≫ 

Zbogom, kondukteri, mesečne i pojedinačne kartice: Jagodinci od danas imaju besplatan javni prevoz, da li ga treba uvesti i u ostalim gradovima?

49,72 odsto Jagodinaca živi na selu, pa će im besplatan prevoz i te kako značiti

  • 30

Prva opština u Srbiji koji je još 2015. godine uvela besplatan javni prevoz bila je Knjaževac. Pre nekoliko dana to je učinila i opština Požega, a od danas po prvi put i jedan grad, Jagodina.

- Besplatan autobuski prevoz za 80.000 građane obezbedila je Skupština grada u gradskom i seoskim područjima - precizirao je Dragan Marković Palma.

On je podsetio da 14 godina u Jagodini beplatan prevoz imaju đaci i stariji od 65 godina, a od sada i svi ostali.

Marković je ocenio da će ovo biti značajna ušteda za kućne budžete Jagodinaca, i istakao da je grad pozvao sve poslodavce da ne ukidaju naknadu za putne troškove svojih radnika, što će biti vid povećanja plata, jer će se radnici voziti besplatno.

Printskrin: Jagodina.org.rs

O besplatnom prevozu građani su prošlih dana upoznati preko medija, a zatim i preko flajera, koji su građanima ostavljani i u poštanske sandučiće.

U Jagodini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, po poslednjem popisu stanovništva, živi 71.852 stanovnika, 49,72 odsto ih živi na selu, nezaposleno je oko 9.000, starijih od 65 godina je 18,31 odsto, a prosečna starost stanovništva je 42,7 godina.

Za besplatan prevoz Jagodina će, prema ranijoj izjavi Markovića, iz budžeta izdvojiti 118 miliona dinara. Gradski i linijski prevoz u Jagodini obavlja privatni prevoznik.

TRAŽILI SU BESPLATNI PREVOZ I U DRUGIM GRADOVIMA

Gradski odbor Jedinstvene Srbije Leskovac uputio je inicijativu Skupštini grada da se u dnevni red jučerašnje sednice uvrsti i organizovanje besplatnog prevoza za najugroženije socijalne kategorija stanovništva: đake osnovnih i srednjih škola, studente, penzionera kao i lica starijih od 65 godina koju Skupština Grada nije prihvatila.

Sličan zahtev uputili su i u Ćupriji.

- Sigurno zato ima mogućnosti, neka se samo ukinu visoke dnevnice većnika i odbornika, reprezentaciju, brojne zabave u organizaciji Skupštine opštine i uštedom tih sredstava da se građanima obezbedi besplatan prevoz na teritoriji opštine - rekao je Predsednik Opštinskog odbora Siniša Janković.

Kakav je prevoz u vašem mestu? Ostavite nam odgovore u komentarima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA