestu Donje Međurovo kod Niša dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je povređeno 30 ljudi a živote izgubilo njih petoro, prepucavanja na relaciji "Železnice Srbije" i "Niš ekspres" ne prestaju, narod traži krivca, ali i heroje.

Počev od 21. decembra ujutro kada su se sudarili voz i autobus pun đaka, prebrojavaju se žrtve, podignute rampe, upire se prstom u vozače (od kojih je jedan u komi, a drugi na bolovanju zbog šoka kome je svedočio), aludira se na odgovornost nadležnih, organizuju se protesti meštana, koji rezultiraju izgradnjom nove signalizacije na ovom problematičnom mestu.

Na žalost, drama i dalje ne jenjava, jer su dvoje tinejžera i dalje životno ugoženi, baš kao i mlađi muškarac koji se nalaze na odeljenju intenzivne nege Klinike za anesteziju u KBC Niš.

A da je tog kobnog jutra sve izgledalo baš kao u popularnoj seriji "Uvod u anatomiju", za portal Telegraf.rs ispričao je direktor kliničkog centra, radiolog i član elitne 63. padobranske brigade Zoran Radovanović.

Foto: Telegraf

- To nam je posao, ali je stvarno i herojski čin u organizacionom smislu za bilo koju zdravstvenu ustanovu kada u jednom trenutku treba da primi 30 povređenih! Tako nešto na ovim prostorima nije zapamćeno u poslednjih 30 godina - kaže na početku razgovora dr Radovanović i dodaje da bi sve bilo nemoguće da su radili u nekadašnjim prostorijama Urgentnog centra gde nije bilo dovoljno prostornog i smeštajnog kapaciteta i opreme.

Zamislite na jednom mestu 15 ekipa Hitne pomoći, 60 - 70 tehničara, lekara koji su u prvih 45 minuta prihvatili toliki broj povređenih, a zatim ih razvozili na rendgen, ultrazvuk, skener...

Foto: Telegraf.rs

- Statistika je pokazala da smo na jednog pacijenta imali četiri lekara, a ukupno je na slučaju bilo angažovano 30 hirurga, 20 i nešto anestiziologa i internista, radiologija... Odmah smo obustavili operativni program, tako da smo oslobodili svih 17 operacionih sala, od kojih smo 11 zauzeli zbog težih intervencija, dok smo u malim ordinacijama sanirali posekotine, ušivene rane... Najčešće povrede su bile one koštanih struktura: glave, grudnog koša i ekstremiteta, kao i povrede abdomena - objašnjava direktor kliničkog centra Niš i dodaje da je svaki pacijent standardno prošao kroz pregled koji obuhvata trijažu (podelu na teže, odnosno lakše povrede), dijagnostikovanje, opservaciju, odnosno praćenje...

Foto: Telegraf

Koliko su brzo reagovali, najbolje oslikava satnica rada: prvi pacijenti su bili prihvaćeni već u 8.15 sati, dok su do 10 časova imali kompletan presek stanja, sakupljene brojeve telefona porodice pacijenata i obavljanje informativnih poziva.

- To je ujedno i jedan od težih delova lekarskog poziva, pored toga da se sve odradi stručno i profesionalno. Treba objasniti rodbini, majki, ocu, prijatelju, a da bude ljudski i korektno - naveo je dr Radovanović, koji skromno kaže da kao direktor nema pravo i privilegiju da ima isključen telefon.

Foto: Telegraf.rs

On potvrđuje i raniju izjavu svog kolege, direktora Urgentnog centra prim. Miodraga Lazića, koji je stanje tog dana opisao kao ratno.

- On je bio glavni lekar hirurške bolnice za vreme rata na Palama u Bosni, pa zna kakve su masovne povrede u ratu. Na to je mislio. Ipak, ja ću kao pozitivnu sliku pamtiti da je jedna kolica sa povređenim guralo njih četvoro, doktor, medicinska sestra, bolničar i čovek iz obezbeđenja. To što niko po završetku smene nije hteo da ode kući i napusti dežurstvo. Taj kolektivni duh koji izbije u prvi plan svaki put kada se desi ovakva tragedija! - zaključuje dr Radovanović uz konsatataciju da "ne daj Bože da imamo novu priliku da vidimo slične scene".

Nova železnička nesreća: Voz udario u automobil na prelazu kod Vrnjačke Banje VIDEO

(S.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    24. decembar 2018 | 15:33

    Svaka čast za svo osoblje bolnice u Nišu.

  • pakito

    24. decembar 2018 | 16:06

    Moj narod je uvek bio human i svestan nikad nisam sumljao u njega a lekarima i osoblju Svaka Velika Cast!!!

  • Драгана Ниш

    24. decembar 2018 | 16:41

    Питам се само какви умови стављају црвени глас на сваки коментар? Срамота велика да се негативно гласа на овакве хумане поруке.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA