Episkop Teodosije posetio Moskvu i služio Božanstvenu liturgiju u Sretenjskom manastiru: Bilo je reči i o Kosovu (VIDEO)

U susretu sa Mitropolitom Ilarionom Vladika Teodosije je preneo pozdrave Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Irieneja

  • 1

Episkop Raško-prizrenski Teodosije ovih dana boravio je s blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Irineja u Moskvi, gde je imao sastanak sa Mitropolitom Volokolamskim Ilarionom, predsedavajućim Odeljenja za spoljne poslove Moskovske Patrijaršije.

Vladika Teodosije putovao je u Mosvu u pratnji jeromonaha Isidora Jagodića, prorektora Prizrenske Bogoslovije, a danas je služio i Sv. Liturgiju u Sretenjskom manastiru u Moskvi.

U susretu sa Mitropolitom Ilarionom Vladika Teodosije je preneo pozdrave Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Irieneja. Blagodareći na pozdravima Mitropolit Ilarion osvrnuo se na svoje dosadašnje posete Srbiji, a posebno Kosovu i Metohiji.

Mitropolit volokolamski Ilarion je izrazio iskrenu bratsku ljubav i saosećajnost prema narodu koji živi i opstaje na Kosovu i Metohiji. Naglasio je da, u granicama svojih mogućnosti, lično prati dešavanja u Srbiji, a posebno razvoj situacije na Kosovu i Metohiji.

Printskrin: Youtube/Ignat Rs

Ruska Pravoslavna Crkva je do sada u potpunosti podržavala Srpsku Pravoslavnu Crkvu na KiM, a uverio nas je da će to nastaviti da nesebično čini i dalje.

Posebno je napomenuo da se “braća poznaju u nevolji”, što je i sada slučaj. Zahvalio je na stavu SPC po pitanju Ukrajine i projekta stvaranja “autokefalne crkve” od dojučerašnje raskolničke jerarhije.

Napomenuto je da se radi o političkom projektu i legalizaciji raskola. Iskazana je žalost što u tome učestvuje jedan od naše pravoslavne braće - patrijarh konstantinopoljski. Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi jasna i decidna podrška izrečena u sopštenju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC je od velikog značaja. Kao što oni nas razumeju po pitanju Kosova i Metohije, tako i mi njih razumemo po pitanju Kijeva. Ni jedni, a ni drugi se ne možemo odreći svoje kolevke.

Razgovor je protekao u atmosferi bratske ljubavi i delatno projavljivanju takvog odnosa. Mitropolit je zamolio svoje goste da prenesu pozdrave najsvetijem Patrijarhu Irineju, u ime najsvetijeg Patrijarha Kirila i u njegovo lično ime.

Foto: Telegraf

Episkop Teodosije posetio Sretenjski manastir u Moskvi i služio svetu Liturgiju.

On je 26. decembra 2018. godine, služio Božanstvenu liturgiju u moskovskom Sretenjskom manastiru. Vladici je sasluživala bratija Sretenjskog manastira.

Nakon liturgije vladika je obišao novi hram Novomučenika i ispovednika Ruske Crkve, i posetio Sretenjsku duhovnu seminariju. Poseta je upotpunjena bratskim druženjem uz čaj i bogougodnim, duhovnim razgovorima.

VIDEO: Služenje liturgije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA