Učili smo u školi da je vazduh smeša gasova bez boje, mirisa i ukusa: E, u Nišu to ne važi. Nišlije udišu vazduh od kog se plače

Minulog vikenda, vrednosti PM 10 čestica, okom nevidljive mikroprašine, dostizale su vrednosti od preko 200 mikrograma po metru kubnom dok je početkom decembra mereno i skoro 250 ovih jedinica

  • 0

Građani Niša ove zime žive u jednoj od najzagađenijih sredina u Srbiji, a, izgleda, niko ništa ne preduzima. Nišlije još od početka decembra primećuju da sa vazduhom koji udišu često "nešto nije u redu" što jasno potvrđuju i merenja kvaliteta vazduha, a zabrinutost raste jer, kako navode, niko ozbiljnije ne reaguje po tom pitanju, već se sve svodi samo na preporuke lekara da se ne šeta ujutru i uveče.

Minulog vikenda, vrednosti PM 10 čestica, okom nevidljive mikroprašine koja se taloži u najdubljim delovima pluća i posebno je štetna za decu, trudnice i starije osobe, dostizale su vrednosti od preko 200 mikrograma po metru kubnom dok je početkom decembra mereno i skoro 250 ovih jedinica, piše Blic. Ilustracije radi, gornja dozvoljena granica za PM 10 čestice iznosi 50 mikrograma.

Podaci sa portala Airvisual, pozicije Skoplja, Beograda i Zagreba, Printskrin: airvisual.com

- Učili smo u školi da je vazduh smeša gasova bez boje mirisa i ukusa. E, u Nišu to ne važi. Kad nema vetra, snega ili kiše, a hladno je pa se mnogo više loži, Niš koji je u velikoj kotlini, utone u oblak dima, nalik izmaglici. Vazduh tada ima izrazito oštar miris, do te mere da maltene štipa nozdrve. Za vikend sam išao Trgom kralja Milana kada su oči počele da mi suze jer je u vazduhu bilo nečeg vrlo nadražujućeg. Trebalo bi da nadležni preduzmu neke preventivne mere, makar da se građanima izdaju stalna upozorenja kada ne izlaziti ili kada manje koristiti vozila - kaže za Blic Nišlija Dragan Đorđević.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Kostadinovic Milan (@kosta_droneart) on

Povišena koncentracija PM10 čestica u vazduhu - prašine i čađi manje od 10 mikrometara, uobičajena je pojava u sezoni loženja, upozorajaju nadležni. Ali, to je Nišlijama slaba uteha.

- Nekad je taj miris do te mere neprijatan i iritantan da moram da zaustavim dovod vazduha u kabinu automobila kada vozim ujutru ili uveče, jer počnem da kašnjem bez razloga - opisuje za Blic jedan od taksista iz Niša.

BEZ PROVETRAVANJA I ŠETANJA DECE RANO UJUTRU I POPODNE

Mnogi su odustali od nekada uobičajene navike provetravanja prostorija uveče pred spavanje, ili rano ujutru, kako se sobe ne bi napunile vazduhom neprijatnog mirisa koji tera na kašljanje.

- Sigurno da majke ne treba da šetaju decu u ranim jutarnjim satima, niti u popodnevnim satima, nego recimo u toku prepodneva, kada je kvalitet vazduha bolji, ali ovde ne govorim o aerozagađenju - kaže za N1 Snežana Gligorijević iz Instituta za javno zdravlje Niš.

Podaci za grad Niš, , Printskrin: airvisual.com

Građani su inače često bolesni od zagađenja, kašlju, kijaju ili imaju ubrzani rad srca. Kako se zaštititi, pitaju se svi?

PA ŽIVITE U NIŠU, NE NA ZLATIBORU

- Osetiće neprijatan miris vazduha, osetiće neku izmaglicu, koja je uobičajena u Nišu u zimskom periodu i ograničiće malo sopstveno kretanje, na taj način će moći da se zaštite. Izabrali su da žive u Nišu, ne na Zlatiboru - izjavila je Gligorijevićeva za N1.

Pulmolog Goran Janković kaže za ovu televiziju da će "hronično i permanentno udisanje štetnih čestica, pare i gasova gotovo sigurno razviti kliničku sliku jedne hronične opstruktivne bolesti pluća".

Da do toga ne bi došlo, trebalo bi, smatra profesorka Amelija Đorđević, kvalitet pratiti na potpuno drugačiji, ispravniji način.

Podaci za Beograd, Printskrin: airvisual.com

KAMENIČKI VIS NIJE ADEKVATNO MESTO ZA MERENJE

- Zbog možda neadekvatnog položaja mernih mesta, s jedne strane, s druge strane, zbog neadekvatnog odabira supstanci koje će se pratiti, ocena stanja kvaliteta vazduha nije reprezentativna za grad Niš. Da bi to bilo jasno reći ću da u izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine, praćenje sumpor dioksida se vrši na Kameničkom visu - kaže za N1 Amelija Đorđević, sa Fakulteta zaštite na radu Niš.

A taj vis, jedno je od mesta gde Nišlije odlaze na svež vazduh, pa je, kaže profesorka, rezultat dobijen sa tog mesta nerelevantan. Relevantno bi bilo čuti zvanične preporuke stručnjaka. Zagađen vazduh, osim što guši ljude, može da izazove bolesti i na kraju i ubije. A uz Niš, najzagađeniji gradovi u Srbiji su i Valjevo i Kosjerić, zatim Užice, Kraljevo, Kragujevac, Pančevo, Beograd i Subotica.

Da je vrag odneo šalu, govore objavljeni podaci Svetske zdravstvene organizacije da u Srbiji od posledica zagađenja vazduha umre oko 6.000 ljudi godišnje!

VIDEO: Reka pliva u hemikalijama, a inspektori ne vide penu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA