≫ 

Nema više čekanja u redu na šalterima: U nekoliko klikova sada je sve moguće završiti preko Interneta, a evo i kako (FOTO)

Procenat elektronskih zahteva za samo pola godine dostigao je već 40 odsto u ukupnom broju postupaka pred Republičkim geodetskim zavodom

  • 7

U prvih šest meseci primene elektronskog sistema e Šalter građani i privreda podneli su čak 130.000 zahteva za upis u katastar, od čega oko 53.000 preko javnih beležnika, rečeno je danas na predstavljanju novog sistema za upis u katastar nepokretnosti - eŠalter u prisustvu premijerke Ana Brnabić.

E Šalter je predstavljen u Kancelariji javnog beležnika Ivane Grabež, a prisustvovali su i ministarke pravde i građevinarstva Nela Kuburović i Zorana Mihajlović, kao i ambasador Velike Britanije Denis Kif.

Procenat elektronskih zahteva za samo pola godine dostigao je već 40 odsto u ukupnom broju postupaka pred Republičkim geodetskim zavodom. Umesto šest odlazaka na šaltere građani i privreda sada sve poslove obavljaju kod javnog beležnika koji proverava valjanost dokumentacije i elektronski je dostavlja katastru.

Prosečno vreme za resavanje predmeta smanjeno je sa 25 na pet dana što bi trebalo pozivitno da se odrazi i na poziciju Srbije na Duing biznis listi Svetske banke. Na istom mestu stranke mogu da podnesu i poreske prijave koje RGZ prosleđuje Poreskoj upravi i lokalnoj poreskoj administraciji, tako da više ne moraju da imaju direktan kontakt ni sa njihovim službenicima.

Novim Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova uveden je jednošalterski elektronski sistem za upis nepokretnosti preko javnih beležnika e Šalter-Foto: Slobodan Miljevic

Novim Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova uveden je jednošalterski elektronski sistem za upis nepokretnosti preko javnih beležnika e Šalter.

Od 1. jula 2018. građani i privreda više nemaju direktan kontakt sa RGZ-om, Poreskom upravom i lokalnom poreskom administracijom, već sve poslove oko dobijanja lista nepokretnosti, overe kupoprodajnog ugovora, dobijanja rešenja o upisu nekretnije i podnošenja poreskih prijava mogu da završe kod javnog beležnika.

Jednošalterski elektronski sistem e Šalter je rezultat timskog rada čak osam insitucija i organizacija na razvoju efikasne e Uprave, dobrog poslovnog ambijenta, vladavine prava.

Brnabić je rekla da je cilj vlada efikasna i brza javna urpava, u čijem radu postoji potpuna transpretnost u službi građana i prvirede, a cilj je i uspostaljanje sistema u kome ništa ne zavisi od volje pojedinca već od jasno definisanih pravila u skladu sa zakonima.

Ana Brnabić je rekla da je cilj vlada efikasna i brza javna urpava, u čijem radu postoji potpuna transpretnost u službi građana i prvirede-Foto: Slobodan Miljevic

- Ovo je bila vodilja kad smo krenuli u reformu katastra koja je jedna od najkopleksnijih koju vlada sprovodi. Reforme su jedino uspešne ukoliko na pravi način donose kvalitetne promene u svakodnevni život građana - rekla je premijerka.

Brnabić je naglasila da reforma katastra upravo pogađa suštinu, jer menja živog građana na bolje svaki dan.

Poručila je da je upis u katastar "noćna mora" za građane, pošto više nema obilaska šaltera i prikupljanja papira, kada vas vraćaju jer nemate neki dokument i ponovo vas vraćaju da čekate red.

Kako je rekla, sada to rade javnih beležnici.

Brnabić je rekla da su od 1. januara povezane u centralni sistem sve lokalne poreske adminsitracije i da sada naši građani i privrednici mogu jednostavno preko interneta da pogledaju koje su njihove obaveza za porez na imovuine za sve nerketnine gde god da se nalaze.

Najavila je da će od 1. februara takođe moći da plate i porez na imovu preko interneta, tako da više neće biti papirića.

Najavila je da će od 1. februara takođe moći da plate i porez na imovu preko interneta, tako da više neće biti papirića-Foto: Slobodan Miljevic

Ministarka pravde Nela Kuburović podsetila je da je 2014. godine razradilo registar prometa nepokretnosti i navela da se danas, posle unapređenja rada u toj oblasti, ne može više desiti da se jedan stan proda više puta, odnosno jedan ugovor ne može biti overen dva puta.

Kako je dodala, javnim beležnicima je danas omogućeno da se povežu sa katastrom, a od novembra prošle godine sa tom institucijom su povezani i javni izvršitelji.

- Na taj način povećavamo pravnu sigurnost - rekla je Kuburović.

Ona je istakla da su danas podaci o vlasnicima nepokretnosti ažurni i da se ne dešavaju primedbe koje su bile aktuelne ranije, da se postupak izvršenja vrši prema licima koja nisu vlasnici stanova. Razmena podataka, kaže, skraćuje vreme i štedi resurse.

Ministarka Mihajlović je rekla da je cilj reforme katastra da građaani i prvireda dobiju sve što je potrebno - brzo, kvalitetno i digitalno.

- I da nijednog trenutka katastar ne bude subjekat već građani i i privreda. Sve što radimo u reformi katastra da bude sa ciljem katastar bude jaka i nezavišna državna isntitucija koja će se ponašati tako i pobljšavati privredno okruženje i da Srbija bude bolje mesto za život i investicije - navela je Mihajlović i dodala da je ovo jedan od koraka posle elektronske građevinske dozvole pošto bez reforme i digitalnog katastra nema moderne države.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    25. januar 2019 | 12:43

    Na kom sajtu se moze videti porez gradjana ako duguje. Gde je to na "klik" kako pise u novinama

  • Rola

    25. januar 2019 | 13:18

    Na kojem sajtu se može videti kako da podignem novac koji nemam da platim te poreze. Lako je plati a od kud, plate penzije male a svi traže svoje lako onom ko ima a koko će oni što nemaju to nek nam objasne.

  • Mujo

    25. januar 2019 | 17:11

    Ovo je stvarmo ogromna dobit za desetine hiljada gradana. Svaka cast. Hvala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA