• 7

Novo zastrašivanje Srba u selu kod Prizrena: Napadači polomili prozore na ambulanti, odmah se oglasila Kancelarija za KiM (FOTO)

U selu Novake trenutno ima oko 30 Srba i, kako ističe Nedeljković, ovakve stvari unose novu brigu za bezbednost porodica

  • 7

U srpskom selu Novake kod Prizrena, sinoć je obijena ambulanta lokalnog zdravstvenog centra, prilikom čega su nepoznati napadači polomili nekoliko prozora kako bi provalili unutra, prenosi TV Most.

Po rečima dr Ljubiše Nedeljkovića, slučaj je odmah prijavljen kosovskoj policiji, ali on ne očekuje da će počinioci biti pronađeni.

- Ovo je još jedan u dugom nizu napada na srpsku imovinu u ovom kraju, sama ambulanta je već nekoliko puta obijana i pljačkana ali mi nikada nismo saznali ko je to učinio. Ovoga puta u ambulanti nije bilo ništa vredno za krađu, jer poučeni prethodnim iskustvima sada sklanjamo sve što nam je važno za rad, pa razbojnici nisu imali šta da odnesu - kaže Nedeljković za TV Most.

Foto: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM/ IVAN JAKSIC

- Nalazimo se u okruženju dominantno naseljenom Albancima i pretpostavljam da je ovo zapravo dodatni vid njihovog pokušaja da izvrše pritisak na Srbe koji su ovde ostali da žive - dodao je on.

U selu Novake trenutno ima oko 30 Srba i, kako ističe Nedeljković, ovakve stvari unose novu brigu za bezbednost porodica.

U prethodnom periodu u okolnim srpskim selima bilo je više slučajeva krađa stoke, automobila i provala u kuće i nijedan slučaj do sada nije istražen.

Foto: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM/ IVAN JAKSIC

KANCELARIJA ZA KIM OSUDILA NAPAD

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje napad na ambulantu u selu Novake kod Prizrena, i upozorava da je reč o očiglednom pokušaju zastrašivanja malobrojnih Srba koji su ostali da žive u Metohiji u nemogućim uslovima i uprkos svakodnevnim pritiscima.

- Zdravstveni objekti su u civilizovanom svetu pošteđeni razaranja čak i u ratnim uslovima, a ovaj vandalski napad pokazuje razmere albanskog šovinizma i svu žestinu mržnje prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji", ističe se u saopštenju.

Foto: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM/ IVAN JAKSIC

Kancelarija za KiM očekuje da međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji, s obzirom na eskalaciju neprijateljstva prema Srbima južno od Ibra, našem narodu hitno osiguraju bolju i efikasniju zaštitu, jer na to su obavezane i svojim mandatom i vrednostima koje deklarativno brane.

- Prištinu još jednom pozivamo da prestane da gradi društvenu klimu u kojoj će ovakvi napadi biti tolerisani, odobravani ili čak podsticani od strane najekstremnijih albanskih političkih struktura", napominje se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Милан

    На Видовдан у Приштини,даће Бог!!!

  • RAKI

    I sa njima da žive srbi??!!njih ni ALBANCI NE MOGU DA SMISLE,TO JE DIVALJ I PROST NAROD!!!!

  • brko

    Preseliti to Srba sto je ostalo u Srbiju i zavrsiti tu pricu jednom zauvijekMoramo se pomiriti s tim da je kosovo izgubljeno za uvijek ili bar za neki period

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima