≫ 

Prva cisterna sa amonijakom podignuta, ali posao danas nije gotov: Uklanjanje druge cisterne u nedelju (FOTO I VIDEO SA LICA MESTA)

Svi meštani Jasenovika, njih oko 350, obavešteni su o merama i postupcima tokom evakuacije

  • 22

Potpuna evakuacija stanovnika sela Jasenovik kod Niša započeta je jutros u sedam časova, zbog moguće akcidentne situacije prilikom uklanjanja cisterni sa amonijakom koje su u subotu iskliznule sa pruge Niš - Zaječar na kilometar od naseljenog područja.

Prošle nedelje prevrnule su se dve od 14 cisterni iz vozne kompozicije koje su prevozile tečni amonijak.

17:20 Nastavak akcije i uklanjanje druge cisterne očekuje se, najverovatnije, u nedelju.

17:00 Stručne službe "Infrastrukture železnice Srbije" na kolosek su podigle prvu od dve iskliznule cisterne sa amonijakom u 15.30 časova. Akcija podizanja prve cisterne započela je danas u 10.26 sati i protekla je bez ikakvih problema i teškoća. Prilikom podizanja prve cisterne na kolosek nije bilo nikakvog ugrožavanja bezbednosti, niti bilo kakve opasnosti po ljude i životnu sredinu na mestu iskliznuća.

MEŠTANI SE VRATILI KUĆAMA

Predstoji organizacija prevoza cisterne sa mesta iskliznuća do odgovarajuće lokacije u Nišu. U toku su pripreme za podizanje druge cisterne na kolosek, ali ona neće moći da bude na isti način vraćena na kolosek. Za taj posao biće pripremljen plato pored koloseka na koji će biti podignuta, obezbeđena od samopokretanja i spremna za pretakanje. Evakuisani stanovnici mesta Jasenovik sada će se vratiti u svoje kuće. Oni će u subotu moći da ostanu u svojim kućama. Za subotu je planirano i odvoženje podignute cisterne. 

16:24 Zakazana je hitna vanredna konferencija na kojoj će učestvovati predstavnici Grada i "Železnice". Kako Telegraf saznaje sa lica mesta, do ovog trenutka cisterna nije podignuta i postavljena na kolosek. Veoma je mala verovatnoća da će to uopšte biti obavljeno do kraja dana.

15:35 Cisterna je podignuta na točkove, ali još nije postavljena na kolosek.

13:06 Evakuisani meštani su smešteni u dva centra: jedni su u Centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, a drugi u Gerontološkom centru - u njemu su oni kojima su potrebni briga i nadzor.

Jedan od smeštajnih centara/ Foto: Telegraf

13:00 Kvar je otklonjen. U ovom trenutku je počelo podizanje cisterne. 

12:18 Podizanje cisterne je stopirano posle dva sata jer je došlo do kvara na dizalici koja je trebalo da obavi posao. U toku je otklanjanje ovog kvara.

10:26 Počelo je podizanje prve cisterne, za sada nema nikakvih problema, potvrdio je za Telegraf predsednik opštine Pantelej, Bratimir Vasiljević.

Cisterna je nekoliko dana na pruzi/ Foto: Dimitrije Nikolić

9:38 Prema našim saznanjima, evakuacija svih meštana i životinja je završena. U selu je ostao gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa svojim saradnicima, koji će obaveštavati javnost o razvoju uklanjanja cisterne se pruge. U zgradi škole je krizni štab.

9:28 Meštani se evakuišu u strahu.

- Nije zgodno, postoji neizvesnost šta će se desiti. Ne znam, videćemo - kažu ljudi koji su od šest jutros morali biti spremni da napuste svoje domove.

9:20 Kako sa lica mesta saznajmo, policija je zatekla nekoliko meštana koji su se sakrili i odbijaju da se evakuišu. Opširnije pročitajte OVDE, a video pogledajte ispod

9:15 Selo je već ostalo avetinjski prazno, a iz opustelih dvorišta čuje se samo lavež ponekog psa koji naslućuje da se nešto dešava. Seoskim drumom patrolira policija koja obilazi domove, ne bi li proverila da li je neko slučajno ostao.

9:05 Na ulazu u selo su autobusi za transport meštana, hitna pomoć i policija.

8:56 Podizanje dva vagona sa amonijakom počeće oko 10 sati danas. Sve planirane aktivnosti za sad teku bez problema.

Prevrnuta cisterna/ Foto: Telegraf

8:50 Prema rečima gradonačelnika Niša, Darka Bulatovića, oko dve trećine meštana je već otišlo kod rođaka i u svoje stanove u Nišu.

- Svinoć smo razgovarali sa meštanima, sve smo se dogovorili. Od jutros sve službe funkcionišu odlično. Evakuacija stanovništva i životinja počela je u 6. Oni koji nisu otišli kod rođaka i u svoje stanove u Nišu, biće smešteni u kolektivnom smeštaju, pa će oko 17 sati danas biti vraćeni u svoje domove. Životinje će ostati sklonjene dok se akcija ne završi - kaže Bulatović.

8:45 Meštani se plaše šta će zateći kad se vrate.

- Žurimo da stignemo što pre da napustimo selo. Plašimo se šta ćemo zateći kad se vratimo, zabrinuti smo da li će sve proći kako treba, nas desetoro je otišlo iz kuće, o stoci ne razmišljamo, važno je da spasimo žive glave - trčeći kroz sneg govori zabrinuta zena.

Sa suzama u očima napustila je svoju kuću/ Foto: Telegraf

8:40 Na ulazu u selo zatekli smo i tri devojčice sa psom Blekijem.

- Čekamo auto da krenemo kod rođaka u Niš. Poveli smo i psa Blekija, a maca nam je pobegla, brinemo se šta će biti sa njom - rekla je jedna od ovih Jasenovičanki.

Devojčice na ulazu u selo/ Foto: Telegraf

8:27 Sa ugroženog područja počeo je i prevoz životinja, koje se transportuju kamionima stočarima do depoa na bezbednoj lokaciji. Većina domaćina već je sam premestila svoje životinje na bezbedno.

8:14 U toku je transport šest nepokretnih meštana sanitetima Hitne pomoći do Niša.

Foto: Dimitrije Nikolić

Odluku o evakuaciji stanovništva i stoke sela Jasenovik doneo je Štab za vanredne situacije grada Niša. Svi meštani Jasenovika, njih oko 350, obavešteni su o merama i postupcima tokom evakuacije i svi su u obavezi da postupaju u skladu sa naredbom.

Meštane evakuiše policija/ Foto: Telegraf

Sa ugroženog područja stanovništvo se prevozi kombijima i automobilima do glavnog puta ka selu Jasenovik odakle ih evakuišu autobusi Niš-ekspresa.

Stanovnici Jasenika, koji nemaju rođake gde bi mogli da borave, biće smešteni u objekte na teritoriji Niša. Sa ugroženog područja životinje se prevoze kamionima stočarima do depoa koji se nalaze na bezbednoj lokaciji, navedeno je u saopštenju gradskog štaba.

Transport meštana na sigurno/ Foto: Telegraf

"Infrastruktura železnice Srbije", inače, obavestile su Gradski štab Niša da će podizanje na kolosek cisterni koje su iskliznule obaviti uz maksimalne mere bezbednosti i opreza.

 VIDEO: Hitna evakuacija celog sela kod Niša: Prevrnule se cisterne sa amonijakom

(D. K)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    25. januar 2019 | 12:50

    Pokvarila se dizalica????? Koja smo mi klosarska drzava!!!!!!!

  • Klipa

    25. januar 2019 | 10:04

    Daj bože da ih neko ne pokrade

  • kdhshs

    25. januar 2019 | 16:34

    U svakoj normalnoj drzavi mestani imaju puno pravo da tuze drzavu za ovo. Za ovo je najveci krivac zeleznica srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA