Reka Krivaja u Bačkoj Topoli je toliko zagađena da nema razlike između nje i kanalizacije: Građani protestovali 53 puta i ne staju

Do Bačke Topole reka je bistra, a od naselja postaje mutna

  • 3

Ekološki pokret "Za sadašnjost i budućnost" iz Bačke Topole, ukazuje nadležnima da je poslednji trenutak da se spase reka Krivaja. Do sada su ekolozi u Bačkoj Topoli organizovali 53 protestna okupljanja.

Reka Krivaja je duga oko 100 kilometara, krivudava je, uska i relativno plitka. Zato se svako zagađenje odmah primeti. U Industrijskoj zoni u Bačkoj Topoli smeštena je mesoprerađivačka industrija, prerađuje se svinjsko i pileće meso, ali i ostaci od te proizvodnje.

Otpadne vode završavaju u Krivaji, koja toliku količinu materija organskog porekla ne može da izdrži. Organske materije se raspadaju, troše kiseonik u vodi, uništava se živi svet, a u priobalju se oseća smrad, kažu nam građani i ekolozi.

Do Bačke Topole reka je bistra, a od naselja postaje mutna. Sneg koji je danas pao samo je maskirao problem.

- Vidite boju reke koja je onako sivkasta, pena se jako lepo vidi, vidi se da nema života u njoj. I ono što je iznad mosta to deluje da je led, a nije led to je mast, okorela mast koja tako stoji jer je tu zapela i to je navodno, kažu kolege lovci, da je tako nekad debela da mogu i lovački kerovi preko nje da pređu - kaže Peter Červenak, predsednik Ekološkog pokreta.

Reka Krivaja, Printskrin: Youtube/Vojvođanska zelena inicijativa

- Vode po svojoj čistoći se kategorišu u pet grupa. Ta peta kategorija je kategorija kanalizacije, tako da je to postala zapravo jedna otvorena kanalizacija. Života u njoj, nizvodno od Bačke Topole pa sve do negde Feketića nema - objašnjava ekološka aktivistkinja Ildiko Menđan Pletikosić.

„Svim preduzećima naložene mere da se uradi akcioni plan u kojim bi se realizovali, da bi se te granične mere svele u dozvoljene vrednosti. Rokovi su različiti za različita preduzeća, s obzirom da pojedina preduzeća ne moraju imati obavezu integrisane dozvole, onda su ti rokovi do kraja 2025. godine. Što se tiče preduzeća koja imaju integrisanu dozvole ti rokovi i vrednosti mogu biti usklađeni sa zakonom o integrisanom sprečavanju kontrole zagađivanja životne sredine i ti rokovi, u ovom trenutku, su do 2020. godine”, navodi Dragan Sekulić, inspektor zaštite životne sredine.

RTS je pokušao da čuje mišljenje o rešenju ovog problema od lokalne samouprave, ali nisu dobili odgovor na zahtev.

Sa druge strane jedna od kompanija koja se u izveštaju inspektora pominje kao zagađivač je prihvatila naš zahtev za razgovor, nisu želeli pred kamere, ali su istakli da je u završnoj fazi izgradnja primarnog prečistača za otpadne vode i da su oni taj projekat pokrenuli samoinicijativno.

U Ekološkom pokretu su nam rekli da će proteste nastavljati svakog 17. u mesecu i ubuduće.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    24. januar 2019 | 12:24

    Kakvi ljudi takva im je i reka ! Zar ih nije sramota !

  • Mina

    24. januar 2019 | 11:56

    izrada primarnog preciscivaca vode radi zastite od zagadjenja je uvek u zavrsnoj fazi od neke minimum 2009 godine a sigurno jos i ranije i za Topolsku i za Vrbasku mesnu industriju.Sramota je mala rec.Zagadjenje,smrad,pre svega opasnost za zdravlje.

  • vrbaski

    24. januar 2019 | 14:47

    Imam 31 godinu, živim u vrbasu i vodu u Velikom Bačkom kanalu za svog veka nisam video. Ceo tok duž grada je prezagađen(sve sam mulj), kod Vitala gde se s mosta vidi kako se svaki dan ispušta sve i svašta, obala skoro spojila i? ovi izjave da im jeftinije plaćati kazne nego ugraditi filtere ili šta već...extra su zakoni u ovoj državi, svi u privatnike pa će da vam se može!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA