≫ 

Misterija drugog zamrzivača u Kraljevu: Čovek iz Komisije sumnja da je u njemu "štek", sve ovo ga podseća na "slučaj 40 beba" iz 1988. godine

- Zadnji put sam na ovakav slučaj naišao 1988. godine, kada je oko 40 beba pronađeno u zamrzivaču. Nigde se više u Srbiji bebe ne čuvaju u zamrzivačima, osim evo u Kraljevu - tvrdi Pavlović iz Komiosije za nestale bebe

  • 27

Radiša Pavlović iz Komisije za nestale bebe u snimku koji je objavio na portalu Telegraf, iz prostorije sa zamrzivačima kraljevačke bolnice, navodi da je problematična majka jedne bebe, koju je, za sada, nemoguće pronaći. Toj ženi policija još nije ušla u trag, a njena beba je zavedena kao živorođena. Međutim, pored zamrzivača koji je otvoren nalazi se još jedan zamrzivač.

Medicinski radnik koji je otvorio prvi zamrzivač rekao je da u drugom nema beba, već da je 13 tela samo u jednom zamrzivaču. Nadamo se da će neko ko je nadležan potvrditi njegove reči.

Kako je za Telegraf rekao Pavlović, Komisija sumnja da je u pitanju "štek". Bebe su, smatra Pavlović, čuvane u ovom zamrzivaču za slučaj da roditelji ipak insistiraju da telo sami preuzmu i sahrane.

NIGDE VIŠE NEMA BEBA U ZAMRZIVAČIMA, OSIM U KRALJEVU

- Zadnji put sam na ovakav slučaj naišao 1988. godine, kada je oko 40 beba pronađeno u zamrzivaču. Nigde se više u Srbiji bebe ne čuvaju u zamrzivačima, osim evo u Kraljevu - tvrdi Pavlović.

Zamrzivač koji je otvoren, Printskrin: Telegraf

- Prilikom porođaja majkama se, u najvećem broju slučajeva koji smo mi istraživali, daje narkotik dolantin, koji neposredno pre porođaja preko pupčane vrpce direktno utiče na bebu. On može da umrtvi bebu preko vrpce. Dete prilikom rođenja ne pokazuje jasne znake života i kao takvo može da se proglasi kao mrtvorođeno. Onda tu živu bebu prenesu na drugo odeljenje i zavedu je pod tuđim imenom, u stvari ukradu. Oni imaju ustaljenu praksu ubeđivanja roditelja da ostave bebu bolnici da je sahrani. Mi iz udruženja imamo majke koje tvrde da su im lekari govorili "Vi ste mladi, imaćete još dece, nemojte da se sećate, vama ovo ne treba, ovo će bolnica da zbrine" - tvrdi Pavlović.

Kako navodi Pavlović, Komisija insistira da se uzorci uzmu iz kesa koje su zatečene, a ne sa obdukcije koja je rađena na tim bebama, jer se ne zna da li su te pločice podmetnute ili ne.

NIJEDAN OBDUKCIONI NALAZ NIJE POTPUN

- Postavljamo i pitanje gde su organi svih tih beba. Imamo nezvanične informacije, tražimo odgovor gde su organi. Na obdukcionim nalazima morali bi da svi organi beba budu zavedeni, težina, razvitak... a mi smo uvidom u dokumentaciju došli do zaključka da nijedan obdukcioni nalaz nije potpun - smatra Pavlović.

Kako kaže Pavlović, direktor Opšte bolnice u Kraljevu, dr Zoran Mrvić je na konferenciji za novinare izgovorio neistinu - da su počinioci nađeni za bebu koja je nađena na deponiji, a to je još otvoren predmet.

- Ne zna se ishod za tu bebu. Mrvić duguje odgovore i za to što nije obavestio Centar za socijalni rad, republičkog inspektora za zdravstvo, kao ni sanitarnog inspektora. Ko je čistio taj zamrzivač ove tri godine, takođe je pitanje, ako sanitarni inspektor nije obavešten? Takođe, pitanje Mrviću je i da li je imao saglasnost za spaljivanje beba, jer je javno potvrdio da je spaljivao bebe? Da li je imao saglasnost od bilo kog roditelja da mu spali bebu po rođenju? Da li je bilo kom roditeljju predočeno da će mu dete biti ne sahranjeno, već spaljeno? Posle svega, najmanje što očekujemo od Mrvića je da podnese ostavku - rekao je Pavlović za Telegraf.

On je naveo da će narednih dana tražiti ponovo sastanak sa ministrom Lončarom, "da ne dozvolimo više nikome u državi da prikriva ovakve stvari".

- Predsednik Vučić je jasno rekao će pohapsiti kriminalce i da nema zaštićenih. Mi se nadamo da će tako biti i pozvivamo se i na Vučića da isteramo sve do kraja - kaže Pavlović.

Uznemirujući snimak možete da pogledate na vrhu teksta.

VIDEO: Evo kako su pronašli mrtve bebe u bolnici u Kraljevu

(D. Savanović - d.savanovic@telegraf.rs/ J. Vučić - j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Navijam

    24. januar 2019 | 19:47

    Da se klupko odmota...konacno!

  • PalilulaBg

    24. januar 2019 | 21:12

    Duboko saosećam sa ljudima koji su izgubili decu. Ako postoji bilo kakva zloupotreba, da ne govorim o nečemu velikom na šta ovo i liči, organizatore i sve umešane treba javno pogubiti. Ispred skupštine, u Beogradu, postaviti vešala, obesiti ih i ostaviti tu jedno mesec dana. Znam da ne postoji smrtna kazna, ali ovaj slučaj treba staviti van zakona, postoji pravni izraz za to, nisam pravnik. Znam da zvuči pretrano, ali mislim da bi to bila jedna odmerena kazna i delimično zadovoljenje pravde.

  • Danijel

    24. januar 2019 | 19:45

    Ljudi gde ce vam dusa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA