≫ 

Upadaju u kuće sa jezivim maskama i prave neviđenu buku: Teraju karakondžule za Vranjance, a jedan je "žena" i nosi bebu (VIDEO)

Pesme koje pevaju sirovari za srpsku Novu godinu uglavnom su iste kao i lazaričke za Đurđevdan

  • 1

Veče pre početka srpske Nove godine, u Vranju i okolini praktikuje se običaj poznat kao "sirovari - čestitari", koji se zadržao i u današnje vreme. Sirovari su ustvari koledari, maskirana povorka koja obilazi kuće veče pre srpske Nove godine.

U sirovare se najčešće maskiraju mladići, koji idu od kuće do kuće, pevaju pesme, a domaćini ih daruju voćem, žitom i parama. Jedan od sirovara je obavezno obučen kao žensko i nosi bebu, tačnije lutku koja simbolizuje dete, plodnost, zdravlje i napredak.

Domaćinstvo Nataše i Slađana Savića iz Vrbova kod Vladičinog Hana i ove godine su posetili sirovari.

Koledar sa bebom, Foto: Telegraf

- To je tradicija koja se kod nas u selu ne prekida i koja se neguje. Sirovari su mladići iz sela, koji idu od kuće do kuće, pevaju pesme, izgovaraju zdravice, uveseljavaju domaćine i zbijaju šale. Najvljuju rodnu godinu, zdravlje, sreću i uspeh u svakom pogledu. Mi ih darujemo voćem, slatkišima i parama, zadrže se oko pola sata kod nas, pa idu dalje. Ovako nastaju uspomene i čuva se tradicija - kaže Nataša.

Pesme koje pevaju sirovari za sprsku Novu godinu uglavnom su iste kao i lazaričke za Đurđevdan.

Ono što je karakteristično za sirovare je pravljenje buke, sviranje na nekom od instrumenata, a obavezno na tarabuku ili nekom bubnju, uz pratnju kleptala i sl. Učesnici sirovarske povorke nose zvona, štapove i prave veliku buku, kako bi time oterali karakondžule.

U okolini Vranja broj sirovara je obavezno je bio neparan, što se zadržalo i danas u 21. veku, kada malo ko veruje u karakondžule, ali želi da se na bilo koji način zabavi uoči početka Nove godine po starom kalendaru.

(S. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • luj

    14. januar 2019 | 12:50

    Evo poslacu komentar, cudno kako se nekih glupih navika ne mozemo odreci a nekih mnogo lepsih smo zaboravili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA