≫ 

Neko od troje ljudi "zapištao" je na izlazu iz novosadskog marketa, a radnici su odmah skočili da pretresu samo nju. Ona je Romkinja (VIDEO)

U pitanju je operska pevačica Nataša Tasić Knežević

  • 60

Operska pevačica Nataša Tasić Knežević objavila je na Fejsbuku da su je u jednom supermarketu u Novom Sadu javno pretresali pod sumnjom da je nešto ukrala.

Ona je u video snimku navela da je u supermarket u blizini železničke stanice ušla kako bi kupila indijski orah, ali pošto ga nije našla, krenula je prema izlazu kada se oglasio senzor.

Iako su u istom trenutku iz prodavnice zajedno s njom izlazile još dve osobe, osoblje je zaustavilo samo nju, jedinu Romkinju. 

- Jedino su meni tražili da celu torbu ispraznim, sve džepove, skinem jaknu, sve kompletno, i da izađem napolje. Poslovođa je rekla da su oni i dalje novi i da njima pišti (senzor). Ja sam njima rekla: 'Ako ste meni rekli da ja sve izvadim iz svog ranca - pritom nemam ništa u rancu sem nota, knjiga i novčanika, što su oni na kraju i videli - zašto onda niste tražili i ovim ljudima koji su prošli posle mene, a pištali su, da se isto vrate i da sve izvade' -ispričala je Tasić Knežević.

Dodala je i da joj se poslovođa supermarketa izvinila, ali da su joj pojedini prisutni kupci dobacivali da se zna zašto baš nju pretresaju, aludirajući na njenu nacionalnost.

Nataša Tasić Knežević je sopran, solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a 2012. godine OEBS ju je proglasio jednom od najistaknutijih Romkinja u svetu.

Mihajlovićeva: "Skandalozno i za svaku osudu"

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najoštrije je danas kao "skandalozno i za svaku osudu" osudila ponašanje zaposlenih prema Nataši Knežević Tasić.

- Niko ne sme da se ponaša prema Romima i Romkinjama kao da su građani drugog reda. Srbija je njihova država kao što pripada i svima ostalima i oni mora da imaju jednaka prava kao i svi ostali građani i građanke. Država se za to bori, a ovakvi pojedinačni postupci su skandalozni i za svaku osudu - navela je Mihajlovićeva.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona je istakla da celo srpsko društvo mora da se bori protiv vladajućih predrasuda zbog kojih ne može da ide napred. 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ako želimo da budemo deo jednog modernog i razvijenog društva, oslobođenog od nasilja, predrasuda i stereotipa onda ovo nisu vrednosti kojima težimo. Verujem da svi oni koji su se podsmevali Nataši, ne želevši pritom ni da joj se izvine zbog neprijatnosti u koju su je doveli, ne znaju da je ona svetski priznata operska pevačica, obrazovana žena i jedna od najistaknutijih Romkinja. Ponosna sam što živi u Srbiji i doprinosi bolitku naše zemlje - rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade, koja predsedava i Koordinacionim telom za praćenje sprovođenja Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, podsetila je i da su Romkinje na neki način dvostruko diskriminisane - kao žene i kao pripadnice romske populacije.

- Pored mera koje država sprovodi, a tiču se boljih uslova u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravlja i stanovanja pripadnika romske zajednice, ne možemo govoriti o napretku i uspešnoj integraciji u društvo ako postoje pojedinci koji vođeni predrasudama i mržnjom svrstavaju Rome i Romkinje u građane drugog reda. To je nedopustivo i to nećemo tolerisati", naglasila je Mihajlovićeva.

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    30. decembar 2018 | 13:26

    Imaju veća prava nego mi Srbi.

  • Ljubiša

    30. decembar 2018 | 11:36

    Pa sad ih lepo tuži,uzmi im odštetu pa nek vode računa drugi put.

  • Siribuco

    30. decembar 2018 | 12:31

    A sto se odmah pominje nacionalnost. I sta se ona buni.....bila je na izlazu kada je pistalo i radnici su pravilno postipili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA