≫ 

2/3 direktora su nastavnici fizičkog, a petoro nije prošlo ispit za licencu: Svi su pali na istom pitanju koje može da bude ključno u svakoj školi

Petoro direktora nije uspelo da prođe prvi zadatak koji je pred njih stavljen

  • 2

Direktori škola u Srbiji imaju rok od dve godine da dobiju licencu, inače taj posao više neće moći da rade. Reklo bi se da polaganje i nije baš tako teško, jer je od njih 62, koliko je do sada izašlo na ispit, palo svega petoro, navode za naš portal u Ministarstvu prosvete.

Zanimljivo je, međutim, da su svi dobili kečeve iz istog razloga - nisu uspeli da prođu prvi test koji je pred njih stavljen, a ključan je za svaku školu.

Reč je o istraživanju koje na neki način doprinosi obrazovanju i školi, a koje svaki direktor mora temeljno da obradi. Istraživanje treba da donese konkretne rezultate i mere kojima se neki problem u školi rešava ili kojim se jednostavno unapređuje nastava. Pet direktora to nije uspelo da uradi i sada će morati na popravni.

- Ispit ima tri dela i kandidat koji ne položi sva tri, ima pravo da polaže popravni ispit. Na popravnom ispitu kandidat polaže deo ispita koji nije položio. U konkretnom slučaju, ovi direktori popravni ispit mogu da polažu nakon isteka mesec dana od dana polaganja ispita za licencu, a najkasnije u roku od tri meseca od dana polaganja ispita za licencu - kažu za Telegraf u Ministarstvu prosvete.

Direktor se ocenjuje i prema tome kakvi su odnosi u školi i kakav je kvalitet nastave, Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Inače, reč je o 62 direktora koji su ispit polagali od 19. novembra do 31. decembra 2018. godine. Pored ovog istraživanja, direktori polažu još dva testa. Jedan je provera kako su savladali standarde koje moraju da ispune ako hoće da ostanu na toj funkciji. Tu se, između ostalog, proverava kakav je kvalitet nastave u školi, kakvi su odnosi sa roditeljima i đacima, da li ima rupa u budžetu ili škola racionalno troši novac...

Poslednji, treći test, sadržaj je portfolija direktora, koji sadrži dokaze o postignutim rezultatima i prethodnom profesionalnom iskustvu.

Zanimljivo je i da su dve trećine direktora školi nastavnici fizičkog. Na uzorku od 75 odsto osnovnih i srednjih škola, nastavnici fizičkog vaspitanja su direktori u 72,7 odsto slučajeva, pokazalo je istraživanje Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Neki kažu da je to zbog toga što su nastavnici fizičkog često najomiljenije kolege u kolektivu i među đacima, a da li su opravdano na tim funkcijama, ispit tek treba da pokaže.

VIDEO: Osnovne škole u Finskoj samo spolja liče na one u Srbiji

(M. Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    15. januar 2019 | 22:18

    Farme, zadruge, klinci koji se ubijaju po nocnim klubovima zbog pogresno protumacenog pogleda, narko klanovi, nepismenost, opsta nekultura, sistem vrednosti (ima iphone od 1k eura, a kuci leba nema da jede i zivi u rusevini) i tako jos mali milion stvari bi se moglo naci na ovoj listi koje oslikavaju prosecnog gradjanina ove zemlje koji je izasao iz naseg sjajnog i bajnog obrazovnog sistema. Dok tamo neko gore ne shvati da je obrazovanje najvazniji faktor u formiranju normalnog drustva koje neguje kvalitetne vrednosti, mi smo ljudi u kanalu. Pozz

  • Haha

    15. januar 2019 | 13:59

    Mico Micic iz Bijeljine 12 godina gradonacelnik sa istom strukom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA