Preminula baka Nada iz Đakovice: Od Srba u ovom gradu ostale su još samo tri starice

Baka Nada je sa svoje tri sugrađanke bila poslednja Srpkinja iz urbanog dela Đakovice

  • 4

Danas je preminula jedna od preostale četiri starice srpske nacionalnosti koje žive u Đakovici. Baka Nada i njene sugrađanke poslednje su Srpkinje koje žive u urbanom delu Đakovice.

Četiri Srpkinje koje žive u Đakovici, ostale bi zaboravljene da letošnja izjava predsednika Vučića o broju Srba koji žive širom Kosova i Metohije nije naišla na kritike i demantije kako i lokalnih medija, tako i crkvenih velikodostojnika.

A ko od vas hoće u Đakovici da živi…. je l’ ima ikoga od vas….. ja neću, a je l’ ima ikoga od vas. A nema nikog, nema nikog, al’ je to vekovna srpska zemlja koju ćemo da čuvamo 5.000 godina, al’ nema nijednog Srbina i ko će da ode tamo,“ bila je izjava predsednika Vučića koja je izazvala reakcije kosovskih Srba.

Između ostalih, izjava je izazvala i reakciju arhimandrita Save, igumana manastira Visoki Dečani koji je tada rekao da „za Đakovicu ne može da mu oćuti“.

Kao čovek i monah, koji sa svojom bratijom živi u manastiru Dečani, koji je 5 puta oružano napadan nakon rata od strane albanskih ekstremista (iako me zlonamernici nazivaju borcem za nezavisno Kosovo) duboko sam povređen, ali ne lažnim optužbama protiv sebe, jer Bog zna i narod zna ko su Dečanski monasi, već dubokom nepravdom koja je nanesena našim hrabrim Srpkinjama u Đakovici i svim onim prognanim Đakovčanima, koji bi se rado vratili u Đakovicu, da im u toj nameri ne oduzimate i poslednju nadu vi, koji bi sa albanskim vođama da dele Kosovo i Metohiju i nateraju preostale Srbe u progonstvo, i otpišu ih kao suvišak.“

Tom prilikom je nazvao ove starice “junakinjama našeg vremena”.

Polednji Božić bez badnjaka i liturgije

O staricama iz Đakovice naš portal je pisao i pred Božić ove godine kada je takođe iguman manastira Dečani izvestio da su zbog “navodnog mirnog protesta” Albanaca iz Dečana protiv dolaska Srba u obilazak pravoslavne crkve, ove starice ostale zaključane u manastiru. Božićna liturgija tada nije služena, niti je iko mogao da donese badnjak. Raseljeni Srbi od dolaska su odustali upravo zbog protesta Albanaca.

(Telegraf.rs/Kossevinfo.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan Kostić Srpska Lista

    30. decembar 2018 | 00:18

    Laka ti zemlja i večna slava Bako. Neka ti Bog da rajsko naselje jer si srcem čuvala Sveto Kosovo i Metohiju. Djakovica će opet biti Srpska

  • Tuga

    30. decembar 2018 | 00:29

    Žao mi je. 😢

  • Milica

    30. decembar 2018 | 11:30

    Baka HEROINA. Laka joj zemlja na Kosovu i Metohiji srpska.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA