≫ 

Milun je napravio štap za hodanje koji može da promeni život starim ljudima: Ako izum uspe, on će biti veliki pronalazač današnjice (FOTO)

Pešačenje je veoma složen čin, pa štap postaje koristan alat

  • 1

Zavod za intelektualnu svojinu Srbije dobio je zahtev Miluna Ćojbašića iz Čačka da dinamički štap za pešačenje bude zaštićen kao njegov izum. U patentnom zahtevu navodi se da je reč o mehanizmu koji, pored funkcionalnosti, svojim konstrukcionim karakteristikama zadovoljava uslove kvaliteta i bezbednosti.

- Pešačenje je veoma složen čin i obavlja se u mnogim složenim uslovima u kojima predmetni pronalazak postaje koristan alat - ističe se u zahtevu.

Pronalazak se sastoji iz glavnog dela koji je u svom donjem delu lučnog oblika, deluje kao opruga i izrađen je od kvalitetnog čelika. Na vrhu glavnog dela nalazi se šapa za oslonac sa oprugom, gumenim valjkom koji se pod pritiskom i oprugom povlači, a iz gumenog valjka proviruje oštar vrh dela.

Dinamički štap bi da ostale otera u istoriju Foto: Profimedia

U gornjem delu, glavni deo prelazi u pravu duž. Cev je neraskidivo fiksirana u kružnu ploču. Na oba ova dela nataknut je sa odgovarajućim rupama klizni deo koji se pomera gore – dole i postavlja u željenu poziciju mehanizam sa zavrtnjem, u cilju regulacije otpora opružne žice.

Кroz cev prolazi druga cev čija se dužina podešava u zavisnosti od potrebe korisnika mehanizmima koji su neraskidivo fiksirani za gornji kraj cevi. Na kraju, neraskidivo je nasađen rukohvat od sunđera ili drugih mekanih materijala. Кroz sam kraj provučena je alka, na koju je učvršćena gurtna.

Potrebno je da se sprovede određeni postupak da bi ovaj patentni zahtev prerastao u registrovani patent kod ZIS – a.

VIDEO: A ovaj čovek najtraženiji prirodni lek pravi rukama:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA