7

Nema više čekanja u redu na šalterima: U nekoliko klikova sada je sve moguće završiti preko Interneta, a evo i kako (FOTO)

Procenat elektronskih zahteva za samo pola godine dostigao je već 40 odsto u ukupnom broju postupaka pred Republičkim geodetskim zavodom

Overa zdravstvenih knjizica
Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

U prvih šest meseci primene elektronskog sistema e Šalter građani i privreda podneli su čak 130.000 zahteva za upis u katastar, od čega oko 53.000 preko javnih beležnika, rečeno je danas na predstavljanju novog sistema za upis u katastar nepokretnosti - eŠalter u prisustvu premijerke Ana Brnabić.

E Šalter je predstavljen u Kancelariji javnog beležnika Ivane Grabež, a prisustvovali su i ministarke pravde i građevinarstva Nela Kuburović i Zorana Mihajlović, kao i ambasador Velike Britanije Denis Kif.

Procenat elektronskih zahteva za samo pola godine dostigao je već 40 odsto u ukupnom broju postupaka pred Republičkim geodetskim zavodom. Umesto šest odlazaka na šaltere građani i privreda sada sve poslove obavljaju kod javnog beležnika koji proverava valjanost dokumentacije i elektronski je dostavlja katastru.

Prosečno vreme za resavanje predmeta smanjeno je sa 25 na pet dana što bi trebalo pozivitno da se odrazi i na poziciju Srbije na Duing biznis listi Svetske banke. Na istom mestu stranke mogu da podnesu i poreske prijave koje RGZ prosleđuje Poreskoj upravi i lokalnoj poreskoj administraciji, tako da više ne moraju da imaju direktan kontakt ni sa njihovim službenicima.

Novim Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova uveden je jednošalterski elektronski sistem za upis nepokretnosti preko javnih beležnika e Šalter-Foto: Slobodan Miljevic

Novim Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova uveden je jednošalterski elektronski sistem za upis nepokretnosti preko javnih beležnika e Šalter.

Od 1. jula 2018. građani i privreda više nemaju direktan kontakt sa RGZ-om, Poreskom upravom i lokalnom poreskom administracijom, već sve poslove oko dobijanja lista nepokretnosti, overe kupoprodajnog ugovora, dobijanja rešenja o upisu nekretnije i podnošenja poreskih prijava mogu da završe kod javnog beležnika.

Jednošalterski elektronski sistem e Šalter je rezultat timskog rada čak osam insitucija i organizacija na razvoju efikasne e Uprave, dobrog poslovnog ambijenta, vladavine prava.

Brnabić je rekla da je cilj vlada efikasna i brza javna urpava, u čijem radu postoji potpuna transpretnost u službi građana i prvirede, a cilj je i uspostaljanje sistema u kome ništa ne zavisi od volje pojedinca već od jasno definisanih pravila u skladu sa zakonima.

Ana Brnabić je rekla da je cilj vlada efikasna i brza javna urpava, u čijem radu postoji potpuna transpretnost u službi građana i prvirede-Foto: Slobodan Miljevic

- Ovo je bila vodilja kad smo krenuli u reformu katastra koja je jedna od najkopleksnijih koju vlada sprovodi. Reforme su jedino uspešne ukoliko na pravi način donose kvalitetne promene u svakodnevni život građana - rekla je premijerka.

Brnabić je naglasila da reforma katastra upravo pogađa suštinu, jer menja živog građana na bolje svaki dan.

Poručila je da je upis u katastar "noćna mora" za građane, pošto više nema obilaska šaltera i prikupljanja papira, kada vas vraćaju jer nemate neki dokument i ponovo vas vraćaju da čekate red.

Kako je rekla, sada to rade javnih beležnici.

Brnabić je rekla da su od 1. januara povezane u centralni sistem sve lokalne poreske adminsitracije i da sada naši građani i privrednici mogu jednostavno preko interneta da pogledaju koje su njihove obaveza za porez na imovuine za sve nerketnine gde god da se nalaze.

Najavila je da će od 1. februara takođe moći da plate i porez na imovu preko interneta, tako da više neće biti papirića.

Najavila je da će od 1. februara takođe moći da plate i porez na imovu preko interneta, tako da više neće biti papirića-Foto: Slobodan Miljevic

Ministarka pravde Nela Kuburović podsetila je da je 2014. godine razradilo registar prometa nepokretnosti i navela da se danas, posle unapređenja rada u toj oblasti, ne može više desiti da se jedan stan proda više puta, odnosno jedan ugovor ne može biti overen dva puta.

Kako je dodala, javnim beležnicima je danas omogućeno da se povežu sa katastrom, a od novembra prošle godine sa tom institucijom su povezani i javni izvršitelji.

- Na taj način povećavamo pravnu sigurnost - rekla je Kuburović.

Ona je istakla da su danas podaci o vlasnicima nepokretnosti ažurni i da se ne dešavaju primedbe koje su bile aktuelne ranije, da se postupak izvršenja vrši prema licima koja nisu vlasnici stanova. Razmena podataka, kaže, skraćuje vreme i štedi resurse.

Ministarka Mihajlović je rekla da je cilj reforme katastra da građaani i prvireda dobiju sve što je potrebno - brzo, kvalitetno i digitalno.

- I da nijednog trenutka katastar ne bude subjekat već građani i i privreda. Sve što radimo u reformi katastra da bude sa ciljem katastar bude jaka i nezavišna državna isntitucija koja će se ponašati tako i pobljšavati privredno okruženje i da Srbija bude bolje mesto za život i investicije - navela je Mihajlović i dodala da je ovo jedan od koraka posle elektronske građevinske dozvole pošto bez reforme i digitalnog katastra nema moderne države.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Ana Brnabić, e Šalter, e-uprava, Katastar, Nela Kuburović, Premijerka Srbije, Vlada Srbije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
 • D
  Demi

  Ko razume shvatiće!!!!

 • M
  Mujo

  Ovo je stvarmo ogromna dobit za desetine hiljada gradana. Svaka cast. Hvala.

 • R
  Rola

  Na kojem sajtu se može videti kako da podignem novac koji nemam da platim te poreze. Lako je plati a od kud, plate penzije male a svi traže svoje lako onom ko ima a koko će oni što nemaju to nek nam objasne.

Prolaznici u Kikindi kažu da su ovo "švalerske terase": U slučaju nužde - za čas ste na zemlji (FOTO)

Novi napad psa u Pančevu: izujedao devojčicu (3) po licu, hitno prebačena za Beograd

U zadužbini cara Dušana kod Prizrena zamonašen prvi iskušenik posle 15 godina: U martovskom pogromu ovaj manastir je potpuno uništen (FOTO)

Teška ispovest vlasnika firme iz Vranja, kom su zapalili kamione: Isto se desilo u Zadru, bežao sam i od "Oluje", sada neću da se sklanjam

Aleksa je iz malog mesta u Srbiji završio na najvećem univerzitetu na svetu: Sve to zahvaljujući matematici

Ariljski đaci kao primer svima nama: Žrtvovali su svoj vikend da bi vratili sjaj jednom od najlepših gradskih izletišta (FOTO)

Pre tačno dve decenije, u 2:06, NATO bombe pogodile su RTS i usmrtile 16 zaposlenih

Počela priprema zadataka za malu maturu, čuvaju ih kao državnu tajnu: Najlakša pitanja biće takva da svaki đak može da ih reši

Cenovnik taksi prevoza po Srbiji: Ko startuje sa 25 dinara, a gde je "papreno"?

Majstor crnog pojasa je doživeo fatalnu povredu, a drugi karatisti su pričali da je on "prošlost". Tada mu se probudio balkanski prkos (FOTO)

Sunačan dan, ali kišna noć: Temeperatura danas u rasponu od 0 do 24 stepeni

Danas je Veliki ponedeljak, prvi dan Strasne nedelje: Ako zagrlite ove osobe i kažete im koliko vam znače, imaćete sreće cele godine

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 22. april 2019. godine

Neobična tetovaža Beograđanina: "Buenos Ajres 1957, da ne zaboravimo istorijsku likvidaciju" (FOTO)

Izložba koju morate videti: Stefanović pozvao građane da pogledaju dosad neviđenu postavku o bombardovanju (FOTO)

Jelena (17) je najbolja matematičarka u celoj Evropi, ali se stidi pojavljivanja u javnosti: Prelepa devojčica u tišini ređa medalje (FOTO)

Kako je od čoveka koji je pobedio državu postao čovek koji mora da joj plati za tu borbu: Josifovski o preinačenoj presudi, "zločincima" i dokazima

Sunce i uživancija, vetar će samo pirkati, a temperatura ići do 24 stepena: Posle bajkovitog vikenda sledi preokret

Danas su Cveti: Evo kojim cvećem treba da se umijete, da vam se ispune želje

Neverovatno veliki oblak saharskog peska se približava Srbiji: Žuta prašina posle vikenda prekriće Mediteran, a kola ne vredi da perete

Uskršnja poslanica beogradskog nadbiskupa: Oslobodite se umora, zaborava, sebičnosti, mržnje, svađe i ratova poput Isusa Hrista

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 21. april 2019. godine

Poslednja poruka Marije i Marka mrtvim roditeljima: Dali su zavet koji nikad neće prekršiti

Hrabra Mira porodila je ženu u Domu zdravlja: "Beba je krenula napolje, majka je pretrnula od straha, ali ja sam znala da čekanja nema"

"Svi nam lekari odoše u Nemačku, samo fali da ove koji su ostali hapsimo zbog sitnih poklona": Kada zahvalnost prema lekarima prelazi u korupciju?

Ušli smo u "ozloglašeni" srpski zoološki vrt i otkrili tešku istinu: Na ovom mestu je lav napao dečaka, a tigrica pobegla iz kaveza (VIDEO)

"Sa časova idemo kao popi*ani, Zvonko nije udario šamar učenici, već našem obrazovanju": Komentar nastavnika nikog ne ostavlja ravnodušnim

Kakav je na kraju raspored slobodnih dana za đake zbog Vaskrsa? Imamo kompletan spisak

Žene i deca kosovskih džihadista iz Sirije se vratili na Kosovo, bezbednjaci upozoravaju: Moguć povratak i njihovih muževa

Danas je Lazareva subota: Devojke treba da pevaju ove reči ljudima kojima žele novac ili potomstvo (FOTO)

Spremite se za lep i topao vikend: Sveže će biti samo u jutarnjim satima

Snežana je u komi već 9 meseci nakon što ju je sa verenikom u Bečićima pokosila slikarka nasred ulice

U Srbiji se pacijenti šalju na hemioterapiju, a za mnoge oblike raka bili bi im dovoljni novi lekovi, kojih nemamo!

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 20. april 2019. godine

Vatrama Lazaricama na raskršću najviše se raduju deca u Banatu: Ne plaše se, već hrabro preskoče, tako skidaju grehe

Šta profesori, a šta učenici ne smeju da rade na času - procenite sami kome je gore

Detaljna vikend prognoza: Pripremite se za uživanje! Naredna dva dana će biti idealna za lenčarenje na suncu

Policajci skočili u ledeni Lim i spasli deku!

Nemanja ima sve desetke, živi na selu, nikada nije pao ispit i redovno pomaže roditeljima na njivi (FOTO)

Održana peta sezona "Eko kviza", a ovi klinci su bili najbolji (FOTO)

Lekari u Srbiji sada smeju da prime poklon u vrednosti do 462 evra, ali ne smete im dati keš!

Amerikanci su se zgadili kad su videli kako i gde živi foka u srpskom zoo-vrtu: Otišli smo tamo, pogledajte šta smo zatekli! (VIDEO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima