≫ 

Ukidaju se liste čekanja za kataraktu i kukove: Broj ovih operacija biće povećan za 80 odsto do kraja godine

Liste za ostale preglede i intervencije biće drastično smanjene, najavio je ministar Lončar

  • 8

Liste čekanja za ortopedske i operacije katarakte u najvećem broju zdravstvenih ustanova trebalo bi da budu ukinute do kraja godine, a liste za ostale preglede i intervencije drastično smanjene, najavio je u ponedeljak ministar Zlatibor Lončar.

Na sastanku sa direktorima i načelnicima ortopedija svih opštih bolnica i kliničkih centara u Srbiji, u Klubu poslanika, ministar Lončar je rekao da u najvećem broju bolnica u unutrašnjosti za ortopedske i operacije katarakte ne bi trebalo da postoje liste čekanja:

- Broj tih operacija bi u ovoj godini mogao biti povećan najmanje za 80 odsto. Prvi put je urađena najdetaljnija analiza lista čekanja. Uzeli smo u obzir sve parametre: od kapaciteta bolnice, operacionih sala, intenzivne nege, bolesničkih postelja, broja lekara, specijalista koji rade operacije, medicinskih sestara, anesteziologa, materijala, svega što je neophodno da bismo dobili pravu analizu i zaključak je da mnoge liste čekanja uopšte ne bi trebalo da postoje.

Ako bi se učinak, kako ministar planira, na hirurgiji u ortopediji i oftalmologiji povećao za 80 odsto, u većini bolnica bi se liste čekanja potpuno ukinule, a u najvećim centrima, sa najvećim prilivom pacijenata, značajno revidirale.

- Naše je da nabavimo dodatne količine materijala i svega što je neophodno za te zahvate, a na bolnicama da se bolje organizuju - rekao je ministar Lončar. - Nemoguće je postići da u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu ne postoje liste čekanja, ali u manjim centrima u unutrašnjosti, koji nemaju toliko pacijenata to je sasvim realno.

Svaka bolnica, kaže ministar Lončar, dobila je dopis koliko operacija mora da uradi u narednom periodu.

- Pratićemo na nedeljnom nivou kako se to odvija i kako se ostvaruje plan koji smo napravili - rekao je Lončar.

S druge strane, u susednoj Hrvatskoj, gotovo milion pacijenata nalazi se na listama čekanja, a samo iz Dalmacije ima ih više od 140.000. Za pregled, dijagnostiku i operaciju kod komšija je upisano 865.080 osoba , a na termin u proseku čekaju 164 dana.  

VIDEO: Ovako je izgledala transplantacije rožnjače kod malog Aleksandra starog samo deset dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sta?

    22. januar 2019 | 07:58

    Da je gospodin Lončar bar jednom usao u operacionu salu da vidi kako to izgleda kad se radi operacija(ne samo da se slika) znao bi da je ovo sto on prica cista glupost i nesto nemoguce. Ako je za neku operaciju potrebno 2-3 sata, kako ce onda da se poveca produktivnost? Da se ubrzaju operacije? Strasno

  • Stevic

    22. januar 2019 | 09:36

    Jel ovo pocela predizborna kampanja ili sta ?

  • Lola

    22. januar 2019 | 10:19

    Eee fino. A ko ce to da radi? Da li je ministar upucen koliki je manjak lekara i sestarara? Ministre pričate kao lekar ili drug član? Rekla bi ovo drugo. Zna li on da u Kv, recimo, imamo 4 ortopeda i 2 hiruške sale? Zna li da ovaj centar pokriva područje Kv, Vrnjačke Banje i Raške? Zna li ministar koliki br ljudi živi na tom području? Zna li da ova 4 lekara nisu ni stare god odmore iskoristili, da rade svaki drugi vikend( subota-nedelja po ceo dan a u ponedeljak ujutru nastavljaju normalno prepodnevnu smenu). Zna li uopšte bilo šta ovaj bivši lekar a sada partiski čovek???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA