≫ 

Ne sme da se zaboravi niti ponovi: U Beogradu i Novom Sadu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta (FOTO) (VIDEO)

Zbog nepojmljivog obima zločina počinjenog nad Jevrejima u Holokaustu, kao i nad Srbima u NDH, u obavezi smo da otklonimo i najmanju mogućnost da se nešto slično na tlu Evrope ponovo desi - izjavio je ministar Zoran Đorđević

  • 4

Polaganjem venaca i cveća, uz pune vojne i državne počasti, danas je u Beogradu i Novom Sadu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januar.

Centralnu državnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu, na Novom Beogradu, predvodio je izaslanik predsednika Republike, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Vence i cveće položili su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasadori Izraela i SAD Alona Fišer Kam i Kajl Skot, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, predsednik Vlade nemačke savezne pokrajine Tiringije, potomci žrtava, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Beograd, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predstavnici udruženja i građani.

Centralna državna ceremonija kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu, na Novom Beogradu-Foto: Beoinfo

Ministar Ðorđević istakao je da smo, zbog nepojmljivog obima zločina počinjenog nad Jevrejima u Holokaustu, kao i nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), danas u obavezi da razumemo sve činioce koji su ih uzrokovali i tako otklonimo i najmanju mogućnost da se nešto slično na tlu Evrope ponovo desi.

Ukazao je da popustljivost prema ekstremnoj desnici političkog rukovodstva bilo koje zemlje u Evropi, može doneti poneki kratkotrajni populistički poen, ali dugoročno će se vratiti kao bumerang onome ko ide linijom manjeg otpora.

Kako je rekao, mi na Balkanu, više nego ostali evropski narodi znamo da su maksimalistički koncepti najpopularniji među stanovništvom, ali i da su neostavrivi u praksi i da su najkraći put u nacionalnu katastrofu.

Zbog nepojmljivog obima zločina danas smo u obavezi da razumemo sve činioce koji su ih uzrokovali i otklonimo mogućnost da se nešto slično ponovi-Foto: Beoinfo

- EU predstavlja najveći mirovni projekat u istoriji kontninenta, koji se ne može ostvariti bez prepoznavanja svoje uloge i ustorijskim zbivanjima, razumevanja istorijskih činjenica i prihvatanja odgovornosti svakog evropskog naorda za ono što se dešvaalo u mračnim periodima nase zajedničke prošlosti - rekao je Ðorđević.

On je poručio da upravo zato Vlada Srbije neće odstupati od jasnog pravca delovanja, koji podrazumeva miroljubivu politiku, politiku stabilnosti, ekonomskog razvitka, politika kompromisa kada je reč o otvorenim pitanjima između nas i naših suseda sa kojima delimo evropsku perspektivu i budućnost.

- Sastavni deo evropske budućnosti biće zajedničko iskazivanje dužnog pijeteta prema svm nevinim žrtvama zločinačke, fašisticke, nacističke i nacionalističke ideologije - poručio je Ðorđević.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević položio je venac na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju u Novom Sadu-FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam položili su vence na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju u Novom Sadu.

- Ovaj dan je opomena za sadašnje i buduće generacije. Niti sme da se zaboravi, niti da se doživi kao da se sve to događalo nekada davno i nekom drugom. Nažalost, i na ovim prostorima ima naših starijih sugrađana koji su bili svedoci stravičnim događajima. Samo šest meseci pred oslobođenje Novog Sada, imali smo drugi talas genocida, odvođenje pripadnika jevrejske zajednice u logore - naglasio je gradonačelnik Novog Sada.

On je rekao da ako neko može da saoseća sa Jevrejima to je srpski narod, jer je isto stradalnički narod, i može da razume bol Jevreja i šta za njih  znači ovaj datum.

Ako neko može da saoseća sa Jevrejima to je srpski narod, jer je isto stradalnički narod, i može da razume bol Jevreja i šta za njih  znači ovaj datum-FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP

- Zabrinjavajuće je to što neke države pokušavaju da umanje zločine prema Srbima i Jevrejima i Jasenovac nazivaju drugim imenom, iako postoje čvrsti dokazi da je to nažalost bio logor smrti. Zato sve ovo pričamo, zbog budućih generacija, da se takvi zločinački poduhvati nikada ne ponove - poručio je Vučević.

Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek Jasenovac, Staro sajmište, Jajinci, logor "Crveni Krst" u Nišu samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donela zvaničnu rezoluciju o obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i ustanovila da se on obeležava 27. januara, na dan kada su 1945. godine sovjetske trupe oslobodile najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Aušvic-Birkenau.

Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o istoriji Holokausta, sa ciljem da se pokaže odlučnost da se pomogne u sprečavanju čina genocida u budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    27. januar 2019 | 14:35

    Da se ne zaboravi, ali i da se nikada ne ponovi!

  • Lol

    27. januar 2019 | 15:59

    Zato i jesmo tu gde smo danas.Zato su i Nemci tu gde jesu danas.Pa uporedite.

  • Bubuleja

    28. januar 2019 | 20:01

    Da li su polozeni venci i za zrtve Madjarskih zveri koji su bacali Srbe pod dunavski led 17.januara ili su opet zaboravili to da urade?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA