≫ 

Ovaj grad je prvi u Srbiji koji će dobiti "sigurne staze": Za 4 godine poginulo 45 dece, a sada će biti objavljene najbezbednije rute (VIDEO)

Projekat "Sigurne staze" važan, jer će se njime povećati bezbednost dece u blizini škola, dom zdravlja ili policijska stanica

  • 1

Bor je prvi grad u Srbiji koji će dobiti precizno urađene digitalne podatke sigurnih staza i putanja kretanja učenika osnovnih i srednjih škola. Na taj način će se povećati bezbednost svih učenika u saobraćaju, saopštili su predstavnici Geografskog informacionog sistema Srbije (GIS).

- Istraživanje pokazuje da je od 2013. do 2017. godine na teritoriji Bora u saobraćaju lakše ili teže stradalo 45 mališana, od čega su 47 odsto povređeni kao pešaci, a četiri biciklisti - rekao je Igora Velića, diplomirani inženjer saobraćaja iz Bora.

Velić kaže da ovaj projekat predstavlja revoluluciju za celu Srbiju, i na primeru Bora će se videti kako će se u budućnosti razvijati mapiranje, i ukazivanje na

kritična mesta u gradu i van grada, kao i koji su uzroci saobraćajnih nezgoda.

Menadžer projekta Miodrag Bogunović je rekao da je projekat "Sigurne staze" važan, jer će se njime povećati bezbednost dece u blizini škola, i ukazati lokalnoj

samoupravi na koji način bi trebalo da promeni prostornu dokumentaciju da bi bezbednost bila veća.

- Mi treba da mapiramo saobraćajnu infrastrukturu sa javnim objektima kao što su škole, dom zdravlja ili policijska stanica, da ukrstimo podatke, i dobijemo sigurne rute kretanja đaka - kazao je Bogunović.

Podaci, kojima će se omogućiti da projekat Sigurne staze, mladi pešaci budu bezbedniji u saobraćaju, biće dostupni nakon šestomesečnih aktivnosti koje sprovodi GIS.

(Z.A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    26. januar 2019 | 09:02

    Kad je lošije vreme, mokra cesta pešački prelaz se primeti kad stigneš na pešački, pogotovo oni koji nevoze često ovom ulicom. U Banja Luci je bilo puno nesreća na PP pa su stavili posebno osvetljenje prelaza i svetleći znak za pešački prelaz, to nije skupa investicija, a spasiće mnoge živote jer je pešački prelaz vidljiv , a pešaci dobro osvetljeni i po lošim vremenskim uslovima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA