• 0

U Srbiji nema Božića bez prasenceta nas stolu: Postoji zanimljiva priča kako smo baš ovo pečenje izabrali da nam krasi trpezu

Simpatična božićna priča

  • 0

Trpeza oko Nove godine i Božića kod Srba ne može da se zamisli bez svinjskog pečenja. O tome kako su Srbi počeli da jedu baš svinjetinu za veliki praznik postoji zanimljiva priča.

Od 15. veka pa sve do ponovnog sticanja nezavisnosti u 19. veku, Srbi su živeli pod turskom upravom. U ovo vreme age i begovi imali su pravo da u bilo kom trenutku ušetaju u kuće srpskog stanovništva i traže hranu za sebe i konje, kao i druge potrepštine.

Ako bi domaćin odbio neki zahtev, Turci bi se svetili njemu i celoj porodici, a upravo u ovo vreme rodio se običaj kod Srba da za Božić jedu svinjetinu.

Božićna trpeza je nezamisliva bez svinjskog pečenja Foto: Telegraf

Naime, postoji legenda da su Srbi, kako bi ih Turci u vreme Božića ostavili na miru, počeli da pripremaju svinjetinu na ražnju, u dvorištu ispred kuće, da svi vide i osete.

Kako je Turcima bilo zabranjeno da jedu ovo meso, morali su za Božić da zaobiđu srpske domove.

Spremanjem prasetine za Božić Srbi su obezbedili da iz Turci ostave na miru i da praznik provedu u miru, a vremenom se, prema predanju, običaj proširio i na ostale velike hrišćanske praznike.

Iako ovu legendu ne mogu da potkrepe istorijski izvori, svakako je reč o simpatičnoj božićnoj priči.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima