≫ 

Kada smo je izvukli iz ledenog Dunava, bila je sva plava: Policajac heroj spasao davljenicu u dramatičnoj akciji u Novom Sadu

Žena je 40 minuta stajala na mostu, a onda skočila u hladnu reku

  • 6

Od sigurne smrti u ledenom Dunavu Novosađanku (43) spasli su policajci iz Pogranične policije i policijskih ispostava Klisa i Stari grad. Borba za život ove žene, koja je prošlog četvrtka skočila sa Varadinskog mosta u dunavske talase, trajala je više od 10 minuta, a hrabrim policajcima je u pomoć svojim čamcem priskočio Saša Lazičić, iz firme "Brodokomerc".

Toga dana, oko 14 časova, građani su, videvši skok žene u Dunav, pozvali policiju. Andrea Silić i njen kolega Aleksandar Petrović iz Policijske ispostava Klisa, za nekoliko trenutaka su bili kod mosta. Ugledavši ženu u vodi, bili su spremni da i oni urone u Dunav i izvade je iz vode.

Žena je skočila u ledeni Dunav Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Odjednom je nestala iz našeg vidokruga, jaka vodena struja ju je odvukla između dva broda. Kolege iz Pogranične policije su čamcem "Brodokomerca" otišli do broda u potrazi za ženom - prepričava dramatične trenutke Andrea, dodajući da je tada počela prava agonija.

Telo koje je plutalo pre nestanka između dva broda, video je i Jan Vrška, iz Pogranične policije. S obzirom na to da su njihovi čamci u zimovniku, kao strela je hitro pretrčao 300 metara do "Borodokomerca" i, objasnivši im šta se dogodilo, zamolio ih za čamac.

Uspeli su da je nađu u reci Foto-Ilustracija: Profimedia/Corbis

- Stigavši sa kolegama do broda, video sam ženu kojoj je lice bilo u vodi. Nije bilo nimalo jednostavno niti lako da joj se priđe, ali sam uspeo da je uhvatim rukama i okrenem je na leđa. Posle desetak minuta provedenih u ledenoj vodi, već je bila sva plava. Srećom, uspeli smo da joj otvorimo ukočena usta, posle čega je počela pomalo da diše - priseća se Vrška, koji u graničnoj policiji radi 14 godina i koji je tokom dosadašnje službe iz Dunava spasao četvoro ljudi.

Kada je čamac stigao do obale, tu su već bili policajci iz interventne jedinice i saobraćajci, koji su, našavši se u blizini, došli da pomognu kolegama. Žena je bila u besvesnom stanju, a kada su je izneli na sigurno, neprestano su je masirali dok nije stigla Služba hitne pomoći i odvezla je u bolnicu.

Policajci je spasili Foto: Mateja Beljan

Žena je, prema nezvaničnim saznanjima, prethodno 40 minuta stajala na mostu, a kada je skočila, mlatarala je rukama, kako se pretpostavlja, pokušavajući da pliva.

U TOM TRENU NAIŠLA LEKARKA

BAŠ u to vreme, Kejom je, kaže hrabri Vrška, biciklom prolazila doktorka anesteziolog, u društvu supruga. Odmah se zaustavila i prišla da pomogne.

- Dograbila je jedan štap i stavila ga ženi na usta, kako bi ostala otvorena da može da diše - ističe Vrška i doktorkin doprinos u spasavanju Novosađanke.

NAGRADA ZA POLICAJCA: POKAZAO JE IZUZETNU HRABROST

Uprava Pogranične policije će kolegu Vršku, koji je učestvovao u spasavanju utopljenice iz Dunava, novčano nagraditi. Pokazao je izuzetnu hrabrost - kazao je, za "Novosti", Dragan Stefanović, načelnik Regionalnog centra pogranične policije u Novom Sadu.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA