≫ 

Karađorđevići na čekanju: Vlada Srbije neće da žuri sa odlukom šta će biti s Belim dvorom

Princ Aleksandar tvrdi da ima neoborive dokaze da mu sva sporna imovina po zakonu pripada, dok država smatra suprotno

  • 20

Vlada Srbije će odlučiti na koji način će biti korišćen Beli dvor, s obzirom na to da je reč o državnoj imovini Republike Srbije, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, a povodom spora države i porodice Aleksandra Drugog Karađorđevića oko Belog dvora.

- Ustavno je ovlašćenje vlade da upravlja državnom imovinom - kaže Sekulić za "Politiku".

Za sada ne postoje pouzdane informacije o tome da li će princ Aleksandar Karađorđević ostati u "srpskom Versaju" sa 500.000 evra u džepu koje će dobiti kao nadoknadu, ili će morati da potraži novo mesto za stanovanje, navodi beogradski list.

Princ Aleksandar Karađorđević Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kabinet premijerke Ane Brnabić, piše "Politika", pozivajući se na neimenovane izvore, neće žuriti sa tom odlukom.

Princ Aleksandar Karađorđević saopštio je danas da ima neoborive dokaze da je sva imovina njegove porodice, uključujući i Beli dvor, kupljena i građena iz ličnih sredstava njegovog dede Kralja Aleksandra Prvog, te zatražio njeno hitno vraćanje.

U saopštenju je naveo da su dva dvora u okviru Dvorskog kompleksa na Dedinju, Kraljevski i Beli dvor, kao i sva ostala imovina, uključujući sadržaj sefa 555 u Narodnoj banci, nesporno privatna imovina kralja Aleksandra Prvog.

Kraljevski dvor na Dedinju, izrađen u srpsko-vizantijskom stilu. Foto: Wikimedia Commons/Lumen roma

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić ranije je za Tanjug rekao da Beli dvor i sva umetnička dela u njemu ostaju trajno u vlasništvu države Srbije, te da će porodica Karađorđević biti obeštećena po pravilima koja važe za sve građane.

Sekulić je tada podsetio da je Agencija za restituciju odbila zahtev za vraćanje Belog dvora porodici i izdala rešenje o tome.

Zakon o vraćanju imovine i obeštećenju iz 2011. kojim je dvorski kompleks na Dedinju izuzet iz naturalne restitucije, predviđa da će njegov status rešiti poseban zakon, ali za sada ga niko ne priprema, niti je poznato ko je nadležan da ga predloži, a nema ni odgovora zašto kasni donošenje tog akta.

VIDEO: Šta bi se sa svetom desilo da je Srbija bila uništena u Prvom svetskom ratu?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    27. decembar 2018 | 08:29

    KAD VAM VRATE DVOR MORATE GA OKADITI I OCISTITI KISELINOM JER JE TU BORAVIO DJAVO -MONSTRUM IZ KUCE CVECA!!

  • Dora

    27. decembar 2018 | 02:10

    Samo cekajte!Ma dala bih ja vama jednosoban stancic,da placate struju,komunalije i ostalo pa da vas vidim i da vratite sve ono sto je odneto i izneseno iz Srbije pa onda da vam daju Beli Dvor!Ni srpski niste nasli za shodno da naucite za toliko godina i jos se vas dvoje baskarite u Belom Dvoru i zivite na racun jadnog naroda i drzave dok narod nema da jede i plati racune!!!Ajde bre sramota!Moj komsija Kinez perfektno naucio srpski za godinu dana a ovi ni da beknu!

  • Mio

    27. decembar 2018 | 06:50

    Karadordevici da vrate zlato i sve sto su izneli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA