Držala sam u ruci orden Svetog Aleksandra Nevskog: Na grudima ga je pre više od 100 godina nosio kralj Aleksandar Obrenović (FOTO)

U želji da vidimo kako izbliza izgleda orden Svetog Aleksandra Nevskog uputili smo se u Vojni muzej na Kalemegdanu

  • 10
Orden Svetog Aleksandra Nevskog Aleksandru Obrenoviću, Vojni Muzej Foto: Nikola Tomić

Orden Aleksandra Nevskog koji Rusija i njen predsednik Vladimir Putin daruju ličnostima za lične zasluge toj državi, posle više od sto godina ponovo se našao u cenrtu pažnje. Očekuje se da ovaj orden bude dodeljen bude dodeljen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom Putinove posete Beogradu sledeće nedelje.

Kao što smo već pisali, današnji orden Aleksandra Nevskog je svojevrstan naslednik istog onog koji su dodeljivali imperatori carske Rusije za vojne zasluge. Jedan od tih ordena koji je dodeljen Srbima u drugoj polovini 19. veka, može se videti i u Vojnom muzeju, u okviru postavke posvećene srpskom kralju Aleksandru Obrenoviću.

U želji da vidimo kako izbliza izgleda orden Svetog Aleksandra Nevskog uputili smo se na Kalemegdan, gde nas je dočekala muzejska savetnica Dušanka Maričić.

Foto: Nikola Tomić

- Zbirka je poslednji put bila otvorena za javnost prilikom obeležavanja 140 godina od osnivanja muzeja. Nju čine sačuvana odlikovanja dinastije Obrenović, koja je i ustanovila sistem odlikovanja u Kraljevini Srbije. U pitanju su ordeni, medalje i spomenice koje su najčešće posvećivali obeležavanju važnih istorijskih događaja i ličnosti, a kralj Milan Obrenović je, popored domaćih, posedovao je i nekoliko stranih ordena dobijenih u okviru njegovih diplomatskih putovanja u Rusiju, Bugarsku i Tursku, kada je bilo uobičajeno da se na protokolaran način razmenjuju odlikovanja - objašnjava nam ona.

Jedno od tih odlikovanja je i zvezda ordena Svetog Aleksandra Nevskog 1. stepena, osmokraka zvezda nejednakoh krakova, sa belim emajliranim medaljonom sa inicijalima S.A. s kruinom i natpisom "Za rad i otadžbinu".

Foto: Nikola Tomić

- Orden je posvećen svetitelju koji je bio veliki zaštitnik, ratnik za odbranu otadžbine i jedne vere, i u tom smislu je značajan za nas. Kralj Aleksandar Obrenović je kao zaštitnik pravoslavne vere i dobio orden, znate, to vreme je bilo strašno vreme jake Otomanske imperije, problem islamske verosipovesti je bio sveprisutan, zbog čega je i formiran front sa ciljem da se odupre islamizaciji. To je značaj ovog reda, očuvanje vere - zaključuje muzejska savetnica.

Foto: Nikola Tomić

Kako dodaje, zbog ratova i bombardovanja Beograda u nekoliko navrata, koji su ostavili pustoš u muzijskoj arhivi, nemaju sačuvane podatke o tome ko ga je darivao i koje tačno godine, ali s obzirom na to da kralj Milan Obrenović sinu Aleksandru ustupa presto u poslednjoj deceniji 19. veka, a ubijen je početkom 20. veka,  nema tu velikog lutanja.

Kralj Aleksandar Obrenović. Foto: Wikipedia/DIREKTOR

- Zna se za njihove kumovske veze sa Nikolajem Drugim Romanovim, tako da je vrlo moguće da je upravo on odlikovao obojicu - i Aleksandra Obrenovića i Aleksandra I Karađorđevića - dodaje Maričićeva.

Foto: Nikola Tomić

Za kraj navodi da se na fotografijama vidi da Aleksandar Obrenović nije favorizovao nijedan orden, već da je tokom svečanih prilika i tokom državničkih poseta na svoju svečanu uniformu znao da protokolarno ponese sva odličja.

Turski orden Medžidje 1. stepena i Zvezda ordena Foto: Nikola Tomić
Lanac ordena za vojne zasluge vojvodske kuće Odenburga Foto: Nikola Tomić
Bugarska Zvezda ordena Svetog Aleksandra Nevskog 2. stepena Foto: Nikola Tomić

Ovaj orden dobili su i drugi Srbi, grof Sava Vladislavić Raguzinski (Srbin, osnivač ruske obaveštajne službe), baron Petar Duka (srpski general u austrijskoj vojsci s početka 19. veka), knjaz Nikola Petrović Njegoš, Karađorđe, kraljevi Milan Obrenović i radikal Nikola Pašić.

(S.I. / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Covek

    9. januar 2019 | 18:45

    PUTINE,CARE,SRBIJA TE VOLI I HVALA ZA PRIZNANJE NASEM PREDSEDNIKU.

  • Bosiljka

    9. januar 2019 | 18:58

    A sta ce imati koristi obican narod od tog ordena?Cemu on upste doprinosi,kakvom ekonomskom znacaju.Narodu treba bolji zivot,vece plate a ne da nas zamajavate nebitnim (za o obican svet) stvarima.

  • Rajnhard

    9. januar 2019 | 18:48

    Karići, Lukašenko i slični su dobili to parče lima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA