Ovo su najtraženija zanimanja u Srbiji i velika šansa za one koji nemaju fakultet, a posebno za gimnazijalce

Program prekvalifikacije će se proširiti na druga zanimanja

  • 11

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da prekvalifikacija u oblasti IT daje dobre rezultate i da je potrebno da se program prekvalifikacije proširi i na druga zanimanja.

On kaže da je krajem prošle godine održao sastanak sa direktorima Nacionalnih službi za zapošljavanje i da im je dao zadatak da na terenu anketiraju poslodavce i vide koja su im zanimanja potrebna.

- Uradili smo akcioni plan za 2019. godinu. U njemu ima nešto manje IT stručnjaka nego što je ranije bilo planirano, ali je sada dosta drugih zanimanja koja nedostaju i biće u našem fokusu - rekao je Đorđević.

Prekvalifikacije će posebno biti usmerene na ljude koji su završili gimnazije i nisu nastavili fakultet, te će prekvalifikacijom moći da dođu do zanimanja.

Najtraženiji profili su, dodaje, kuvari, konobari, vozači, operateri na CNC mašinama, zavarivači, mašinski tehničari, dok što se tiče visoke stručne spreme tu su ekonomisti, inženjeri mašinstva, profesori stranih jezika, lekari sa određenim specijalizacijama.

Zamenik direktora NSZ Petar Jarić kaže da se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno nalazi manje od 550.000 ljudi dok je pre četiri godine bilo 750.000 ljudi.

(Telegraf.rs/Tanjug/TV Pink)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realna

    15. januar 2019 | 10:56

    Mladi se i ne prijavljuju NSZZ ... koga su oni zaposlili?!

  • Miki

    15. januar 2019 | 10:51

    A gde to traže vozače? Na birou sam od 2010-e!!!

  • JA

    15. januar 2019 | 11:54

    Neko ko je zavrsio IV stepen da se prekvslifikuje u KV. To je suludo,od viseg da se prekvalufikuje u nize. Zasto su zavrsavali skolu,da se prekvalifikuju u one bez skole. Gluposti!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA