Pretplatu plaća svako ko ima struju, a ne svako ko ima televizor: Evo ko može da izbegne plaćanje ove takse

Krave, svinje, prasići i pilići dužni su da "plate TV pretplatu" svih 12 meseci u godini

  • 62

Taksa za javne servise Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio televizija Vojvodine (RTV) od 1. januara 2019. godine iznosiće 220 dinara, umesto dosadašnjih 150 dinara. Poskupljenje pretplate ponovo je otvorilo stare dileme - da li je moguće izbeći plaćanje ovog nameta i u kojim slučajevima možemo da budemo oslobođeni od ovog troška.

Ne gledaju svi TV program nacionalnih servisa, nemaju svi u kući televizor, ali su obavezni da plate taksu javnom servisu kroz račun za utrošenu struju. Ova obaveza ide do apsurda, pa se pretplata plaća čak iako se brojilo nalazi na farmi.

Iako ne gledaju ni "Korene", ni "Dnevnik", pa čak ni "Znanje imanje" krave, svinje, prasići i pilići dužni su da plate TV pretplatu svih 12 meseci u godini.

Pretplata skače od 1. januara sa 150 na 220 dinara, Foto: Promo

Zakonom o javnim medijskim servisima taksu ne plaća svako ko ima televizor i ko gleda programe javnih servisa, nego svako ko ima brojilo električne energije, jer se i sam iznos ove naknade naplaćuje preko računa za struju.

Ipak, postoje uslovi za oslobađanje od obaveze plaćanja takse za javni medijski servis.

Pretplatu plaćaju svi koji imaju brojilo, Foto: eps.rs

Od obaveze plaćanja takse oslobađa se:

- Osoba sa invaliditetom sa 100 odsto telesnog oštećenja

- Osoba sa invaliditetom sa manje od 100 odsto telesnog oštećenja, ako joj je priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć

- Osoba koja je trajno izgubila sluh ili slep čovek

- Korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć

- Penzioner sa minimalnom penzijom

- Svako ko ima više merila električne energije, ne plaća pretplatu za stambeni objekat koji ne koristi

Oni koji žele da budu oslobođeni od plaćanje pretplate, a ispunjavaju jedan od navedenih uslova, trebalo bi da podnesu zahtev RTS-u ili RTV-u. Uz sam zahtev za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis koji je potrebno popuniti treba priložiti i dokumentaciju, od koje je potrebno dostaviti kopije rešenja odnosno dokaza nadležnih organa kojima se potvrđuje da osoba pripada jednoj od kategorija koja se oslobađa plaćanja takse.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    25. decembar 2018 | 13:47

    To je zato,jer smo lideri u regionu.

  • Antena

    25. decembar 2018 | 14:29

    Neka operateri plate rts, mi plaćamo paket za tv kanale ili mts ili sbb. Ovako sada plaćamo dva puta, i uz struju i operaterima

  • jadran

    25. decembar 2018 | 13:33

    Imam dete sa posebnim potrebama, koje je invalid 100 posto.Pre dve godine sam poslao zahtev za oslobadjanje od tv pretplate jos nikakav odgovor nisam dobio.Toliko o RTS i navodnom oslobadjanju, sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA