Nakon spaljivanja kuće i obijanja stana, novinar Milan Jovanović dobio policijsku zaštitu: Kolege zahtevaju hitno pronalaženje odgovornih

Udruženje novinara Srbije pozvalo je policiju i tužilaštvo da što pre pronađu i kazne krivce

  • 1

Novinarska udruženja traže pronalaženje odgovorne za obijanje stana u kome živi novinar Milan Jovanović, kao i nalogodavca paljenja njegove kuće u Vrčinu. Jovanović je za UNS rekao da je dobio policijsku zaštitu.

Udruženje novinara Srbije pozvalo je policiju i tužilaštvo da što pre pronađu i kazne odgovorne za obijanje stana u kom je živeo Jovanović, kao i nalogodavca paljenja njegove kuće u Vrčinu.

Milan Jovanović nakon paljenja kuće Printskrin: Facebook/Pokret slobodnih građana

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, Jovanović, kojem je nedavno spaljena kuća i kojem su u nedelju uveče nepoznati napadači provalili u iznajmljeni stan na Banovom brdu, rekao je za UNS da je dobio policijsku zaštitu.

- To suprugu i mene bar malo smiruje. Nadam se da će nalogodavac paljenja kuće biti uskoro pronađen i uhapšen, nadam se da u ovoj državi ima bar malo pravde. Uporno ukazujem za koga sumnjam da je nalogodavac i ne razumem zbog čega on još uvek nije uhapšen - rekao je Jovanović, a navodi se u saopštenju.

Dodao je i da će mu bezbednost biti ugrožena sve dok se ne otkrije nalogodavac paljenja njegove kuće.

Novinar i supruga su dobili policijsku zaštitu Foto-ilustracija: e-stock.us/Miloš Rafailović

Udruženje novinara Srbje poztvalo je i sve medije da pomognu u rasvetljavanju slučaja i istraže sve navode o zloupotrebi javnog novca na koju je Jovanović ukazivao u tekstovima na portalu "Žig info".

UDRUŽENJA NOVINARA: HITNO PRONAĆI NALOGODAVCE

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju zbog toga što MUP Srbije nije preduzeo adekvatne mere zaštite novinara Milana Jovanovića, koji je sinoć ponovo bio meta napada.

NUNS i NDNV zahtevaju od nadležnih da se pod hitno rasvetle napadi na Jovanovića, odnosno otkrije ko je njihov nalogodavac.

NUNS i NDNV osudili napad Foto: pixabay.com

- Više je nego očigledno da naš kolega neće biti bezbedan dok to ne bude učinjeno, a u tom smislu, neophodno je temeljno istražiti tvrdnje Jovanovića o tome ko stoji iza ovih napada - navodi se u saopštenju.

NUNS i NDNV su posebno zabrinuti zbog informacije da je mesto gde se nalazi Jovanović držano u tajnosti i da je lokaciju navodno znala jedino policija.

- Zabrinuti smo i zbog toga što je Jovanović u više navrata ukazivao da je uplašen za svoju bezbednost, ali da mu nikada nije pružena efektivna policijska zaštita - kaže se u saopštenju.

Ko je novinaru spalio kuću, ko mu je obio stan? Foto: AP/Tanjug

Dodaje se da su predstavnici MUP-a u Radnoj grupi za bezbednost novinara tvrdili predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja da on ima adekvatnu zaštitu na osnovu procene bezbednosti, što se pokazalo netačnim.

MATIĆ POZVAO NA SOLIDARNOST KOLEGA

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić predložio je da novinari Srbije Novu 2019. godinu započnu jednom novom i složnom akcijom podrške kolegi Milanu Jovanoviću iz Grocke i redakciji njegovog "Žig Info" portala.

Matić je istakao da je novinarima u unutrašnjosti, a naročito istraživačkim, mnogo teže nego u Beogradu Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Predlažem da sve vodeće srpske redakcije istraže, natenane i ispočetka, barem po jednu priču koju je Žig Info Milana Jovanovića objavio o tome kako se odlučuje i kako se troši novac poreskih obveznika u opštini Grocka. To bi bila solidarnost na delu. Temeljito bismo, svaka redakcija ponaosob, pretresli sve o čemu su pisale naše ugrožene kolege. Ništa ne bi ostalo skriveno od očiju javnosti -  naveo je Veran Matić.

Kako je naveo, javna je tajna u novinarskoj profesiji da je novinarima i medijima u unutrašnjosti, a posebno istraživačkim, bitno teže nego u Beogradu.

- Pretnje i nasilje manje su uočljivi i brže se zaboravljaju. Grocka je najbolji primer. Glavni urednik Žig Info iz Grocke, Željko Matorčević, kao i novinar Milan Jovanović, prijavljivali su pretnje koje su dobijali proteklih pet ili šest godina, ali bez odjeka i efekta. Težak fizički napad na Matorčevića iz oktobra zaboravljen je za samo nekoliko dana, da bi usledio drastični napad na imovinu i život Milana Jovanovića i njegove supruge. Javnost se tek tada uzbunila i glasno podržala kolege iz Grocke, novinari su krenuli da prikupljaju pomoć -  kaže Matić.

Naveo je da bi prava novinarska solidarnost bila da svi pišu o temama zbog kojih su kolegama iz Grocke ugroženi životi, da se osvetli ogromni reflektorom sve što se u Grockoj dešavalo poslednjih godina.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda za mene

    31. decembar 2018 | 14:43

    Hoću i ja policijsku zaštitu jer me je juče komšija pogledao nekim čudnim pogledom. Meni je izgledalo kao ozbiljna pretnja, pogotovo ako je čuo da imam fizički kontakt sa njegovom ženom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA