Prebacivanje tela preminulog u Srbiju može trajati mesecima, pa porodice pokojnike švercuju - u koferu

Procedura transporta posmrtnih ostataka naših građana preminulih u inostranstvu komplikovana i izuzetno skupa

  • 5

Tragične situacije sa smrtnim ishodom nisu isključene ni tokom boravka u inostranstvu, a transport tela u rodnu zemlju je komplikovana procedura, koja može da traje mesecima. Slična situacija je i s mnogim našim ljudima na privremenom radu u inostranstvu kojima je poslednja želja bila da budu sahranjeni u zavičaju.

Porodice tada moraju da reaguju brzo i na vreme prikupe potrebnu dokumentaciju kako bi posmrtne ostatke u najkraćem roku dopremile za Srbiju. Ipak, potrebno je odvojiti i pozamašnu sumu novca, jer se transport tela drumskim saobraćajem plaća uglavnom po pređenom kilometru.

U moru potrebne dokumentacije, prvi korak je kontakt sa lekarom u zemlji u kojoj je nastupio smrtni slučaj kako bi se pribavila potvrda o smrti. Zatim, da bi posmrtni ostaci mogli da budu transportovani, porodica ili osoba koje se stara o sahrani mora da se obrati ambasadi, odnosno konzulatu Republike Srbije, u državi u kojoj je smrt nastupila.

- Da bi se izdala sprovodnica, potrebno je ambasadi dostaviti pasoš preminulog, potvrdu o smrti, izvod iz matične knjige umrlih, ali i potvrdu o obezbeđenom grobnom mestu u Srbiji - objašnjavaju, za "Novosti", zaposleni u JKP "Pogrebne usluge".

Takođe, pojedine ambasada traže i nešto od dodatnih dokumenata, u zavisnosti od važećih propisa zemlje u kojoj se nalazite.

Rodbina švercuje urne sa pepelom u koferima, Newsflare

Koliko vremena je neophodno da se pribave sva dokumenta i da bi se obavio transport, uglavnom zavisi od međunarodnih zdravstveno-sanitarnih propisa zemlje u kojoj je smrt nastupila. Ali i od propisa države u koju se preminula osoba dovozi u cilju sahranjivanja.

Transport preminulog može se obaviti tek posle pribavljanja sprovodnice i angažovanja drumskog ili avio prevoznika. Međutim, kada se telo prevozi avionom, propisi se razlikuju u zavisnosti od avio-kompanije koja se angažuje kao prevoznik. Cene usluga i potrebnih taksa određuju same kompanije.

Ako se porodica odluči za drumski prevoz, konzulatu je potrebno dostaviti i podatke o pogrebnom preduzeću, registarsku oznaku vozila, kao i tip pogrebnog automobila, ali i podatke o vozaču koji će obaviti vožnju.

- Cena prevoza drumskog transporta koju nudi naše preduzeće iznosi 81 dinar po jednom pređenom kilometru za puteve izvan naše zemlje - ističu u JKP "Pogrebne usluge". - Međutim, vreme transporta se ne može tačno odrediti, jer se nikada ne mogu predvideti zadržavanja na graničnim prelazima, naplatnim rampama, radovi ili zastoj na putu, kao i vremenske prilike.

Kremacije se vrše u inostranstvu, Foto: Foter/ Flickr/Timoluege

Tako, na primer, ako se telo prevozi iz Berlina, koji je od Beograda udaljen 1.500 kilometara, potrebno je izdvojiti oko 120.000 dinara. Naravno, cene se razlikuju u zavisnosti od toga koje pogrebno preduzeće je angažovano, ali računica je kod svih ista, naplaćuje se po pređenom kilometru.

Takođe, kada se obezbedi prevoz, neophodno ja nabaviti i pogrebnu opremu, odnosno sanduk u kojem će pokojnik biti transportovan. Cene su različite u zavisnosti od modela i mogu da se kreću od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

Međutim, prema rečima privatnih pogrebnika, olakšavajuća okolnost je ako se telo kremira u inostranstvu. U tom slučaju posmrtni ostaci se bez dodatne papirologije mogu prevesti u Srbiju. Kako ističu pogrebnici, rođaci uglavnom prošvercuju urnu s pepelom spakovanu u prtljag. Jer svi oni koji se odluče da kremiraju telo imaju pravo da pepeo prospu na mesto koje je pokojnik odredio kao svoju poslednju želju.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ALI

    14. januar 2019 | 14:59

    Zašto u Srbiji nije dozvoljeno da se pepeo (urna) prospe, a gde je pokojnik želeo?

  • Veki

    14. januar 2019 | 15:25

    Srbija je na prvo mesto po ovom pitanju treba ovo treba ono sve zbog para a dovoljan je jedan dokumenat da se doveze mrtvak gde ce biti sahranjen nase agencije jedva cekaju da nesto rade mi kao da nemozemo bez te izmisljene agencije za uzimanje para.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA