Oliver (42) je prvi put sam otišao do kupatila, Jelenu (28) su vatrogasci 12 godina nosili u teretanu: Otvoreni centar u Kragujevcu promenio im je živote (FOTO)

U većini drugih teretana u Kragujevcu i Srbiji niko nije razmišljao da bi osoba sa invaliditetom mogla da im bude klijent

  • 4

Oliver Spasojević (42) iz Kragujevca prvi put je pre godinu dana uspeo sam da ode do kupatila i uđe u kadu, skuva sebi kafu i obrije se. Razlog je što je tek u četvrtoj deceniji njegovog života izgrađen Centar za sport i rehabilitaciju "Iskra" u kome postoji teretana za osobe sa invaliditetom. Oliver se kreće uz pomoć kolica.

U istoj teretani vežba i Jelena Betulić (28) koju su vatrogasci 12 godina na rukama unosili u jednu gradsku teretanu gde je zbog zdravlja morala da vežba. Do ulaza u prostor za vežbanje vodi 40 stepenika. I Jelena koristi kolica da bi se kretala. Ni u većini drugih teretana u Kragujevcu i Srbiji niko nije razmišljao da bi osoba sa invaliditetom mogla da im bude klijent.

- Dok 2016. nije otvoren Centar "Iskra" mogao sam u gradskim teretanama, ako uspem da uđem, samo dizati tegove. Druge sprave su mi beskorisne jer ne mogu da priđem kolicima. Ipak, ceo život volim sport, pa sam trenirao stoni tenis i bio predsednik svog kluba. Pre dve godine je otvoren centar "Iskra" koji je od ulaza, preko kuhinje, toaleta, prekidača za svetlo, potpuno prilagođen osobama sa invaliditetom.

Oliver Spasojević Foto: Telegraf

Za samo godinu dana u ovoj teretani sam postigao koliko nisam za ceo život. Nekada su moji roditelji, ako treba da me ostave samog, morali nekoga da angažuju da me vodi do toaleta. Sada čak uspem da odem u goste bez kolica, taksista mi pomogne do kola i iz kola - ponosan je Oliver.

Njegov otac Ranko objašnjava da je Oliver rođen sa invaliditetom, da je imao četiri operacije, završio srednju školu, ali je ostao vrlo ograničenih sposobnosti za kretanje.

- I tako je, kao stonoteniser, proputovao od Subotice do Skoplja, ali sada je njegov život mnogo lagodniji. Ja sam srećan čovek zbog njega. Osvojio je prvo mesto u dizanju tegova u Evropi, pa bio prvak Srbije, pobeđivao u Makedoniji, Bosni. Toliko znači mesto kao što je "Iskra", nekome je druga kuća, nekome mesto na kome postiže životni maksimum - objašnjava Ranko Spasojević.

I Jelena Betulić (28) u "Iskri" je od otvaranja. Ovde uglavnom radi vežbe za ruke i leđa. Svakoj spravi može da priđe kolicima i svaka joj je prilagođena.

Jelena Betulić Foto: Telegraf

- Ovo je jedino mesto gde mi ne treba pomoć stranaca da bih nešto uradila. Od sportova se bavim boćanjem i obaranjem ruke - smeška se Jelena.

Njena majka Ružica objašnjava da je Jelena osoba sa invaliditetom od rođenja, a da je nakon jednog lečenja u Nemačkoj dobila preporuku da vežba u teretani. Porodica je pronašla profesionalnog trenera, kao i teretanu koja je odgovarala Jeleni, ali se onda suočila sa - stepenicama. Njih 40!

- Sreća u nesreći je što je u prizemlju teretane vatrogasna služba, pa su požrtvovani vatrogasci Jelenu nosili na sprat čitavih 12 godina! Ni namrštio se niko nikada nije. Svaka im čast! Kada je otvorena "Iskra" moja ćerka je dobila jedino mesto koje je napravljeno i opremljeno onako kako njoj odgovara. Ni u Nemačkoj nismo videle ovakve prostore - kaže Ružica.

CenGoran Nikolić, upravnik Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Iskra'' kaže da je slepima kretanje olakšano jer postoji taktilna staza, oseća se pod stopalom Foto: Telegraf

"Iskra" je centar za rehabilitaciju i takmičarske pripreme paraolimpijaca, u kome mogu da borave sve osobe koje imaju neko fizičko oštećenje. U centru postoje sobe za odmor, terapeutske ordinacije, sala za vežbanje i sportski tereni.

Objekat se prostire na 660 kvadratnih metara i može da primi oko 80 osoba sa invaliditetom. Svaki putokaz je ispisan i Brajevom azbukom, a sobe za seminare imaju indukcioni uređaj koji osobama za oštećenim sluhom omogućava da slušnim aparatima ne čuju šumove i čuju samo zvuk govora.

Goran Nikolić, upravnik Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Iskra'' kaže da je slepima kretanje olakšano jer postoji taktilna staza, oseća se pod stopalom.

Foto: Telegraf

- Prilagođeno je sve od prilaska krevetu kolicima, preko kliznog otvaranja prozora koji ne smeju da povrede slepe, do kuhinjskog radnog dela koji nema donje elemente i gde se može prići kolicima. Prekidači za svetlo su u visini kukova, kade za hidromasažu imaju vratanca, jer drugačije teško pokretni ne bi u njih mogli da uđu. Ovo mesto je osobama sa invaliditetom kao druga kuća, nekada i bolje prilagođeno neko sopstena kuća - kaže Nikolić.

- Vama je možda sve to banalno, ali kada imate dete sa invaliditetom, jedan stepenik može biti nepremostiva prepreka do neke želje - kaže Ružica, majka Jelene Betulić.

VIDEO: Upoznajte Marinu, jedinstvenu vicešampionku sveta u plesu

Marija Raca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ka 10

    2. januar 2019 | 22:39

    Svaka cast na upornosti I volji.

  • Cica

    2. januar 2019 | 23:31

    Bravo sve pohvale..

  • Tanja

    3. januar 2019 | 05:27

    Bravo za moj divni grad koji uprkos krizi misli na one kojima je zaista potrebno,i veliki pozdrav za Jelenu i Ruzicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA