≫ 

To nisu pravi Srbi! Pitali smo Beograđane znaju li da se u Srbiji 25. decembra slavio Božić (ANKETA) (VIDEO)

Naravno, postoji caka...

  • 29

Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru, koji za većinu hrišćanskog sveta dolazi pre Nove godine. Srbi i drugi "julijanski" narodi, sa druge strane, prvo će dočekati 2019-u, pa Badnjak, no nije uvek bilo tako.

Pre nego što je 1919. godine tadašnja Vlada Kraljevine SHS usvojila novi kalendar, crkveni i zvanični datumi i kod nas su se poklapali. A po njima i pravoslavni Božić se slavio 25. decembra. 

Štampa pre Prvog svetskog rata to jasno pokazuje.

Specijalna izdanja, tvobroji i trobroji, prepuni čestitki, prazničnih oglasa i reklama za poklone, izlazili su na Badnji dan - 24- decembra.

Da ne bude zabune, taj 25. decembar je svejedno "padao" na 7. januar. Čak i kada smo se rođenja Božjeg sina sećali 25. decembra, svejedno je naša svetkovina stizala 13 dana nakon proslave kod katoličkih suseda.

Nikada se pravoslavni i katolički Božić nisu zaista poklapali. No, kada je najradosniji hrišćanski praznik u pitanju, ko može da se buni što se širom planete slavi dva puta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pfc

    25. decembar 2018 | 20:56

    Najveca greska u istoriji Srbije i kralja je kraljevina SHS , tada je trebala da se osnuje Kraljevina Srbija , jer smo mi izasli iz prvog svetskog rata kao pobednici a hrvati i slovenci su uvek bili na strani zla i gubitnika ...

  • Pop

    25. decembar 2018 | 19:19

    Mi ovde u vojvodini smo svi izmesani tako da slavimo oba a I sta fall lepo je idemo jedni kod drugih na kolace ja nee Al vecina daa

  • Boškić

    25. decembar 2018 | 21:00

    Danas je 7527 godina. A to što je 95% srba nepismeno je druga priča.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA