Mladi u Srbiji neće da rade dokle god ne moraju: Čak 77 odsto studenata živi isključivo na račun roditelja, ni 10 odsto njih ne izdržava se samo (TABELE) (ANKETA)

Od oko 256.000 studenata, više od 198.000 njih su izdržavana lica

Za mlade u Australiji pravila su jasna od malih nogu. Čim krenu u srednju školu, pa makar poticali i iz bogatijih porodica, oni moraju da nađu neki honoraran posao. Tako, na prvom mestu, postaju nezavisni i stiču radne navike.

Srbija nije Australija, i ovde se poslovi ne nalaze tako lako, ali čak ni to nije opravdanje što 77 odsto mladih u našoj zemlji tokom studija u potpunosti izdržavaju roditelji. Ovo pokazuju poslednji podaci Zavoda za statistiku. To znači da većina naših studenata počev od svoje 19. pa do 24. godine, a i kasnije, živi isključivo na račun tatinih i maminih plata.

S druge strane, procenat onih koji rade i zarađuju dovoljno da bi sami sebe izdržavali nije ni 10 odsto. Naime, od oko 256.000 studenata, svega 28.772 njih spada u kategoriju onih koji se izdržavaju od svojih plata, ali i eventualne rente, nasledstva ili ušteđevine, tako da ni svi u toj kategoriji ne predstavljaju studente koji su zaista nezavisni (VIDI TABELU).

Ilustracija: Telegraf

Jedan deo (oko 12.000) prima i stipendije, ali one su dovoljne tek da pokriju neke osnovne ili dodatne troškove, poput prevoza, malo garderobe ili izlazaka u pozorište i bioskop.

Sociolog Ratko Božović kaže za portal Telegraf.rs da mladi u Srbiji dugo ostaju ušuškani kod roditelja, a da njihovo sve kasnije osamostaljivanje dovodi i do toga da kasnije zasnivaju sopstvenu porodicu i da se sve teže odlučuju za potomstvo.

- To što mladi zavise od svojih roditelja, znači i da ne mogu da žive po meri svojih izbora. Oni su u ropstvu jer zavise od mogućnosti svojih roditelja i njihovih prohteva. Delom je to zbog toga što je u Srbiji teško naći posao, a delom zbog naše tradicije u kojoj je porodica bila kolevka ličnosti i u kojoj se podrazumevalo da se čovek zaposli tek kada završi fakultet - priča Božović.

Procenat studenata koji rade i studiraju, i uglavnom sami sebe izdržavaju tokom studija, u Evropi se kreće između 50 i 60 odsto. To znači da, u poređenju sa Srbijom, čak pet puta više mladih izdržava sebe tokom studija.

Ipak, Milan Savić iz Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) tvrdi da je realnost drugačija nego što zvanična statistika pokazuje.

- Tačno je da mnogi zavise od svojih roditelja, ali je isto tako tačno i da mnogi studenti rade. Možda ih sistem nije zabeležio zato što rade na crno i nigde nisu prijavljeni. Inače, studiranje u Srbiji je toliko skupo da već postaje privilegija bogatih. Zato ne čudi da ima puno studenata koje roditelji izdržavaju, jer su to upravo oni koji dolaze iz srednje ili više klase, i koji sebi to mogu da priušte - smatra Milan.

Sociolog Ratko Božović, Foto: Printskrin/youtube

Sociolog Ratko Božović pak dodaje da rad tokom studija ne bi trebalo da ima veze sa finansijskim stanjem porodice.

- Mlad čovek treba da nauči šta znači obezbediti kapital radom, a ne nasleđivanjem - zaključuje čuveni sociolog.

Skoro 50 odsto studenata ostane i da živi kod roditelja.

Ilustracija: Telegraf

A, iako zavisi od roditelja, svaki deseti student i pre završetka fakulteta stupi u brak.

Ilustracija: Telegraf

(M.Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    21. januar 2019 | 17:20

    DECO I UNUCAD MOJA VI STE DIVNA OMLADINA U SRBIJI - MOJA GENERACIJA TREBA DA VAM SE IZVINE ZA LOSE STANJE U SRBIJI A POGOTOVU ZUTI KOJI SU UNISTILI SRBIJU I VASU BUDUCNOST!!!! VI SADA MORATE DA BEZITE U INOSTRANSTVO ZBOG LOPUZA I MAFIJE I DA TRAZITE TAMO POSAO UMESTO DA RADITE U NASOJ DIVNOJ SRBIJI!!

  • Ma

    21. januar 2019 | 15:56

    Sve vi hocete. Hocete i da radimo i da budemo vrhunski studenti i da radjamo decu sto vise. A sta ste nam omogucili za sve to? Sredite fakultete da se zna reda, da su predavanja samo pre podne i da se sve zna unapred i da postoji normalni kadar a ne neizivljeni kompleksasi da nas obaraju po 10 puta. Da imamo sve sto nam treba da zavrsimo ispit. A onda sredite poslove koji su posle podne po pola radnog vremena. Tako je to dragi moji u tom inostranstvu na koje se pozivate. Kad to bude ovde svi ce da rade i budu super studenti.

  • Prirodno matematicki

    21. januar 2019 | 15:50

    Nasi drzavni fakulteti ne omogucavaju da se radi i studira u isto vreme. Poslovi u Srbiji su iskljucivo na puno radno vreme od 8-16 ili 14-22h, a predavanja i vezbe obavezne za polaganje ispita. Objasnite mi kako onda da idem na posao i u isto vreme da sam na vezbama i predavanjima koje su rasporedjene na ceo dan. A nijedan poslodavac te nece zaposljavati na po mesec dana kad su rokovi ili raspust. To moze u inostranstvu jer se radi drugacije. Oni imaju poslove koje mogu da rade vikendima i poslove sa pola radnog vremena ili po par sati posle podne recimo. Pri tom, fakulteti su im bolje organizovani i lakse se polazu ispiti jer imaju sve sto im treba. Ja kad sam studirala 2002 nije se znalo ni kad su ispitni rokovi, dok se na privatnim to znalo godinu dana unapred. O literaturi da ne govorim. Ni danas nije nesto bolja situacija. Sredite sistem u drzavi pa onda pljujte po studentima. Mladi ljudi da nisu radni ne bi odlazili odavde na studije i rad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA