Uspešno podignuta druga cisterna sa amonijakom: Meštani Jasenovika mogu da se vrate kućama

Zbog snega i leda, posao se odužio pa iako je bilo planirano da se Jasenovičani kući vrate oko 17 časova, trajanje evakuacije je produženo

  • 0

Podizanje druge cisterne sa amonijakom sa pruge Niš - Zaječar okončano je večeras oko 23 časa čime su stvoreni uslovi da se stanovništvo Jasenovika, koje je jutros ponovo evakuisano, vrati kućama.

Pripadnici Uprave za vanredne situacije i Infrastruktura Železnica Srbije od jutros su podizali cisternu sa amonijakom na za to izgrađenu platformu, jer njeno postavljanje na kolosek, kao što je učinjeno sa prvim vagonom, nije bilo moguće zbog oštećenih točkova.

Zbog snega i leda, posao se odužio pa iako je bilo planirano da se Jasenovičani kući vrate oko 17 časova, trajanje evakuacije je produženo, a podizanje cisterne nastavljeno je pod reflektorima.

Kako je ranije saopšteno, nakon uspravljanja prevrnute cisterne, sledi pretakanje amonijaka koje će biti obavljeno sutra, ali ova procedura ne predstavlja opasnost po živi svet, pa nove evakuacije neće biti.

Uklanjanje prve cisterne Foto: Uprava za vanredne situacije

Jasenovičani su svoje domove prvi put napustili u petak ujutro, kada se pristupilo podizanju prve cisterne na kolosek. Većina se kućama vratila iste večeri, osim petoro bolesnih i nepokretnih čije bi povratak bio necelishodan s obzirom da bi morali da selo ponovo napuste danas a iz istog razloga na bačijama i u veterinarskom depou ostala je stoka koja je takodje iseljena prilikom prve evakuacije.

Amonijak spada u red izuzetno otrovnih jedinjenja i smrtonosan je za sva živa bića u radijusu od dva pa do čak četiri kilometra.

Meštani su prvi put bili evakuisani u petak Foto: Tanjug/ Dimitrije Nikolić

Nadležni organi će se o uzroku izletanja vozne kompozicije najverovatnije izjasniti nakon što cisterne budu uklonjene, ali je nezgodi sigurno kumovalo stanje pruge Niš - Zaječar koja nije rekonstruisana skoro sto godina.

Iz tog razloga, preporučuje se maksimalna brzina od 40 kilometara na čas kako bi se izbegla izletanja sa koloseka. Prema najavama Infrastruktura Železnica Srbije, rekonstrukcija ove pružne deonice trebalo bi da počne u aprilu.

VIDEO: Nadležne službe evakuišu i životinje ispred amonijaka

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA