≫ 

Vodenica vampira Save Savanovića se srušila, a sada ponovo radi: Ko je čovek koji je obnovio najstrašnije mesto u Srbiji? (VIDEO)

Kako legenda kaže, Sava je nabijen na kolac i nije se više pojavljivao u vodenici

  • 0

Čuvena vodenica na obroncima planine Polen u kojoj je boravio i davio svoje žrtve najpoznatiji, najpoznatiji srpski vampir, Sava Savanović, dobila je novo ruho.

Naime, na ostacima drvene kućice u selu Zarožje, mlelo se žito i sa tog izvora su se hranila mnoga usta, izgrađena je nova vodenica. Njen vlasnik je Miodrag Mijo Vujetić.

Prema rečima sadašnjeg vlasnika vodenice, Savu Savanovića je otkrio izvesni Strahinja Đilas iz Banjaluke. On je, navodno, bio izbeglica i njega su po dolasku u ovaj kraj zaspolili kao vodeničara da bi ga Sava pojeo.

Novi vlasnik Mijo; Foto: Printksrin Facebook/TV 5 Užice

Kako legenda kaže, Sava je nabijen na kolac i nije se više pojavljivao u vodenici. U 20. veku je počela da propada čuvena Savina vodenica, a pre dve godine potpuno se srušila.

KO JE BIO SAVA SAVANOVIĆ

U selu Zarožje, prema predanju živeo je najpoznatiji sprski vampir Sava Savanović, kome je pre dva veka Milovan Glišić posvetio posvetio pripovetku.

U njoj je Glišić kazivao da je Sava podavio više vodeničara u vodenici smeštenoj na samom ulazu u kanjoj reke Rogačice. O vampiru koji ih je proslavio u Zarožju kruže razne priče.

- Godine 1988. godine na ovom mestu sam prevideo, ali bio je čovek. Video sam kako je trčao odozgo, u meni je tada sve živo umrlo. Strašno je bilo - rekao je za TV 5 Užice jedan od meštana.

Vodenica je obnovljena; Foto: Printksrin Facebook/TV5 Užice

Drugi se složio da oduvek postoje i kolaju priče, ali ne zna da li ga je neko nekad video.

Na proleće novi gazda, Mijo očekuje da će vodenica biti puštena u rad, te da će moći da bude korišćena u turističke svrhe. Već duže vreme mnogo planinara i turista se raspituje da li može da poseti čuvenu vodenicu, ali ne znam da li je neko nekada izrazio želju da je vidi noću. Ili prespava u njoj.

Kako je izgledalo kada je ekipa "Telegrafa" prespavala u najstrašnijoj vodenici u Srbiji pogledajte u videu ispod:

(Telegraf.rs/TV5 Užice)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA